Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta: En begränsning av strejkrätten skulle vara en klar överföring av makt och styrka från arbetstagarna till arbetsgivarna

Dela
Enligt FFC:s ordförande Jarkko Eloranta har arbetsgivarsidan under de senaste åren exceptionellt tydligt visat att den vill stärka sin egen makt och försvaga arbetstagarnas möjligheter och förmåga att bevaka sina intressen.

– Vi har sett hur Skogsindustrin slutade ingå riksomfattande kollektivavtal och hur Teknologiindustrin trixar med de riksomfattande kollektivavtalen, konstaterade Jarkko Eloranta i sitt tal till Industrifackets kongress på måndagen.

Ett av arbetsgivarsidans främsta mål för det kommande regeringsprogrammet är att begränsa arbetstagarnas strejkrätt. Eloranta säger att det här målet stöder de högerkonservativa gruppernas vilja att frånta fackföreningsrörelsen dess handlingsmöjligheter och -redskap.

– Att under rådande omständigheter begränsa rätten att vidta stridsåtgärder skulle innebära en klar överföring av makt och styrka från arbetstagarna till arbetsgivarna. Det är säkert många som vill ha det så, men inte vi.

I synnerhet sympatistrejker och politiska strejker har varit en nagel i ögat på arbetsgivarna. Det har också talats om att strejkböterna kraftigt borde höjas och rentav att man borde göra de arbetstagare som deltar i en strejk ersättningsskyldiga personligen.

I sitt tal betonade Eloranta att sympatistrejker och politiska strejker kommer att spela en allt större roll i framtiden, när arbetsgivarna splittrar förhandlingarna till företagsnivå och slutar ingå riksomfattande avtal mellan förbunden. Samtidigt håller Finlands Näringsliv EK på att dra sig ur trepartsförhandlingarna.

– Om något, så måste lagstiftningen om arbetsfreds- och förhandlingssystemet behandlas på trepartsbasis, och man måste också avtala om systemet på trepartsbasis, fastslog Jarkko Eloranta.

Enligt FFC-ordförande Jarkko Eloranta måste det också i fortsättningen vara möjligt för arbetstagarna att vidta stridsåtgärder för att påverka det politiska beslutsfattandet – i synnerhet om beslutsfattarna ensidigt försöker lägga fram förslag som försvagar arbetstagarnas rättigheter och ställning mitt under en valperiod.

– Politiska stridsåtgärder bör i en demokratisk rättsstat uttryckligen uppfattas som ett sätt att utöva sin politiska rätt att delta.

I sitt tal betonade Jarkko Eloranta den betydelse fackföreningsrörelsen, den kollektiva intressebevakningen och organisationsfriheten har för att göra maktförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare mer balanserat.

– Makten försvinner inte, bara för att man fråntar arbetstagarna och deras organisationer sin makt. Den flyttas bara över till arbetsgivarna. I sista hand handlar det om huruvida vi som löntagarrörelse kan kräva och förutsätta eller bara be och hoppas.

Läs hela Jarkko Elorantas tal (på finska)

Läs också det blogginlägg om strejkrätten som tre FFC-experter har skrivit (på finska)

Nyckelord

Kontakter

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta är kritisk till att strejkrätten begränsas med hänvisning till försörjningsberedskapen – arbetstagarnas roll i beredskapen inför kriser borde stärkas1.6.2023 10:32:45 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta vill stärka arbetstagarnas roll i tryggandet av försörjningsberedskapen. Han påpekar att det i sista hand är arbetstagarna som säkerställer försörjningsberedskapen och därför måste deras roll i beredskapen inför nationella kriser utökas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum