Fingrid Oyj

Fingrid on valinnut reitin kantaverkon voimajohdolle Alajärveltä Hausjärven Hikiälle

Jaa
Fingrid on valinnut reitin Alajärven ja Hausjärven Hikiän väliselle voimajohdolle. Johtoreittivalinta perustuu ympäristövaikutusten arviointiin ja sen yhteydessä vaikutusalueen asukkailta saatuun palautteeseen. Voimajohtohanke on osa energiajärjestelmän modernisointia, joka mahdollistaa Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Fingrid Oyj suunnittelee uusia, yhteisille pylväille sijoittuvia 400 ja 110 kilovoltin voimajohtoja Alajärven ja Hikiän (Hausjärvi) sähköasemien välille. Yli 270 kilometrin mittainen voimajohtoyhteys sijoittuu Alajärven, Soinin, Saarijärven, Ähtärin, Multian, Keuruun, Petäjäveden, Jämsän, Kuhmoisen, Padasjoen, Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hausjärven alueille. Hanke on osa energiamurroksen edellyttämää energiajärjestelmän modernisointia, jolla mahdollistetaan Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) aikana voimajohtoreitteihin tehtiin muutoksia ja lisäyksiä ihmisille ja luontoarvoille aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. YVA-yhteysviranomaisena toimineen Keski-Suomen ELY-keskuksen päätelmä ympäristövaikutuksista saatiin maaliskuussa 2023. Nyt Fingrid on valinnut jatkosuunnitteluun etenevän johtoreitin YVAn tuottaman ympäristötiedon ja vuorovaikutuksessa saadun palautteen avulla.

Reittivalinnat huomioivat ihmisiä ja luontoarvoja

Alajärven ja Petäjäveden välisellä osuudella kierretään Soinin Marjoperän asutus. Multian Vilhusenmäellä suunnittelu jatkuu luonnonsuojelualueen ja Natura-alueen huomioimiseksi keskimmäisen reittivaihtoehdon mukaisesti, jotta levenevä voimajohtoalue siirtyy luontoarvokohteiden ulkopuolelle. Keuruun ja Petäjäveden rajalla Pengerjoella voimajohtoreitti säilyy Natura-alueella, ja harjumetsät huomioidaan voimajohtokunnossapidon kasvustonkäsittelyssä. Petäjäveden sähköasema kierretään asutukselle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi kauempaa lännestä.

Petäjäveden ja Jämsän sähköasemien välillä on nykyisin kaksi voimajohtoa, joista toisen johtoaluetta uuden voimajohdon rakentamisessa hyödynnetään kokonaisvaikutusten lieventämiseksi. Hallinmäen Natura-alueen kohdalla selvitetään mahdollisuutta jatkaa suunnittelua Itäaho/Rajasuon itäisen vaihtoehdon mukaisesti leventämällä nykyisen voimajohdon jo muuttamaa johtoaluetta nykyisestä noin kahdeksan metriä. Näin maastoon ei tarvittaisi kokonaan uutta ja nykyisestä erillistä metsän poistoa edellyttävää käytävää, eikä asutusta jäisi kahden voimajohdon väliin. Jämsän Lamminsaaressa suunnittelua jatketaan ensisijaisesti nykyiseen voimajohtoreittiin tukeutuvalla itäisellä vaihtoehdolla, mutta myös läntisellä uuden maaston kierrolla, koska uuden pylvään mahtuminen itäisen reitin saareen on epävarmaa. Jämsän Mutkalassa voimajohdot toteutetaan siten, että säilytetään nykyinen asutuksen ja voimajohtojen välinen etäisyys, eikä nykyistä tietä tarvitse siirtää. Jämsän Palovuoressa suunnittelu jatkuu YVA-menettelyn aikana saatu palaute huomioiden nykyisten voimajohtojen sijaintiin tukeutuvalla itäisellä reitillä. Myös Jämsän Niinimäellä jatkosuunnitteluun etenee ihmisille ja luonnolle aiheutuvien kokonaisvaikutusten perusteella itäinen, nykyisen voimajohdon aluetta hyödyntävä reitti.

Toivilan ja Hikiän välillä uusitaan molemmat nykyiset kantaverkon voimajohdot 400 ja 100 kilovoltin voimajohtoyhteyksiksi. Niiden reitiltä poiketaan ympäristövaikutusten lieventämiseksi Jämsän raviradan läntiselle kierrolle, Riuttavuoren itäiselle kierrolle ja Porvari-Laurilan itäiselle kierrolle. Jämsän ja Kuhmoisten rajalla Kurjennorossa suunnittelu jatkuu nykyisten voimajohtojen sijaintiin tukeutuen läntisellä vaihtoehdolla, joka koettiin myönteisemmäksi myös YVA-menettelyn palautteessa. Hämeenlinnan Karhunsillan alueella uudet voimajohdot suunnitellaan rinnakkaisena itäisenä kiertona. Soilassa vähennetään vaikutuksia asutukselle itäisen vaihtoehdon mukaisesti. Heimonharjulla suunnittelu jatkuu nykyisten voimajohtojen jo muuttamaa aluetta hyödyntävällä läntisellä reitillä, jota on tarkistettu asutuksen huomioimiseksi.

Uuden johdon sijoittumiseen voi kokonaisuudessaan tutustua kartalla täällä.

Hankkeen jatkosuunnittelu etenee maastotutkimuksilla, joiden perusteella määritetään tarkempi johtoreitti ja voimajohtopylväiden sijainnit. Alueen maanomistajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Voimajohdon rakentaminen ajoittuu johto-osuuksista riippuen vuosille 2026 - 2028.


Lisätietoja:
  

Satu Vuorikoski, vanhempi asiantuntija, YVA ja ympäristöasiat, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5195

Eeva Paitula, tekninen asiantuntija, johtoreitit, Fingrid Oyj puh. 030 395 4152

Hanke Fingridin verkkosivuilla: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/rakentaminen/hankkeet/alajarvi-hikia/

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Oikaisu Fingridin 25.5.2023 tiedotteeseen: Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta, ei neljältä kuukaudelta26.5.2023 10:07:52 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Fingrid uses congestion income to benefit customers and waives grid service fees25.5.2023 14:19:05 EEST | Press release

Fingrid is confirming its earlier plans to use the record-high congestion income from 2022 to benefit its customers and waive grid service fees for six months in 2023. In 2022, grid service fees were waived for four months. For 2023, Fingrid has announced that it will waive grid service fees for January, February and June and now confirms that it will waive grid service fees for July, November and December. This will reduce grid customers’ fees by altogether some EUR 300 million.

Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja asiakkaiden hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja25.5.2023 14:18:34 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä neljältä kuukaudelta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Tuulivoimatuotannon enimmäismäärää pienennetään länsirannikolla ajoittain lähikuukausien siirtokeskeytysten aikana25.5.2023 09:00:25 EEST | Tiedote

Fingrid asettaa länsirannikon tuulivoimatuotannolle normaalia tasoa pienemmän enimmäismäärän lähikuukausina suoritettavien siirtokeskeytysten ajaksi. Käytännössä muutos koskee ennen kaikkea siirtokeskeytysten aikaisia tuulivoiman huipputuotantotilanteita. Toimenpiteillä varmistetaan verkon vakautta ja ne toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tuulivoimatuottajien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme