Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Facebook-Cambridge Analytica: Mepit vaativat toimia kansalaisten tietosuojan turvaamiseksi

Jaa

Mepit vaativat Facebookia ja Cambridge Analyticaa koskevan skandaalin vuoksi selvitystä Facebookin toiminnasta sekä toimia vaalimanipulointia vastaan.

Euroopan parlamentin jäsenet vaativat torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa, että Facebook antaisi luvan EU-toimielimille tehdä selvityksen yhtiön toiminnasta ja arvioida Facebookin käyttäjien henkilötietojen suojaa. Aiemmin tänä vuonna Facebookia ja Cambridge Analyticaa koskevassa skandaalissa 87 miljoonan Facebookin käyttäjän tietoja kerättiin, ja niitä käytettiin ilman lupaa.

Facebook ei pelkästään pettänyt EU:n kansalaisten luottamusta vaan myös rikkoi EU:n lainsäädäntöä, toteavat mepit päätöslauselmassaan. He suosittelevat Facebookia tekemään merkittäviä muutoksia alustaansa, jotta yhtiö voisi varmistaa toimivansa EU:n tietosuojalainsäädännön vaatimusten mukaisesti.

Toimet vaalimanipulointia vastaan

Mepit toteavat, että Cambridge Analytican keräämiä henkilötietoja on saatettu käyttää poliittisiin tarkoituksiin brexit-kansanäänestyksen ja Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä.

Päätöslauselmassa korostetaan, että kaikkiin yrityksiin manipuloida EU-vaaleja on puututtava kiireellisesti. Mepit pyytävät myös muuttamaan vaalilainsäädäntöä vastaamaan digiaikaa.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvan vaalimanipuloinnin torjumiseksi mepit ehdottavat, että:

  • verkossa sovellettaisiin vaalien aikaiseen poliittiseen viestintään sovellettavia sääntöjä, kuten vaalibudjettien avoimuutta, vaalirauhan kunnioittamista sekä ehdokkaiden yhdenvertaista kohtelua,

  • verkkoalustat tekisivät eron poliittisen ja kaupallisen verkkomainonnan välillä,

  • vaalikampanjoinnin tarkoituksiin tehty profilointi kiellettäisiin,

  • sosiaaliset mediat merkitsisivät kaapattujen tietokoneiden jakamat sisällöt, nopeuttaisivat valetilien poistamista sekä tekisivät yhteistyötä riippumattomien faktantarkastajien ja tutkijoiden kanssa virheelliseen tietoon puuttumiseksi, ja

  • jäsenvaltiot tutkisivat tarvittaessa yhdessä Eurojustin kanssa väitteitä, joiden mukaan ulkovallat ovat käyttäneet väärin internetin poliittista tilaa.

Päätöslauselma kokoaa yhteen toukokuussa 2018 järjestetyn Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin ja meppien tapaamisen ja tapaamista seuranneen kolmen kuulemisen johtopäätökset. Päätöslauselmassaan parlamentti viittaa myös 28.9. tapahtuneeseen Facebookin tietovuotoon.

Kommentti

Kansalaisvapauksien valiokunnan puheenjohtaja Claude Moraes (S&D, Yhdistynyt kuningaskunta) sanoi: “Tämä on maailmanlaajuinen ongelma, jolla on jo ollut vaikutusta kansanäänestyksiin ja vaaleihin. Meidän pitää toimia nyt, jotta luottamus sosiaaliseen mediaan saataisiin palautettua ja jotta kansalaisten usko ja luottamus demokratiaan säilyisi.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Ilmastokeskustelua ja palkittu aktivistielokuva – tutustu EU:n Maailma kylässä -festivaaliohjelmaan22.5.2019 10:38:51 EESTTiedote

Maailma kylässä -festivaali juhlii 20. tapahtumavuottaan 25.–26.5. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla Helsingissä. Tänä vuonna festivaalin teemana on ilmastonmuutos. Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Euroopan komission Suomen-edustusto ovat mukana festivaalin pääyhteistyökumppaneina herättelemässä festivaalikävijöitä pohtimaan ilmastonmuutosta niin keskustelun kuin elokuvataiteen kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme