Fingrid Oyj

Fingrid modernisoi kantaverkkoa ja sähköjärjestelmää muuttuvan sähköntuotannon ja -kulutuksen tarpeisiin

Jaa
Uusiutuvan energiantuotannon voimakas kasvu muuttaa sähköjärjestelmän hallinnan lainalaisuuksia ja edellyttää siihen muutoksia. Lisäksi tuotannon alueellinen keskittyminen haastaa kantaverkon riittävyyttä. Fingrid vastaa muutoksiin modernisoimalla kantaverkkoa sekä sähköjärjestelmää yhdessä alan toimijoiden kanssa Suomen kilpailukyvyn edistämiseksi.

Tuulivoima ja jatkossa myös aurinkovoima muodostavat yhä suuremman osan Suomen energiantuotannosta. Tämä edellyttää sähköjärjestelmän hallinnalta uusia ratkaisuja, esimerkiksi tehon, jännitteen ja taajuuden hallintaan, joustoja kulutuksen ja tuotannon tasapainottamiseksi sekä ratkaisuja energian varastointiin.  

Alueellinen keskittyminen haastaa verkkoa

Tuulivoiman tuotantoa on erityisesti länsirannikolla ja kasvu on ollut kaikkia ennusteita nopeampaa. Fingrid on vahvistanut alueen kantaverkkoa muiden muassa viisi vuotta sitten valmistuneella Rannikkolinja-yhteydellä ja useilla sähköasemilla. Alueen seuraava uusi 400 kilovoltin voimajohtoyhteys valmistuu vuonna 2027 Kristiinankaupungista Tampereelle ja kaksi vastaavaa yhteyttä vuonna 2028 Kalajoelta Keski-Suomeen.

Sähköjärjestelmän tueksi tarvitaan myös nopeammin toteutettavia ratkaisuja, sillä kantaverkkoon on liittymässä länsirannikolla noin 5 000 megawattia lisää tuulivoimaa ensi vuoden loppuun mennessä.

”Olemme tunnistaneet nopeiksi ratkaisuiksi muiden muassa verkkoa vakauttavat laitteet sekä johtojen kuormituskyvyn seurannan. Toteutuksia edistetään jo vauhdilla”, Fingridin johtaja Jussi Jyrinsalo kertoo.

Sähköjärjestelmä tarvitsee tukea – myös tuulivoima voi sitä tarjota

Fingrid ylläpitää sähköjärjestelmän reservituotteiden avulla hetkellistä kulutuksen ja tuotannon välistä tasapainoa.Tuulivoiman voimakkaan kasvun myötä erityisesti tuo­tannon vähentämisessä eli alassäädön reserveissä on ajoittain niukkuutta.Tuulivoimatoimijat voivat itse tässä auttaa; liittymällä reservimarkkinoille tukee sekä sähköjärjestelmää että luo itselleen uuden ansaintamahdollisuuden.

”Tuuli- ja aurinkovoima tarvitaan täysipainoisesti mukaan sähköjärjestelmän reservimarkkinoille, jotta tehotasapainoa voidaan jatkossakin hallita. Olemme tarkentaneet tuulivoimaloiden vaatimuksia ja esimerkiksi laitoksen säädettävyys ja reservikyvykkyys kannattaa varmistaa jo investointivaiheessa”, Jyrinsalo kertoo.

Yhteisenä tavoitteena Suomen kilpailukyvyn edistäminen

Sähköjärjestelmän kehittäminen on myös Suomen kilpailukyvyn edistämistä, sillä näin saadaan Suomeen uusia investointeja puhtaaseen sähköön ja sitä käyttävään teollisuuteen. Verkkoa rakennetaan enemmän kuin koskaan, mutta se ei yksin riitä. Esimerkiksi voimajohtojen lupaprosesseja tulisi nopeuttaa, jotta uusia liityntöjä saadaan toteutettua nykyistä nopeammin.

Yhteistyössä alan toimijoiden kanssa kannattaa ottaa käyttöön myös uusia keinoja maksimoida verkon käyttöaste.

”Uusiutuviin perustuvassa sähköjärjestelmässä siirtotarpeet ovat suuria, mutta lyhytkestoisia. Jos tuotantoa ja kulutusta saataisiin lähemmäksi toisiaan tai tasattua ajallisesti, saataisiin näitä siirtopiikkejä pienennettyä, mutta samalla kokonaisuudessaan siirrettyä suurempia määriä sähköä tuotannon ja kulutuksen välillä”, Jussi Jyrinsalo toteaa.

Lisätiedot:

Johtaja Jussi Jyrinsalo, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5118
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Aihetta käsitellään myös Fingrid Current -sidosryhmätilaisuudessa tänään tiistaina 18.4. klo 13-16.15. Lämpimästi tervetuloa! Lisätiedot ja linkki tapahtumaan > 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Oikaisu Fingridin 25.5.2023 tiedotteeseen: Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta, ei neljältä kuukaudelta26.5.2023 10:07:52 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Fingrid uses congestion income to benefit customers and waives grid service fees25.5.2023 14:19:05 EEST | Press release

Fingrid is confirming its earlier plans to use the record-high congestion income from 2022 to benefit its customers and waive grid service fees for six months in 2023. In 2022, grid service fees were waived for four months. For 2023, Fingrid has announced that it will waive grid service fees for January, February and June and now confirms that it will waive grid service fees for July, November and December. This will reduce grid customers’ fees by altogether some EUR 300 million.

Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja asiakkaiden hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja25.5.2023 14:18:34 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä neljältä kuukaudelta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Tuulivoimatuotannon enimmäismäärää pienennetään länsirannikolla ajoittain lähikuukausien siirtokeskeytysten aikana25.5.2023 09:00:25 EEST | Tiedote

Fingrid asettaa länsirannikon tuulivoimatuotannolle normaalia tasoa pienemmän enimmäismäärän lähikuukausina suoritettavien siirtokeskeytysten ajaksi. Käytännössä muutos koskee ennen kaikkea siirtokeskeytysten aikaisia tuulivoiman huipputuotantotilanteita. Toimenpiteillä varmistetaan verkon vakautta ja ne toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tuulivoimatuottajien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme