Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors sänder de första biståndsarbetarna för att hjälpa människor som lider av konflikten i Ukraina

Dela

Biståndsarbetare för Finlands Röda Kors beger sig i väg för att stöda internationella Röda Korsets biståndsoperation. Finlands Röda Kors biståndsarbetare hjälper bland annat till för att den materiella hjälpen ska nå fram.

Ungerska Röda Korset förberedde sig på flyktingarnas ankomst förra fredagen. Bild: Ungerska Röda Korset
Ungerska Röda Korset förberedde sig på flyktingarnas ankomst förra fredagen. Bild: Ungerska Röda Korset

De första biståndsarbetarna för Finlands Röda Kors beger sig till närområdena för konflikten i Ukraina för att stöda internationella Röda Korsets biståndsoperation. Biståndsarbetarna sänds med medel ur Finlands Röda Kors katastroffond.

– När biståndsförnödenheter såsom livsmedel, vatten och filtar börjar komma, måste någon säkerställa att de lagras korrekt och delas ut till dem som är i störst behov av hjälp – de må sedan vara flyktingar i Ukrainas grannländer eller människor som ännu stannat i landet, berättar chefen för Finlands Röda Kors internationella katastrofhjälp Marko Korhonen.

Biståndsarbetarna inom logistik Juha Niininen och Toni Laitinen kommer att arbeta utanför Ukraina och att säkerställa att den materiella hjälpen kan lagras, transporteras och levereras till de hjälpbehövande. Hilkka Hyrkkö hjälper för sin del med kommunikationen om Röda Korsets biståndsarbete.

– Känslorna är motstridiga. Det är sorgligt att man måste resa i väg för en sådan här sak. Men det ger mig mycket att kunna hjälpa människor, att göra någonting vettigt och viktigt, säger Niininen.

Utrikesministeriet har beviljat Finlands Röda Kors finansiering på tre miljoner euro för att stöda Ukraina. Hjälpen sänds via Internationella Rödakorskommittén till de hjälpbehövande. Tidigare i februari beviljade utrikesministeriet Finlands Röda Kors finansiering på en miljon euro för att levereras till Internationella Röda Korsets arbete i Ukraina.

– Vi förbereder oss som bäst också på att sända materiell hjälp via internationella Röda Korset för att stöda dem som flytt till Ukrainas grannländer, berättar Korhonen.

Ge bidrag till katastroffonden 

  • Ge bidrag via våra webbsidor https://www.rodakorset.fi/ge-ett-bidrag/katastroffonden/
  • Skicka textmeddelandet SPR20 till numret 16499 (20 €) 
  • Via MobilePay till nummer 10900 
  • Ring numret 0600 12220 (20,28 € + lsa/mta)  
  • Donera direkt till konto OP FI52 5000 0120 4156 73. Mottagare: Röda Korset. Referens: 5186. 

Ytterligare upplysningar:

Chef för internationell katastrofhjälp Marko Korhonen, 040 120 9728
Kommunikationssakkunnig Ada Bergroth, 040 610 9447

Nyckelord

Bilder

Ungerska Röda Korset förberedde sig på flyktingarnas ankomst förra fredagen. Bild: Ungerska Röda Korset
Ungerska Röda Korset förberedde sig på flyktingarnas ankomst förra fredagen. Bild: Ungerska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum