Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors Hungerdag utmanar alla att bli bössinsamlare

Jaa

Med medel som samlas in under Hungerdagen hjälper vi offer för bränder i Finland och utbildar frivilliga i att ge psykiskt stöd i akuta kriser, såsom i Åbo i augusti. Ute i världen, särskilt i Jemen, är behovet av bistånd stort. Bössinsamlingen för Hungerdagen ordnas överallt i Finland den 14–16 september.

Jemen i Mellanöstern är ett av världens fattigaste länder och har redan i två år lidit av en pågående konflikt och dess följder. Redan över 70 procent av befolkningen behöver direkt hjälp. På grund av striderna fungerar den viktiga handelshamnen Hodeida bristfälligt och handelsblockaderna har lamslagit landet, som är beroende av import.

Människornas liv har blivit en daglig kamp för rent vatten, mat och hälsovård. Reningen av avloppsvattnen brister och detta har skapat en allvarlig koleraepidemi. På grund av förorenat vatten och bristande hygien har snart 569 000 människor fått kolera, som har tagit livet av över 2 000 jemeniter de senaste fyra månaderna.

- Röda Halvmånen i Jemen och internationella Röda Korset samt hälsomyndigheterna behöver bidrag för att upprätthålla hälso- och sjukhusservicen och för att människorna ska ha tillgång till mat, vatten och sanitära anläggningar, förklarar läkare Päivi Laurila, biträdande chef för Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) hälsoprogram.

Den offentliga hälsovårdsservicen för alla har kollapsat. Utöver kolera dör cirka 20 människor i Jemen varje dag även av skador och sjukdomar som kunde behandlas.

Finlands Röda Kors förbereder att skicka en sjukskötare som biståndsarbetare till Jemen. I år och förra året har FRK understött jemeniter med totalt 200 000 euro ur katastroffonden. ICRC har nästan 400 medarbetare verksamma i landet. Enligt Laurila hade man före slutet av augusti behandlat 61 300 kolerapatienter vid de vårdcentraler som ICRC understöder.

Katastroffonden bistår vid akuta kriser i Finland

Med medel som samlas in under Hungerdagen utbildar man frivilliga i psykiskt stöd för att vara på plats i krissituationer, såsom i Åbo i slutet av augusti. Utbildade frivilliga är till stor hjälp vid stora olyckor eller kriser och ger de professionella möjlighet att fokusera på sina egna uppgifter.

- Färdigheterna i psykiskt stöd kan anses som medborgarfärdigheter, i likhet med första hjälpen. Man kan hjälpa sig själv men även andra som behöver hjälp, säger Leena Kämäräinen, chef för Röda Korsets beredskapsverksamhet i Finland. 

Totalt cirka 120 frivilliga inom psykiskt stöd patrullerade på Salutorget i Åbo centrum under en vecka och erbjöd över 2 400 personer diskussionshjälp och ett lyssnande öra. Utöver patrulleringen hade de även jour i Åbo stads kristelefon.

Röda Korsets beredskapsgrupp av psykologer får också finansiering ur katastroffonden. I Åbo arbetade 16 psykologer som stöd för myndigheterna.

Den största bössinsamlingen i Finland inleds – kom med!

Under Hungerdagen samlar vi in icke-öronmärkta medel till katastroffonden så att vi kan agera snabbt i krissituationer. Ute i världen behöver offren för konflikter och naturkatastrofer bistånd.

-  Vi förväntar oss än en gång ett stort antal insamlare. Förra året satte Hungerdagen över 15 000 frivilliga i rörelse överallt i Finland, säger insamlingschef John Ekelund från Röda Korset.

Alla är välkomna som bössinsamlare och någon tidigare erfarenhet behövs inte. Du kan samla in pengar när det bäst passar dig och redan en halv timme spelar en roll. Anmälningar tas emot fram till tisdagen den 12 september kl. 12 på hungerdagen.fi. I de största städerna i Finland kan du bli insamlare utan att anmäla dig på förhand. Den närmaste utdelningspunkten för insamlingsbössor hittar du på hungerdagen.fi.

Du kan ge ditt bidrag till Hungerdagen

  • genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
  • på nätet på hungerdagen.fi
  • genom att ringa 0600 12220 (20,12 € + lna/msa)
  • via MobilePay eller Pivo till numret 1001
  • via giro till kontot FI06 2219 1800 0680 00, referens 5173

#Hungerdagen

Röda Korsets bilder får laddas ned avgiftsfritt bara man registrerar sig i Röda Korsets bildarkiv på http://aineistopankki.punainenristi.fi

Insamlingstillstånd: POL-2015-8798 & ÅLR 2016/8243

Mer information:

Biträdande chefen för ICRC:s hälsoprogram Päivi Laurila besöker Finland och ger intervjuer den 15–16 september. Intervjubegäran till informatör Mari Mäkinen, tfn 020 701 2223.

Chefen för den internationella biståndsverksamheten Kalle Löövi, tfn 040 8280 880, kalle.loovi@punainenristi.fi

Chefen för beredskapsverksamheten i Finland Leena Kämäräinen, tfn 020 701 2120, leena.kamarainen@punainenristi.fi

Medelinsamlingschef John Ekelund, tfn 020 701 2022, john.ekelund@punainenristi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biträdande chefen för ICRC:s hälsoprogram Päivi Laurila besöker Finland och ger intervjuer den 15–16 september. Intervjubegäran till informatör Mari Mäkinen, tfn 020 701 2223.

Chefen för den internationella biståndsverksamheten Kalle Löövi, tfn 040 8280 880, kalle.loovi@punainenristi.fi

Chefen för beredskapsverksamheten i Finland Leena Kämäräinen, tfn 020 701 2120, leena.kamarainen@punainenristi.fi

Medelinsamlingschef John Ekelund, tfn 020 701 2022, john.ekelund@punainenristi.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme