Fermentation adds vitamin B12 to plant-based foods naturally
Vitamin B12, necessary for the maintenance of the nervous system and the formation of blood cells, is only naturally present in animal products. Vegans have thus far had to take supplements or vitamin pills to ensure a balanced diet.
University of Helsinki researchers have now found a way to introduce vitamin B12 into plant-based foods using common food ingredients. The method is the familiar process of fermentation, using the Propionibacterium freudenreichii bacterium, which is used in production of Emmental cheese.
“When we select the right strains of the microbe and set the suitable onditions, we can induce the bacterium to synthesize large quantities of vitamin B12 in its cells. We have also adopted a method which we can use to establish that the form of B12 being produced is actually beneficial to humans. Some of the microbes generate a form of the vitamin which is useless to humans, and many previous research results may in fact be traced back to this phenomenon,” says Professor Vieno Piironen from the University of Helsinki.
Many applications are possible
The microbes which produce vitamin B12 can be cultivated in a growth medium made of grain or faba bean, for example. These media could then be used as ingredients in a variety of foods, such as bread or yoghurt.
Vieno Piironen explains, “The natural enrichment of foods is one of my favourite research topics. Many vitamins in the B family can be produced through fermentation. We have already carried out many Master's theses and dissertations on the topic, and there are more to come. For example, our multidisciplinary Academy of Finland research project has sequenced the genome of a significant number of Propionibacterium freudenreichii strains. We are only beginning to take full advantage of the data."
Keywords
Contacts
Professor Vieno Piironen
vieno.piironen@helsinki.fi
tel. +358 50 318 3942
Docent Pekka Varmanen
pekka.varmanen@helsinki.fi
tel. +358 50 415 5229
Links
About Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
The University of Helsinki is an international academic community comprising 40,000 students and staff. We operate on four campuses in Helsinki and several other locations in Finland. The University is actively involved in many areas of society and creates connections around the world.
We are Finland’s largest, oldest and internationally most esteemed research university.
Subscribe to releases from Helsingin yliopisto
Subscribe to all the latest releases from Helsingin yliopisto by registering your e-mail address below. You can unsubscribe at any time.
Latest releases from Helsingin yliopisto
Eduskuntavaalitutkimus 2023 julkistamistilaisuus 13.5. Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa25.4.2024 11:02:23 EEST | Kutsu
Lämpimästi tervetuloa ”Pääministerivaalit polarisaation aikakaudella: Eduskuntavaalitutkimus 2023” julkistamistilaisuuteen 13.5. klo 10-12 . Nyt julkaistava eduskuntavaalitutkimuksen pääraportti on kattava teos suomalaisten äänestäjien käyttäytymisestä 2023 eduskuntavaaleissa.
Iäkkäiden lääkehoidon riskitekijöiden tunnistaminen on avainasemassa kotona asumisen tukemisessa23.4.2024 09:58:40 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa on kehitetty malli iäkkäiden lääkehoidon riskitekijöiden tunnistamiseksi osana laajempaa terveystarkastusta. Tutkimuksen tavoitteena oli tarjota konkreettisia keinoja iäkkäiden terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi, jotta he voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään.
Helsingin yliopiston operatiivinen tulos 2023 oli 16 miljoonaa euroa miinuksella17.4.2024 14:37:06 EEST | Tiedote
Varainhankinta sekä sijoitus- ja rahoitustuotot nostivat kokonaistuloksen plussalle. Yliopisto lisää sijoitustoiminnan tuotonjakoa perustehtävään seuraavien viiden vuoden ajan.
Pelastakaa tiede! -dokumenttielokuva kertoo tieteen evakuoinnin tarinan17.4.2024 10:28:01 EEST | Tiedote
Kirjailija, FT Anna Kortelainen, Kansalliskirjasto ja Kirjastokaista ovat tuottaneet yhteistyössä dokumentin, joka pureutuu Kansalliskirjaston aineistojen evakuointiin talvi- ja jatkosodan aikana. Elokuva julkaistaan 17.4.2024 Kirjastokaistan verkkosivuilla sekä Kansalliskirjaston Youtube-kanavalla.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 4.5.!15.4.2024 14:44:21 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen urbaanimpien lehmien laitumellelaskuun Viikin tutkimustilalla lauantaina 4. toukokuuta.
In our pressroom you can read all our latest releases, find our press contacts, images, documents and other relevant information about us.
Visit our pressroom