Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC, Akava och STTK: Möjligheterna för unga att bekanta sig med arbetslivet får inte försvinna på grund av att organisationerna inte kan avtala om saken

Dela

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK fortsätter med programmet som ger unga en möjlighet att bekanta sig med arbetslivet genom sommarjobb. "Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant" är en modell för sommarjobb som är avsedd för unga i grundskolan, tionde klassen och gymnasiet. Centralorganisationerna har ingått ett avtal kring modellen, där de rekommenderar företagen att anställa unga sommarjobbare.

Centralorganisationerna har hittills haft en gemensam syn på att sommarjobb är en viktig möjlighet för unga att få erfarenhet av arbetslivet, och en möjlighet för företagen att visa upp sina branscher och jobb. Finlands näringsliv EK har meddelat att organisationen inte förlänger avtalet mellan centralorganisationerna.

Avtalet har slagit fast en minimiersättning för praktiken samt vilka spelregler som gäller. Till spelreglerna hör att praktiken inte får ersätta vanligt sommarjobb, att praktiken ska ske under skolelevernas sommarlov samt att det är förbjudet att stapla arbetsavtal.

Det nuvarande treåriga avtalet om en rekommendation löper ut vid årsskiftet och EK skulle vilja mjuka upp överenskommelsen så att den endast blir en rekommendation utan avtal.

– Dagens sommarjobbare är morgondagens utbildade yrkesproffs. Därför är det kortsiktigt och beklagligt att vi inte kunde uppnå en heltäckande rekommendation på centralorganisationsnivå, säger STTK:s ordförande Antti Palola.

Förbunden inom FFC, STTK och Akava har beslutat att de själva försöker uppnå avtal på förbundsnivå, så att modellen Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant kan fortsätta.

– I FFC:s förtroendemannaenkät har vi frågat hur modellen används, och den verkar vara i bruk på ungefär var femte arbetsplats. Också med tanke på det här skulle det vara nödvändigt att förnya rekommendationen så att modellen kan sprida sig, berättar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

– Praktikprogrammet har allmänt ansetts vara viktigt, eftersom det ger också de allra yngsta en möjlighet att bekanta sig med arbetslivet, betonar Akavas ordförande Sture Fjäder.

Mer information

Ordförande Jarkko Eloranta, FFC, tfn 020 774 0100
Ordförande Sture Fjäder, Akava, tfn 0400 609 717
Ordförande Antti Palola, STTK, tfn 040 509 6030

Nyckelord

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK haluaa parannuksia ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan10.8.2020 13:59:57 EESTTiedote

SAK:n hallitus pitää kesän aikana syntynyttä keskustelua ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tervetulleena, mutta sisällöltään yksipuolisena. Siinä yleistä työttömyysvakuutusta myytiin oikeudenmukaisena, ilman että sen sisältöä määriteltiin tarkemmin. Keskustelussa ei myöskään pohdittu syvällisemmin, miksi jotkut työntekijät eivät ole vakuuttaneet itseään nykyisessä kassajärjestelmässä.

Työvoimapulan taustalla usein liian pieni palkka sekä työn kestoon ja rekrytointiin liittyvät puutteet25.6.2020 08:00:00 EESTTiedote

Tänään julkaistussa tutkimuksessa tarkastellaan työvoimapulaa sekä avoinna olevien työpaikkojen laatua. Tutkimukseen valitut SAK:laiset ja muutamat muut ammattiryhmät sijoittuvat avoimien työpaikkojen laatuindikaattorissa heikoimpaan- ja keskiryhmään. Vuonna 2019 työvoiman saatavuudessa esiintyi ongelmia erityisesti suojelu- ja vartiointityöntekijöiden, teollisuustuotteiden kokoonpanijoiden, siivoojien ja kotiapulaisten sekä postinjakajien tehtävissä. Tämä käy ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) toteuttamasta tutkimuksesta, jonka tilasi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum