HUS

Finlands första fall av apkoppssmitta är mycket sannolikt

Dela

Vid HUS har det hos en vuxen manlig patient konstaterats en smitta orsakad av ett virus som tillhör orthopoxgruppen. Apkopps- och smittkoppsvirusen är orthopoxvirus. Den slutliga bekräftelsen gällande apkoppssmittan fås då sekvenseringen av provet blir klar i slutet av veckan.

Orthopoxvirussmittan bekräftades onsdagen 25.5.2022. Smittan har ägt rum på en resa till Europa. Patienten befinner sig i hemvård och har blåsor och hög feber, men annars mår han bra. Personer som haft nära kontakt med den smittade har spårats och fått anvisningar för att förhindra spridningen av smittan.

På grund av integritetsskyddet ger inte HUS mera information om patienten än detta meddelande.

Flera sjukdomsfall i Europa under de senaste veckorna

Viruset som orsakar apkoppor förekommer huvudsakligen i Väst- och Centralafrika. Personer som blivit smittade har oftast varit i kontakt med vilda djur. Det har varit sällsynt att sjukdomen smittar från människa till människa.

I Europa och Nordamerika har det under de senaste veckorna konstaterats tiotals fall av apkoppor. Smittorna har konstaterats hos personer som inte rest inom områden där apkoppor vanligtvis förekommer. I största delen av fallen misstänker man att smittorna har att göra med sex män emellan. För att smitta från en människa till en annan behöver sjukdomen ofta en mycket nära kontakt.

Sjukdomen går vanligen över av sig själv

En person som blivit smittad av apkoppor kan, speciellt i ansiktet, utveckla blåsliknande hudförändringar som påminner om vattkoppor. Hudförändringar kan också förekomma på andra ställen på kroppen, samt genitalområdet. Feber och en allmän sjukdomskänsla kan förekomma några dagar innan man får utslag.

Behandlingen av apkoppor är symtomatisk och sjukdomen går normalt över inom några veckor. Allvarliga sjukdomsbilder är ändå möjliga speciellt hos dem, vilkas försvarsförmåga har försvagats på grund av annan sjukdom eller medicinsk vård.

Tilläggsinformation
THL: Mikä on apinarokko

Mera information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum