MaahanmuuttovirastoMaahanmuuttovirasto

Finland tog emot de första minderåriga som förflyttades från Medelhavsområdet under eftermiddagen på onsdagen

Dela

Under eftermiddagen på onsdagen den 8 juli 2020 tog Finland emot den första gruppen minderåriga asylsökande från Grekland. Med den första gruppen anlände 24 ensamkommande barn och ungdomar i åldern 10–16 till Finland. Majoriteten av dem kommer från Afghanistan.

Enligt statsrådets beslut tar Finland emot 175 asylsökande i utsatt ställning från Medelhavsområdet. I första hand tar Finland emot barn och ungdomar utan vårdnadshavare samt ensamförsörjarfamiljer. Genom omplaceringarna strävar Finland efter att underlätta den ansträngda situationen för mottagandet av asylsökande i staterna i Medelhavsområdet.

- I Finland har vi god beredskap och erfarenhet av att ta emot asylsökande från Medelhavsområdet. Situationen på de grekiska öarna är väldigt akut, så det är utmärkt att vi kan samarbeta inom EU och stödja Medelhavsländerna, säger överdirektör Jaana Vuorio.

Coronavirusläget beaktas i omplaceringsarrangemangen. Före förflyttningen genomgår varje asylsökande en hälsokontroll som omfattar coronatest. Alla genomgår en hälsokontroll även efter ankomsten till Finland. Innan asylsökandena förflyttas till förläggningar som är specialiserade på mottagande av minderåriga, stannar de i karantänliknande omständigheter i 14 dygn i förhållanden som motsvarar ett vanligt grupphem.

Barn och ungdomar får det stöd de behöver i grupphem

Ensamkommande barn som anländer till Finland bor i grupphem som är avsedda för minderåriga eller i en hybridenhet där de får de stödtjänster de behöver.

Migrationsverket har förberett sig för förflyttningarna från Medelhavet genom att öka det nuvarande antalet platser för ensamkommande barn och ungdomar i enheterna i Esbo, Kotka, Oravais och Uleåborg. Dessutom kommer ett nytt grupphem att grundas i Sibbo.

Enheterna för barn och ungdomar är små och hemlika. De ger barnen och ungdomarna en trygg miljö och den vård, uppfostran och omsorg de behöver. Barnen och ungdomarna kan också få tjänster som ordnas utanför enheterna.

Migrationsverket vill trygga barnens och ungdomarnas integritet och säkerhet. Därför informerar vi om förflyttningen först efter deras ankomst till Finland. Mer exakta uppgifter om placeringsorterna för de grupper som anländer till Finland ges inte till offentligheten för att skydda personernas integritet.

Förberedelserna för omplaceringar framskrider med Cypern och Malta

Inom de närmaste månaderna kommer Finland att ta emot sammanlagt 175 asylsökande i utsatt ställning från Medelhavsområdet (Grekland, Cypern, Malta och Italien). Dessa asylsökande är barn och ungdomar utan vårdnadshavare samt ensamförsörjarfamiljer.

Som bäst förbereds kommande omplaceringar med Cypern och Malta. Förberedelserna omfattar cirka 30 asylsökande från Cypern och cirka 26 asylsökande från Malta. Största delen av de minderåriga asylsökandena tas emot från Grekland, och nästa förflyttning från Grekland kommer att genomföras om några veckor. För närvarande görs det inga förberedelser med Italien.

I fortsättningen informerar Migrationsverket inte separat om varje förflyttning när gruppen anländer till Finland.

Migrationsverket har fått 12 miljoner euro från EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF) för mottagande av asylsökande från Medelhavsområdet. Summan används för att täcka bland annat kostnader för mottagandet.

Fakta: Normal handläggningsprocess för asylansökningar följs

  • Asylprocessen inleds när den sökande har kommit till Finland. Asylansökan behandlas på samma sätt som övriga asylansökningar. Det enda undantaget är att Dublinförfarandet inte tillämpas, vilket leder till att Finland blir den stat som är ansvarig att pröva ansökan.
  • Behovet av internationellt skydd utreds i ett individuellt förfarande som innefattar ett asylsamtal. För en minderårig asylsökande förordnas en företrädare som är närvarande vid asylsamtalet.

Nyckelord

Kontakter

Monna Airiainen, projektchef för interna förflyttningar, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 728

Frågor om mottagande: Mikko Välisalo, överinspektör vid enheten för mottagande, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 081

Länkar

Om

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

Finnish Immigration Service improves customer service at service points – thousands of new appointments to be added to the booking system10.6.2021 08:49:19 EEST | Press release

The Finnish Immigration Service is improving its customer services. During the summer, the Finnish Immigration Service will open thousands of new appointments for its services points and provide more advisory services to customers. The Finnish Immigration Service is currently exploring the options of upgrading its appointment booking system.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum