Extrx mullistaa luonnonmarjojen teollisen hyödyntämisen

Jaa

Suomalainen startup-yritys jalostaa luonnonmarjojen hyvät ainesosat vientituotteiksi. Elinkeinoministeri Mika Lintilä vihki Extrx:n tuotantotilat Sotkamon entisessä meijerirakennuksessa. Neljän miljoonan euron laiteinvestoinnit nostavat alan teollisen tuotannon uuteen mittakaavaan.

Toimitusjohtaja Satu Hongell
Toimitusjohtaja Satu Hongell

Pohjoinen kasvukausi on lyhyt mutta intensiivinen. Ympärivuorokautisessa valossa kypsyy marjoja, joiden antosyaanipitoisuudet ovat jopa kaksinkertaisia Etelä-Suomeen verrattuna. Antosyaanit ovat terveysvaikutuksistaan tunnettuja flavonoideja, marjojen punaisia, violetteja ja sinisiä väriaineita.

Puutarhamarjoihin verrattuna luonnonmarjojen pitoisuudet ovat moninkertaisia, villin mustikan kohdalla jopa 4-5 kertaa suurempia kuin viljellyllä pensasmustikalla.

”Viime vuosina kotimaisten marjojen terveysvaikutuksiin on herätty laajalti. Siitä huolimatta 500 miljoonan litran vuotuinen sato jää pitkälti hyödyntämättä”, sanoo Extrx:n toimitusjohtaja Satu Hongell.

Sotkamolainen Extrx ryhtyy jalostamaan luonnonmarjoja teollisessa mittakaavassa ja nousee alan suurimmaksi kotimaiseksi toimijaksi.

”Extrx on malliesimerkki siitä, kuinka kotimaiset luonnonvarat jalostuvat vientituotteeksi korkeatasoisen tutkimuksen ja tuotekehityksen kautta”, elinkeinoministeri Mika Lintilä tiivisti avajaispuheessaan.

Siinä missä alan perinteiset toimijat pakastavat marjan ja vievät sen Aasiaan, Extrx jalostaa tuotteet Suomessa. Parhaimmillaan marjakilosta saatava hinta jopa kymmenkertaistuu.

”Lähes 90 % mustikasta on vettä”, toimitusjohtaja Hongell muistuttaa. ”Me otamme talteen hyvät ainesosat ja hyödynnämme ne sataprosenttisesti.”

Extrx:in tuotanto käynnistyy asteittain. Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä prosessin läpi kulkee 10 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja. Lopputuotteet ovat elintarvike-, luontaistuote- ja lääketeollisuuden käyttöön tarkoitettuja terveysvaikutteisia marjajauheita, uutteita ja bioaktiivisia hilloja.

Valtaosa Extrx:n tuotteista menee vientiin, joka suuntautuu erityisesti Aasiaan. Hongell kertoo, että sikäläiset markkinat suorastaan janoavat puhtaita ja terveysvaikutteisia tuotteita.

Lopputuotteiden antosyaanipitoisuudet pystytään takaamaan useiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa kehitettyjen menetelmien ansiosta. Extrx:lla on yksinoikeus valmistuksessa käytettyyn vakuumikuivausmenetelmään sekä VTT:n patentoimalla menetelmällä valmistettuun kuitupitoiseen hillokkeeseen.

Lisätietoja:

Satu Hongell, toimitusjohtaja, puh. 0400 723 010 satu.hongell@extrx.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Hongell, toimitusjohtaja
puh. 0400 723 010
satu.hongell@extrx.fi

Kuvat

Toimitusjohtaja Satu Hongell
Toimitusjohtaja Satu Hongell
Lataa
Sotkamon tuotantolaitos
Sotkamon tuotantolaitos
Lataa
Sotkamon tuotantolaitos
Sotkamon tuotantolaitos
Lataa
Sotkamon tuotantolaitos
Sotkamon tuotantolaitos
Lataa
Tutkijatohtori Bhaskar Mitra
Tutkijatohtori Bhaskar Mitra
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Extrx Oy

88600 SOTKAMO

http://www.extrx.fi

EXTRX on vuonna 2016 perustettu sotkamolainen startup-yritys, joka jalostaa kotimaisia luonnonmarjoja elintarviketeollisuuden vientituotteiksi. Yrityksen tuotanto käynnistyy asteittain vuosien 2018-20 aikana. Yrityksen omistajiin kuuluvat toimitusjohtaja Satu Hongell ja joukko kotimaisia sijoittajia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.