Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Festina lente – kiiruhda hitaasti

Jaa

Opetus- ja kasvatusalan keväinen konferenssi kokosi Villa Elban merellisiin maisemiin jälleen lähes 150 osallistujaa ympäri Suomen keräämään opettajasalkkuunsa eväitä omaan työhyvinvointiin ja osaamiseensa.

KUVA: SAIJA HAKOLA
KUVA: SAIJA HAKOLA

Mitä on sellainen eteenpäinmeno ja edistyminen, jossa tärkeänä nähdään myös pysähtyminen, tylsyys ja odottelu? Se on onnellisuutta, luovuutta, kohtaamista ja kehittymistä, jota myös jatkuvaksi oppimiseksi kutsutaan. Tähän ajatukseen voisi tiivistää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajien aikuiskoulutuksen järjestämän Festina lente – kiiruhda hitaasti -konferenssin ydinsanoman.

Tapahtuman aloituspuheenvuorossa Opetushallituksen terveiset toi opetusneuvos Annamari Kajasto, joka iloitsi konferenssipäivän oivallisesta ja monimerkityksellisestä teemasta sillaten sen Opetushallituksen toimintateeseihin: luomme avoimuudella luottamusta, muotoilemme yhdessä ratkaisuja, uskallamme uudistua oppijan parhaaksi ja elämme kuten opetamme. Nämä teesit ovat tärkeitä matkaeväitä kohtaavan kehittämisen tienä, jota voisi Kajaston mukaan kutsua hitaaksi kiirehtimiseksi.

Onnellisuusprofessorina tunnettu professori (emeritus), Markku Ojanen tarjosi puheenvuorossaan sanojensa mukaan ”onnellisuuden pipanoita ja pötköjä” herätellen kuulijat pohtimaan onnellisuuden syntymistä ja ilmentymistä arjessa ortodoksisuuden sijaan ortopraksian näkökulmasta.

–Sen sijaan, että viljelisimme onnen aforismeja ja viisauksia, olisi tärkeämpää elää todeksi jaettua onnellisuutta, joka syntyy nimenomaan yhteisöllisyydestä ja teoista, Markku Ojanen selventää. –Onnellisuus löytyy tai lisääntyy harvoin itsestä ammentamalla tai omaa kivijalkaa rakentamalla vaan yhteistyöstä ja toinen toisensa tukemisesta.

Professori Juha T. Hakala antoi haastattelussaan tärkeitä ohjeita oikeanlaisen tylsyyden tarpeellisuudesta. Voisiko kasvattaja huonon omantunnon sijaan onnitella itseään ja kasvatettavaansa kuullessaan tämän toteavan, että hänellä on tylsää?

–Jatkuvan itseaktivoinnin sijaan tylsänä koetut hetket voivat avata ovia, joita ei tiennyt olevan olemassakaan, Hakala korostaa.

Arvovaltaisten puhujien ja tärkeän sanoman lisäksi konferenssin osallistujat saivat osallistua erilaisiin opiskelijoiden järjestämiin työpajoihin, joiden laajasta valikoimasta varmasti jokainen osallistuja löysi tarpeitansa kohtaavaa toimintaa.

Kognitiivisen ergonomian pajassa perehdyttiin aivotutkimukseen, veiston taitoihin nuotiolla tikkupullan äärellä, Boomwhackers -pajassa musisoitiin yhdessä, Dragonbox avasi matemaattisia saloja ja LuMa-paja johdatti kestävän kehityksen äärelle tieteellisten kokeilujen ohessa – muutamia pajoja mainitaksemme.

Konferenssi oli järjestyksessään jo neljäs keväinen opettajankoulutuskonferenssi, joka järjestettiin osana luokanopettajien opintoja. Opinnot vahvistavat opiskelijoiden taitoja verkostoitumiseen, yhteistoiminnallisuuteen, autenttisuuteen ja asiantuntijuuden jakamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Meriläinen Merja, merja.merilainen@chydenius.fi, +358 40 7518 036
Piispanen Maarika, maarika.piispanen@chydenius.fi, +358 40 8054 426

Kuvat

KUVA: SAIJA HAKOLA
KUVA: SAIJA HAKOLA
Lataa
Onnellisuusprofessori Markku Ojanen KUVA: SAIJA HAKOLA
Onnellisuusprofessori Markku Ojanen KUVA: SAIJA HAKOLA
Lataa
KUVA: SAIJA HAKOLA
KUVA: SAIJA HAKOLA
Lataa
KUVA: SAIJA HAKOLA
KUVA: SAIJA HAKOLA
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme