Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC: I stället för aktiveringsmodellen behöver de arbetslösa bättre service

Dela

Resultaten från utredningen av aktiveringsmodellens effekt på sysselsättningen kom inte som någon överraskning för FFC. Enligt utredningen är det svårt att bedöma vilken effekt aktiveringsmodellen har på sysselsättningen, eftersom nästan alla arbetslösa omfattas av aktiveringsmodellen och eftersom sysselsättningen samtidigt har förbättrats exceptionellt kraftigt.

FFC stöder planerna på att snabbt avskaffa aktiveringsmodellen vid årsskiftet. I stället måste allt krut läggas på att förbättra servicen för de arbetslösa.

FFC har föreslagit att man ska förnya jobbsökningen för de arbetslösa, och att man ska skriva in noggrannare mål för jobbsökningen i sysselsättningsplanerna. Målet är att få de arbetslösa att söka fler jobb och snabbare komma tillbaka till arbetslivet.

– För att man ska kunna förnya jobbsökningen och uppföljningen av jobbsökningen, måste man också förnya karenserna inom arbetslöshetsskyddet. Vi har för tillfället väldigt strikta karenser och dessutom skär också aktiveringsmodellen ner arbetslöshetsskyddet, säger Saana Siekkinen som är direktör på FFC.

Utredningen av aktiveringsmodellens effekt på sysselsättningen (på finska) visar att det är svårt att mäta enskilda sysselsättningsåtgärder. Enligt forskarna går det inte att räkna ut den exakta effekten på sysselsättningen, trots att aktiveringsmodellen skar ner arbetslöshetsskyddet för en betydande del av de arbetslösa.

– När man bereder nya åtgärder i de sysselsättningsarbetsgrupper som just nu håller på med sitt arbete, är det skäl att beakta resultaten från utredningen om aktiveringsmodellen och svårigheterna med att bedöma effekterna.

Slutrapporten från utredningen som Arbets- och näringsministeriet har beställt publicerades i dag, och där konstateras att aktiveringsmodellen har lett till att fler arbetslösa deltar i framför allt kortvarig service som uppfyller villkoren i aktiveringsmodellen.

– Det är bra att allt fler arbetslösa har fått delta i service. Det är ändå befogat att fråga om antalet som deltar i service skulle ha ökat också utan aktiveringsmodellen, eftersom en stor del av de arbetslösa snabbt vill få tag i nytt jobb.

Saana Siekkinen påpekar att ordentlig service spelar en viktig roll för möjligheterna att få jobb, men det är möjligt att aktiveringsmodellen har sporrat arbetslösa att söka sig till sådan service som uppfyller aktiveringsvillkoret men som inte är relevant med tanke på möjligheterna att få jobb.

Enligt utredningen anser inte heller en majoritet av arbetstagarna vid arbets- och näringsbyråerna att aktiveringsmodellen är ett ändamålsenligt sätt att öka sysselsättningen.

Nyckelord

Kontakter

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC: Omställningsskyddet och förutsättningarna för äldre att fortsätta jobba måste ytterligare stärkas17.12.2020 18:25:22 EETTiedote

Sanna Marins regering fattade i dag beslut om åtgärder för att förbättra sysselsättningen bland personer över 55 år, efter att förhandlingarna mellan organisationerna på arbetsmarknaden avbröts som resultatlösa för drygt två veckor sedan. Fackcentralen FFC anser att regeringens beslut verkar relativt balanserat, och det är uppenbart att regeringen i beredningen har utnyttjat de förslag som organisationerna inte lyckades enas kring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum