Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s styrelse är bekymrad över att köpkraften krymper

Dela

Fackcentralen FFC:s styrelse anser att inflationstakten och bedömningarna av hur långvarig inflationen kommer att bli är oroväckande för de finländska löntagarna.

– Det här drabbar särskilt låginkomsttagare som inte har någon ekonomisk buffert för att ta emot prisökningar. Inflationen och dess konsekvenser måste tas på allvar, kräver FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

De finländska löntagarnas köpkraft minskade med 2,7 procent i januari–mars. Det en betydande och historisk förändring. Senast realinkomsterna minskade så här mycket under ett kvartal, jämfört med samma tidpunkt året innan, var år 1977.

– Det är viktigt att lösa problemet snabbt. Det är ändå ingen som vinner på en löneinflation. Därför är det nödvändigt att trygga löntagarnas köpkraft också med andra metoder än genom lönehöjningar. Hur lönehöjningarna genomförs är också av stor betydelse. I den här situationen skulle det passa bra med höjningar i euro, som hjälper låginkomsttagare mest och är det bästa sättet att hålla ekonomins hjul i rullning, konstaterar Jarkko Eloranta.

Eloranta påpekar också att lönehöjningar i euro minskar löneskillnaderna.

– Höjningar i euro betyder att inkomsterna för lågavlönade relativt sett stiger mer. När låginkomsttagarnas köpkraft ökar går pengarna direkt till konsumtion i stället för att sparas. En betydande del av jobben i Finland finns vid små företag som är verksamma på hemmamarknaden. Genom att värna om i synnerhet låginkomsttagarnas köpkraft kan man trygga de här företagens förmåga att sysselsätta.

Som en del av konkurrenskraftsavtalet överfördes år 2016 socialförsäkringsavgifter på två procentenheter från arbetsgivarna till arbetstagarna. Nu måste man fatta beslut om att överföra de här avgifterna tillbaka till arbetsgivarna, så att arbetsgivarna deltar i tryggandet av finländarnas köpkraft. På det här sättet kan man stödja sysselsättningen.

Eloranta anser att en överföring av socialförsäkringsavgifterna också under de kommande åren kunde vara ett element inom anpassningen till olika konjunkturer. Den aktuella utmaningen kunde man enligt Eloranta lösa genom en större helhet, som förutom lönehöjningar också kunde bestå av den nämnda överföringen av socialförsäkringsavgifter samt måttliga skattesänkningar.

Nyckelord

Kontakter

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum