SPR Veripalvelu

Facebook aloittaa yhteistyön Veripalvelun kanssa

Jaa

Facebook ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ovat tänään ilmoittaneet uudesta kumppanuudesta kannustaakseen useampia ihmisiä ryhtymään verenluovuttajiksi. Nyt Facebookin 18–65-vuotiailla käyttäjillä Suomessa on mahdollisuus ilmaista kiinnostuksensa verenluovutukseen Facebookissa.

Uuden ominaisuuden avulla käyttäjät saavat ilmoituksia, kun lähellä olevat veripalvelutoimistot tarvitsevat luovuttajia. Käyttäjät voivat kutsua myös ystäviään luovuttamaan verta. Facebook mainostaa ominaisuutta käyttäjille heidän uutissyötteissään, tai ihmiset voivat hakea sen yksinkertaisesti etsimällä Facebookista hakusanalla ”verenluovutus". 

Verenluovutus on edelleen tarpeen ihmishenkien pelastamiseksi. Veripalvelu tarvitsee joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat Suomessa saavat tarvitsemansa hoidon. Verivalmisteet pelastavat ihmishenkiä esimerkiksi tapauksissa, joissa potilas on menettänyt paljon verta vaikkapa onnettomuudessa tai synnytyksen aikana. Myös syöpäpotilaat tarvitsevat usein verensiirtoja voimistuakseen ja selviytyäkseen hoidoista. 

”Olemme iloisia, että Facebook tuo verenluovutustyökalun Suomeen. Uskomme, että tämä auttaa tavoittamaan monia uusia luovuttajia. Verta luovuttamalla voi pelastaa ihmishenkiä ja haluamme tehdä siitä mahdollisimman helppoa”, Veripalvelun markkinointisuunnittelija Hille Nylander kertoo. 

Facebookin verenluovutustyökalun lanseerauksen jälkeen vuonna 2017 yli 70 miljoonaa ihmistä on ilmoittautunut verenluovuttajaksi Facebookissa. Ominaisuus on tällä hetkellä käytettävissä 28 maassa, mukaan lukien nyt Suomi, ensimmäisenä maana Pohjoismaissa ja kolmantena Euroopassa. 

”Veren luovuttaminen säästää lukemattomia ihmishenkiä. Olemme iloisia voidessamme tuoda Facebookin verenluovutustyökalun Suomeen yhteistyössä Veripalvelun kanssa, jotta verenluovutus olisi entistä helpompaa. Vain muutamalla klikkauksella ihmiset voivat ilmaista kiinnostuksensa verenluovutukseen Facebookissa ja saada ilmoituksia, kun lähin veripalvelutoimisto tarvitsee luovuttajia. Facebook-käyttäjät voivat myös kannustaa muita käyttäjiä verenluovutukseen. Toivomme, että tämä auttaa tavoittamaan uusia verenluovuttajia Suomessa”, kertoo Facebookin julkisen politiikan ja EU-asioiden johtaja Aura Salla

Verenluovuttajia kannustetaan varaamaan aika ruuhkien välttämiseksi ja turvallisuuden varmistamiseksi koronaviruspandemian aikana. Terveyskyselyn voi täyttää etukäteen verkossa. 

Miten ominaisuus toimii 

18–65-vuotiaat Facebook-käyttäjät Suomessa voivat ilmoittaa haluavansa ryhtyä verenluovuttajaksi verenluovutuspalvelun kautta. Verenluovuttajaksi voi ryhtyä viimeistään 59-vuotiaana. Jos otat palvelun käyttöön, saat ilmoituksia ja muistutuksia veren tarpeesta.
 
Mikäli otat palvelun käyttöön, Facebook saa ainoastaan ilmoituksen kiinnostuksestasi luovuttaa verta. Facebook ei saa tai pyydä muita tietoja. Luovuttajan on itse varattava aika verenluovutukseen Veripalvelun nettisivuilta. Facebook ei jaa tietoja, kuten nimiä tai yhteystietoja, Veripalvelulle.
 
Se, voiko käyttäjä luovuttaa verta, riippuu esimerkiksi iästä ja terveydentilasta. Verkossa voi tehdä nopean testin osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.
 
Ensimmäisinä viikkoina, jolloin verenluovutustyökalu on käytettävissä, Suomen Facebook-käyttäjät saattavat nähdä ominaisuuden mainoksia uutissyötteessään. Työkalu löytyy myös käyttäjien Facebook-profiileista sekä hakusanalla ”verenluovutus”. 

Faktaa verenluovutuksesta

 • Jokainen luovutus voi auttaa jopa kolmea potilasta.
 • 800 luovuttajaa tarvitaan joka arkipäivä potilaiden hoitamiseksi Suomessa.
 • Veripalvelu tarvitsee vähintään 20 000 uutta luovuttajaa vuodessa.
 • Vuonna 2020 Suomessa luovutettiin verta lähes 200 000 kertaa.
 • Verihiutaleet, joita annetaan esim. syöpäpotilaille, säilyvät käyttökelpoisina vain viisi päivää. Tämän takia luovuttajia tarvitaan ympäri vuoden.
 • Veripalvelu kerää verta vain suomalaisten sairaaloiden tarpeisiin.
 • Nuorten 18–25-vuotiaiden naisten suositellaan luovuttavan verta enintään kerran vuodessa, muiden naisten enintään 2–3 kertaa vuodessa ja miesten enintään 3–4 kertaa vuodessa. Verenluovutusten minimiväli on naisilla 91 päivää ja miehillä 61 päivää.
 • Facebookin verenluovutustyökalu ei huomioi sitä, voiko käyttäjä luovuttaa verta vai ei.
 • Verenluovutus on turvallista myös pandemian aikana.

Myyttejä verenluovutuksesta

Tatuointi ja lävistykset
Monet luulevat, ettei verta voi luovuttaa, jos on ottanut tatuointeja tai lävistyksiä. Kyseessä on myytti, ja verta voi luovuttaa neljä kuukautta tatuoinnin tai lävistyksen ottamisen jälkeen.

Matkustaminen
Jos olet ollut ulkomailla, sinun on odotettava ennen verenluovutusta muutama viikko tai kuukausi matkakohteesta riippuen. Käy osoitteessa www.veripalvelu.fi/verenluovutus/luovuta-verta/matkailu selvittääksesi kuinka kauan matkan jälkeen tulee odottaa ennen verenluovutusta ja syyt odottamiselle. 

Kuntoilu
Verenluovutus ei vaikuta kykyyn urheilla tai käydä kuntosalilla. Suositus kuitenkin on, ettei urheilua harrastettaisi luovutuspäivänä nestetasapainon korjaantumisen takaamiseksi.  

Verenluovutus koronaviruspandemian aikana

 • Verta voi luovuttaa, mikäli luovuttaja on terve ja oireeton.
 • Veripalvelussa on otettu käyttöön ylimääräisiä turvatoimia, mukaan lukien ajanvaraus, suu-nenäsuojukset, turvavälit ja pintojen desinfiointi.
 • Luovuttajia pyydetään seuraamaan Veripalvelun uusimpia ohjeita. Katso lisää osoitteesta www.veripalvelu.fi/korona 

Veripalvelutoimistot: Espoo Iso Omena, Suomenlahdentie 1, p. 029 300 1040 • Helsinki Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, p. 029 300 1030 • Helsinki Kivihaka, Kivihaantie 7, p. 029 300 1020 • Jyväskylä Kalevankatu 8, p. 029 300 1220 • Kuopio Sektori, Puijonkatu 23, p. 029 300 1170 • Lahti Trio, Kauppakatu 10, p. 029 300 1240 • Oulu Isokatu 32 C, p. 029 300 1110 • Seinäjoki Kauppakatu 26, p. 029 300 1190 • Tampere Koskikeskus, Hatanpään valtatie 1, p. 029 300 1130 • Turku Yliopistonkatu 29 B, 3. krs. p. 029 300 1140

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Facebookin viestintätoimisto: facebook(at)manifesto.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu: Markkinointisuunnittelija Hille Nylander, puh. 029 300 1013, hille.nylander(at)veripalvelu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

vaihde 029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60,5 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme