Varsinais-Suomen ELY-keskus

Färjeändringar i landsvägsfärjetrafiken vid färjplatserna Gustavs-Iniö och Korpo-Norrskata fr.o.m. 11 maj 2023

Dela
NTM-centralen i Egentliga Finland ändrar servicenivåerna vid färjplatserna Gustavs-Iniö och Korpo-Norrskata med färjeändringar från och med 11 maj 2023. Ändringarna grundar sig på kundrespons och utlåtanden.

Färjan Sterna flyttades till Gustavs-Iniö vid årsskiftet 2022–2023. Målet med flyttningen var att under högsäsong förbättra kapaciteten för det överbelastade färjeavsnittet med en färja med en fordonskapacitet på 7–12 fler fordon. Samtidigt flyttades färjan Aura, som tidigare trafikerade färjeavsnittet Gustavs-Iniö, till färjeavsnittet Korpo-Norrskata och ersatte färjan Mergus. Landsvägsfärjan och dess trafikleder är en del av landsvägen och väghållarens primära uppgift är att möjliggöra en så smidig vägtrafik som möjligt. Detta har legat till grund för färjeändringarna i fråga. Färjeändringarna har inte påverkat tidtabellerna och turtätheten vid färjeavsnitten.

På basis av kundresponsen samt Skärgårdsdelegationens och Pargas stads utlåtanden är den allmänna uppfattningen att servicenivån på färjeavsnittet Gustavs-Iniö har försämrats i och med färjeändringen trots kapaciteten på den större färjan. Försämringen av passagerarutrymmena och bristen på kafé upplevs försämra servicenivån. Det finns plats för nio passagerare i Sternas passagerarutrymme under färjans bildäck, bredvid maskinutrymmet. Passagerarutrymmena på Aura ligger ovanför bildäck och på färjan finns också ett kafé.

NTM-centralen i Egentliga Finland har utrett möjligheten att bygga ett tillgängligt passagerar- och kaféutrymme ovanför Sternas bildäck samt om det är möjligt att öka trafiktätheten mellan Gustavs och Iniö under de överbelastade sommarmånaderna då Skärgårdens ringväg är öppen. Det är dock inte möjligt att genomföra ändringarna av ekonomiska skäl.

NTM-centralen i Egentliga Finland ändrar servicenivån vid färjplatserna från och med 11 maj 2023 enligt följande:

  • Färjan Aura återvänder till färjeavsnittet Gustavs-Iniö. Trafiken fortsätter enligt gällande tidtabell
  • Färjan Falco börjar trafikera färjeavsnittet Korpo-Norrskata
  • Färjan Sterna placeras som reservfärja på färjeavsnittet Pargas-Nagu.

Mer information: NTM-centralen i Egentliga Finland, kontakt via Trafikens kundservice, tfn 0209 020600

Nyckelord

Bilder

Om

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Varsinais-Suomen ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kaarinantien jalankulku- ja pyöräilyväylää päällystetään viikkojen 24 ja 25 aikana9.6.2023 10:16:28 EEST | Tiedote

Jalankulku- ja pyöräilyväylän päällystäminen on osa jalankulku- ja pyöräily-yhteyksien liikenneturvallisuuden parantamisen urakkaa. Päällystystyöt alkavat ensi viikolla ja jatkuvat viikon 25. Jalankulku- ja pyöräilyväylä päällystetään Uudenmaantien (tie 110) ja Uuden Littoistentien väliseltä matkalta, pois lukien lyhyt osuus Krossinkaaren ja Helsingin valtatien välillä, jonka päällyste on hiljattain jo uusittu. Työt aloitetaan Uudenmaantien suunnasta.

Päällystystöitä valtatiellä 9 Loimaalla sekä valtatiellä 10 Marttilassa ja Koskella.9.6.2023 08:35:44 EEST | Tiedote

12.6.2023 alkavan viikon aikana tehdään valtatien 9 päällystystyön jälkeistä piennarmursketäyttöä Loimaalla Mellilän ja Karhulan liittymien välillä. Työkohde on pistemäinen ja liikkuva. Valtatien 10 päällystystyö etenee aikataulussaan Marttilassa ja Koskella. Työtä tehdään kahdessa kohteessa. 37 kilometrin mittaisen osuuden päällystystyön arvioidaan valmistuvan heinäkuun alkuun mennessä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum