Fingrid Oyj

Fingrid selvittää sähkön riittävyyttä keskipitkällä aikavälillä

Jaa
Fingrid on selvittänyt 2020-luvun sähkönriittävyyshaasteita ja ratkaisuvaihtoehtoja niihin. Selvitys on toteutettu konsulttiyhtiö Afryn kanssa, ja siihen on osallistunut tarkkailijajäseniä työ- ja elinkeinoministeriöstä, Energiavirastosta ja Huoltovarmuuskeskuksesta. Selvityksen loppuraportti julkaistaan kesäkuun alkupuolella, ja Fingrid kerää siihen palautetta sidosryhmiltä konsultaation kautta. Esittelemme selvitystä 13.6. tilaisuudessa.

Suomen sähköjärjestelmä muuttuu 2020-luvun aikana erittäin nopeasti. Tuuli- ja aurinkovoima ovat voimakkaassa kasvussa, ja sääriippuva uusiutuva tuotanto muodostaa yhä suuremman osan sähköntuotannosta. Fingrid ennakoi myös sähkön kulutuksen kasvavan voimakkaasti etenkin 2020-luvun jälkipuoliskolla teollisten investointien ja lämmöntuotannon sähköistymisen myötä. On tärkeää, että sähkön riittävyyteen ja joustoihin kiinnitetään erityistä huomiota sähköjärjestelmämme muuttuessa lähivuosina. 

Fingrid on analysoinut sähkön riittävyyttä 2020-luvulla ja selvittänyt havaittuihin haasteisiin ratkaisuvaihtoehtoja konsulttiyhtiö Afryltä tilatun selvityksen kautta. Selvitykseen on osallistunut tarkkailijajäseniä työ- ja elinkeinoministeriöstä, Energiavirastosta ja Huoltovarmuuskeskuksesta. Ratkaisuvaihtoehtoina tarkastellaan erilaisia kapasiteettimekanismeja ja muita toimitusvarmuutta turvaavia ratkaisuja. Työssä on huomioitu myös Euroopan komission maaliskuussa julkaisemassa sähkömarkkinareformissa esitetyt uudet mahdolliset keinot sähköjärjestelmän joustavuuden tukemiseksi.

Julkaisemme selvityksen loppuraportin kesäkuun alkupuolella, ja keräämme siitä sidosryhmäpalautetta 18.8.2023 asti. Tervetuloa selvityksemme esittelytilaisuuteen 13.6.2023 klo 9-11. Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä toimistollamme Helsingissä (osoite Läkkisepäntie 21) tai etäyhteydellä. Tilaisuuden kieli on suomi.

Esittelytilaisuuden agenda 13.6. klo 9-11:

klo 9 Taustat selvitykselle, Fingrid Tuomas Rauhala

klo 9.15 Tulevaisuuden näkymät 2020-luvun sähkön riittävyydestä, Fingrid Jussi Närhi

klo 9.45 Ratkaisuvaihtoehtojen läpikäynti & arviointi, Afry Matias Peltoniemi

klo 10.30 Kommenttipuheenvuoro, TEM Tatu Pahkala

klo 10.50 Konsultaatiopalautteen kerääminen, Fingrid Laura Ihamäki

Tarjoamme paikan päälle osallistuville aamukahvin klo 8.30 alkaen. Tervetuloa!

Ilmoittautumislinkki >

Lisätietoja:

Laura Ihamäki, Fingrid Oyj 
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Oikaisu Fingridin 25.5.2023 tiedotteeseen: Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta, ei neljältä kuukaudelta26.5.2023 10:07:52 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Fingrid uses congestion income to benefit customers and waives grid service fees25.5.2023 14:19:05 EEST | Press release

Fingrid is confirming its earlier plans to use the record-high congestion income from 2022 to benefit its customers and waive grid service fees for six months in 2023. In 2022, grid service fees were waived for four months. For 2023, Fingrid has announced that it will waive grid service fees for January, February and June and now confirms that it will waive grid service fees for July, November and December. This will reduce grid customers’ fees by altogether some EUR 300 million.

Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja asiakkaiden hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja25.5.2023 14:18:34 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä neljältä kuukaudelta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Tuulivoimatuotannon enimmäismäärää pienennetään länsirannikolla ajoittain lähikuukausien siirtokeskeytysten aikana25.5.2023 09:00:25 EEST | Tiedote

Fingrid asettaa länsirannikon tuulivoimatuotannolle normaalia tasoa pienemmän enimmäismäärän lähikuukausina suoritettavien siirtokeskeytysten ajaksi. Käytännössä muutos koskee ennen kaikkea siirtokeskeytysten aikaisia tuulivoiman huipputuotantotilanteita. Toimenpiteillä varmistetaan verkon vakautta ja ne toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tuulivoimatuottajien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme