Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors startar en insamling för att lindra nöden i Myanmar

Dela

Hundratusentals människor behöver få omedelbar hjälp och tillgång till hälsoservice i Myanmar, där de politiska spänningarna har orsakat våld och oroligheter.

Foto: Röda Korset i Myanmar
Foto: Röda Korset i Myanmar

Finlands Röda Kors insamling stöder de myanmariska Rödakorsfrivilligas verksamhet. De frivilliga hjälper till exempel till vid ambulanstransporter och första hjälpen-stationer runt om i landet.Bidrag används till att stöda avgiftsfria kliniker i samhällen, där människorna inte annars har tillgång till hälsovård.

Den politiska krisen, fattigdomen och coronan orsakar trefaldig misär i landet och den förvärras ytterligare under monsunperioden.

Coronaviruset har förorsakat enorma ekonomiska svårigheter i Myanmar. Tusentals människor har förlorat sin utkomst, priserna på basförnödenheter stiger och många har svårt att få tillgång till grundläggande service, till exempel till hälsovården som fungerar dåligt. Människor som bor i de fattigaste områdena i städerna är de mest utsatta. Röda Korset delar ut mathjälp och kontanta understöd, med hjälp av vilka människorna kan köpa basförnödenheter och på så sätt stöda den lokala ekonomin.

Röda Korsets verksamhet styrs av principerna om humanitet, neutralitet och självständighet.Röda Korset i Myanmar är landets största humanitära aktör och en av de enda aktörerna som har fritt tillträde till de hjälpbehövande samhällena.

Över 2 000 frivilliga som Röda Korset i Myanmar har utbildat hjälper till vid första hjälpen-stationer på olika håll i landet. Sedan februari har redan nästan 4000 människor fått hjälp.

De frivilliga har en viktig roll också när det gäller förebyggande av coronan och i vaccinationskampanjen.

Röda Korset bereder sig på en utdragen kris

Målet för Internationella Röda Korsets Myanmar-nödhjälpsvädjan är att svara på 236 000 människors humanitära behov under ett år.

Röda Korset bereder sig på att krisen kommer att räcka länge och ökar därför både den omedelbara hjälpen och det långvariga stödet i Myanmar. Under de kommande månaderna stärker Röda Korset i Myanmar sina tjänster inom första hjälpen och primärvården samt lindrar familjernas matbrist och fattigdom till exempel genom att stöda näringarna.

För monsunperioden förbereder man sig genom att placera biståndsförnödenheter på områden, där cykloner och översvämningar kan göra livet ännu svårare än det är nu. Under åren 2000–2019 var Myanmar ett av tre länder, där extrema väderfenomen inverkade mest.

Finlands Röda Kors har understött det långvariga utvecklingssamarbetet i Myanmar. Genom det arbetet har man förbättrat människors hälsa och utvecklat en beredskap, som har varit till hjälp för att bemöta den nuvarande krisen. Arbetet har stötts av utrikesministeriet, Europeiska unionen och bidragsgivarna. För närvarande koncentreras hjälpen på att förebygga coronan.

Ge bidrag:

  • Sänd meddelandet SPR till numret 16499 (15 €)
  • Via MobilePay till nummer 10900
  • Via Pivo till nummer 888500
  • rodakorset.fi/ge-ett-bidrag/myanmar
  • Konto OP FI52 5000 0120 4156 73 referens 5539

Ytterligare upplysningar:

Niklas Saxén, chef för internationell katastrofhjälp, niklas.saxen@rodakorset.fi; 040 652 7175

Anna-Sofia Joro, producent för internationell kommunikation, anna-sofia.joro@rodakorset.fi; 040 480 4902

Bilder

Foto: Röda Korset i Myanmar
Foto: Röda Korset i Myanmar
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum