SDP EDUSKUNTA

Filatov: Esimerkillä, puuttumisella ja lainsäädännöllä voidaan vähentää vihapuhetta

Jaa

- Sananvapaus on yksi yhteiskuntamme keskeisimmistä perusoikeuksista. Mutta sanomisen vapauteen liittyy aina myös vastuu sanoista. Toisen vapaus ei saa olla toisen oikeuksia loukkaavaa, muistuttaa Romaniasian neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov.

Filatov puhui romaneihin ja saamelaisiin kohdistuvaa vihapuhetta käsittelevässä seminaarissa.

- Puhe on teon siemen, siksi vihapuheet on otettava vakavasti eikä niitä saa hyväksyä. Kannattaa myös muistaa, että vihapuhe ei tuota ratkaisua - se vain syventää juopaa eri ryhmien välillä.

Vihapuhe on yksi niistä asioista, jotka YK:n ihmisoikeusneuvoston määräaikaistarkastelussa määriteltiin Suomen suurimmiksi ihmisoikeusongelmiksi. Kovan kritiikin ja vihapuheen ero on siinä, että vihapuheella alistetaan ja hiljennetään vihapuheen kohdetta.

Suomessa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Saksassa toteutetun tutkimuksen mukaan joka toinen 15–30-vuotias nuori on altistunut vihaviesteille. Nettivihan kohteeksi on joutunut joka kymmenes nuori.

Vihapuhe ei ole vain puhujien ja kohteiden välinen asia. Sen ehkäisy kuuluu meille kaikille. Erityisesti poliittisilla päättäjillä on merkittävä rooli, muistuttaa Filatov.

- Empatiakyvyn kehittäminen on ylipäätään olennainen osa syrjinnänvastaista työtä. Empatia on kykyä asettua toisen ihmisen asemaan ja ymmärtää hänen tunteitaan ja tarpeitaan.

Faktat voivat purkaa ennakkoluuloja, mutta myös vahvistaa niitä. Ihminen ei kykene aina vastaanottamaan faktoja, jotka ovat täysin hänen maailmankuvaansa vastaan, koska asiat, jotka eivät sovi omaan maailmankuvaan, uhkaavat henkilön identiteettiä.

- Parempi keino voi olla vuoropuhelun luominen, jossa ylipäätään pohditaan ennakkoluuloja ja erilaisten näkemysten oikeutusta. Sanotaan, että ihmisen käyttäytymistä on helpompi muuttaa kuin asenteita.  Ja toisaalta käyttäytyminen saattaa muuttaa myös asenteita. Siksi esimerkeillä, puuttumisella ja lainsäädännöllä on vaikutusta vihapuheeseen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Torsti: Ihalaisen aikaisen Nuorisotakuun vaikutus alkaa näkyä - ja sitä pitää heikennyksien jälkeen vahvistaa19.2.2019 14:04:11Tiedote

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman tiedon mukaan NEET-nuorten eli kokonaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus on vuoden 2018 tilastoissa vähentynyt. Tämä on hyvä uutinen. Tiedostustilaisuudessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen teki aivan oikean johtopäätöksen siinä, että talouden koheneminen on parantanut myös nuorten työllisyyttä. Sen sijaan varhaiskasvatuksesta puhuminen johtaa harhaan: tämän hetken 25-vuotiaiden elämään eivät nykytoimenpiteet varhaiskasvatuksessa vaikuta.

Opposition edustajat: Sotessa eivät hyvät aikeet riitä, voitontavoittelua pitää suitsia – muuten edessä on vielä villimpi länsi19.2.2019 07:57:32Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Krista Kiuru (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Veronica Rehn-Kivi (r) muistuttavat, ettei vastuullinen toiminta hoiva-alan yrityksissä voi olla vain tahdon asia. Mahdollisuus tehdä riittäviä lakikirjauksia ei kuitenkaan ole hallituspuolueille kelvannut.

Ihalainen: Turvaa ja parannuksia vammaisten palveluihin ja työmarkkinoille pääsylle18.2.2019 14:06:09Tiedote

Ei myytävänä -kansalaisaloite vammaisten palvelujen välittömän avun kilpailutuksen lopettamisesta keräsi yli 75 000 kannattajaa. Aloitteen viesti oli selkeä: kilpailuttaminen ei sovi vammaisten palveluihin ja vammaisten palveluja sekä oikeussuojaa on parannettava. Vammaisia on kuultava paremmin heitä koskevissa asioissa. Vammaisten oikeuksien ja ihmisarvoisen elämän puoltajia ei ole liikaa ja vammaiset eivät ole saaneet aina ääntään kuuluville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme