Kustannusosakeyhtiö Otava

Finlandia-palkitun Nadja Sumasen uutuus on tarina huoltajuuskiistan kohteeksi joutuneesta Hillasta ja Bubosta, joka uskoo olevansa pöllön poika

Jaa
Outo lintu ystäväksi on riemukas ja riipaiseva romaani perhesiteistä ja ystävyyden voimasta. Kirjailija Nadja Sumanen voitti Finlandia Juniorin vuonna 2015 esikoisteoksellaan Rambo.

Viidesluokkalaisen Hillan vanhemmat ovat eronneet. Pienestä pitäen hän on laukannut kolmen kodin väliä: isän, äidin ja mummun. Kohta Hilla täyttää 12 vuotta ja hänen on kerrottava, kumman vanhemman kanssa haluaa asua. Vai voisiko hän asua mummun luona pysyvästi?

Hilla tutustuu luokan uuteen oppilaaseen, Buboon. Bubo on kumma tyyppi, lintuharrastaja, joka väittää olevansa tunturipöllön poika. Yhdessä Hilla ja Bubo ryhtyvät tarkkailemaan salaa Hillan vanhempia ja mummua niin kuin lintuja. Hillan on nimittäin ennen valintaansa saatava selville, millaisia aikuiset ovat omissa oloissaan.

Vakoilu ei olekaan pelkkää leikkiä, ja yllätyksiä on luvassa sekä Hillalle että Bubolle.

Kirjailijan lisäksi Nadja Sumanen on toimintaterapeutti, joka on uransa varrella tehnyt paljon töitä lasten kanssa, jotka ovat joutuneet keskelle vanhempiensa riitoja. Samoin vastaanotolla tapaa lapsia, joiden elämässä toinen vanhempi ei ole lainkaan mukana.

”Lapset keksivät kaikenlaisia keinoja selvitäkseen kotien vaikeista tilanteista. Niiden keinojen pohtiminen oli yksi suuri teema tätä kirjaa kirjoittaessa”, Sumanen kertoo.

Vaikeiden perhesuhteiden lisäksi Outo lintu ystäväksi -kirjan isoja teemoja ovat ystävyys ja salaisuudet. Sillä, että löytää itseä ymmärtävän ystävän, on valtavaa voimaa erityisesti silloin, jos elämään liittyy turbulenssia. Samalla sekä Hillan että Bubon perheissä on salaisuuksia, jotka sitovat heitä yhteen perheenjäsentensä kanssa tavalla, jota ulkopuoliset harvoin voivat ymmärtää.

Lastenkirjahylly-blogin arvion mukaan Outo lintu ystäväksi -kirja on ”siekailematon puolustuspuhe lapsen oikeuksista – kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi tulemisen tärkeydestä -- [jonka] soisi päätyvän myös mahdollisimman monen aikuisen lukemaksi, sillä perhedynamiikan säröytymisen arkinen kuvaus esitetään lapsen näkökulmasta hyvin konkreettisesti ja arkisin esimerkein.”

Nadja Sumasen esikoisteos Rambo voitti Otavan nuortenkirjakilpailun 2015 ja sai samana vuonna Finlandia Junior -palkinnon. Nuortenromaani Terveisin Seepra ilmestyi 2017 ja novellikokoelma Sade on kaikille sama 2021.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt ja lisätiedot anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Nadja Sumanen. Kuva: Jonne Räsänen.
Nadja Sumanen. Kuva: Jonne Räsänen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Shelley Readin menestysromaani Minne virta kuljettaa on rakkauskirje luonnolle ja ylistys äidinrakkaudelle – kirjailija haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.30.5.2023 13:58:29 EEST | Tiedote

Amerikkalaisen Shelley Readin Minne virta kuljettaa -esikoisromaanin oikeudet on myyty peräti 29 maahan. Teos on vavahduttava kuvaus naisten ja alkuperäiskansojen kaltoinkohtelusta ja sydämen särkevä, vangitseva kertomus nuoren naisen sinnikkyydestä – kaikista niistä suunnista, joita elämä voi ottaa. Shelley Readilla on ehkä hieman yllättäen Suomi-kontakti! Kirjailija saapuu tänne taas kesäkuun alussa ja on myös haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme