Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

FiBO Playersin konsertissa matkataan suomalaisen taidemusiikin juurille 1800-luvun alkuun

Jaa

Vaikka Suomen itsenäistymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, on Suomi todellisuudessa paljon vanhempi. Suomalaisen barokkiorkesterin kamarikokoonpanon, FiBo Playersin, konsertissa Kanneltalossa 24.10. käännetään katse klassismin ajan Suomeen ja nostetaan esiin kaksi ensimmäistä taidemusiikin säveltäjäämme: Erik Tulindberg ja Bernhard Henrik Crusell.

Klarinetisti Eero Lehtimäki, kuvaaja Anniina Sulku
Klarinetisti Eero Lehtimäki, kuvaaja Anniina Sulku

Länsirannikolla syntyneet Erik Tulindberg (1761–1814) ja Bernhard Henrik Crusell (1775–1838) ovat tunnetuimmat suomalaisen varhaisen taidemusiikin säveltäjät ja vaikuttajahahmot. Tulindbergin soitin oli viulu, ja hän teki myös kotimaassaan merkittävän uran korkea-arvoisena virkamiehenä. Hän sai vuonna 1797 Ruotsin Kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsenyyden.

Crusellin soitin oli klarinetti, ja hän sävelsikin pääasiassa kamarimusiikkia, lauluja ja klarinettikonserttoja. Säveltäjänalku muutti 16-vuotiaana Ruotsiin, jossa opiskeli musiikkia ja toimi Tukholman hovisoittokunnassa vuodesta 1793 sekä toimi molempien henkikaartirykmenttien soittokuntien johtajana 1818–1833. Crusellin käsissä syntyi myös ensimmäinen suomalainen oopperateos, Pieni orjatar, joka sai ensiesityksensä Tukholmassa vuonna 1824 – ruotsin kielellä.

Kanneltalon Made in Finland -konsertti koostuu Crusellin ja Tulindbergin teoksista. Kummaltakin säveltäjältä kuullaan yksi teos duurissa ja yksi mollissa. Ohjelma saa vaihtelua jousikvarteton seassa vierailevista puhaltimista, kun toisessa Crusellin teoksessa mukana tarinoi klarinetti ja toisessa oboe.

FiBO Playersin kokoonpanossa soittavat Piia Maunula (oboe), Eero Lehtimäki (klarinetti), Anni Elonen (viulu), Hanna Pesonen (viulu), Kaisa Ruotsalainen (alttoviulu) ja Anna Pulakka (sello).

Klarinetisti Eero Lehtimäki alustaa illan konsertin Kanneltalon kahvilan stagella klo 18.15–18.45.

FiBO Players: Made in Finland
Suomi 100 vuotta ennen itsenäistymistä
ti 24.10. klo 19
Kanneltalo, Klaneettitie 5, 00420 Helsinki, kanneltalo.fi
Liput 15/12 €, varaukset 09 310 12000 sekä lippu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aino Jalkanen
Suomalainen barokkiorkesteri
045 111 9822
aino.jalkanen@fibo.fi
fibo.fi

Anne Euramaa
Kanneltalo
09 3103 2411
anne.euramaa@hel.fi

Kuvat

Klarinetisti Eero Lehtimäki, kuvaaja Anniina Sulku
Klarinetisti Eero Lehtimäki, kuvaaja Anniina Sulku
Lataa
Klarinetisti Eero Lehtimäki, kuvaaja Anniina Sulku
Klarinetisti Eero Lehtimäki, kuvaaja Anniina Sulku
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pyhäinpäivänä Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa12.10.2018 10:00Tiedote

Pyhäinpäivänä 3.11. Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa. Vuoden viimeisissä festivaaleissa on ohjelmaa ja toimintaa etenkin nuorille ja lapsiperheille. Maunulakekrissä voit tavata muun muassa Kekri Kaisan, Mimin ja Kukun sekä Roskis Nallen. Perheen pienimmät voivat myös osallistua työpajoihin, joissa askarrellaan kekrihimmeleitä ja rakennetaan kauhea kummitussokkelo. Maunulakekriin on vapaa pääsy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme