Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors utmärkelse Humanitär handräckning till Tim Sparv

Dela
Finlands Röda Kors beviljar utmärkelsen Humanitär handräckning till fotbollsspelaren Tim Sparv för hans aktiva verksamhet som förespråkare för humanitära värden.
Foto: Juha Tamminen / FBF
Foto: Juha Tamminen / FBF

Tim Sparv, som bland annat har fungerat som kapten i Finlands A-herrlandslag och spelat i flera klubblag, avslutade sin spelarkarriär i fjol. Under sin karriär har han blivit känd som en modig samhällsdebattör. Han har till exempel agerat mot rasism under Röda Korsets vecka mot rasism, stött rörelsen Black Lives Matter, fått internationellt erkännande genom att fästa uppmärksamhet på gästarbetarnas förhållanden samt lyft fram jämlikhetsfrågor inom fotbollen. Han har också synligt uppmuntrat människor att stöda flyktingarna från Ukraina.

– Vi vill tacka Sparv för att han aktivt har utnyttjat publiciteten som idrotten ger för att främja debatten i samhället, säger Finlands Röda Kors generalsekreterare Kristiina Kumpula.

– I sin förebildsposition har Sparv visat ledarskap också utanför spelplanen och uppmuntrat sina följare att se dem som har det sämst ställt både nära och långt borta. Samtidigt har Sparv infört ett nytt sätt att påverka inom den finska idrotten, konstaterar Kumpula.

Sparv uppmuntrar idrottare att tala om för dem viktiga ämnen

Tim Sparv säger att utmärkelsen ger honom ytterligare energi att fortsätta sitt påverkansarbete.

– Vi idrottare har en enormt fin möjlighet att påverka i samhället. Vi blir mer och mer medvetna om att vi har ett ypperligt tillfälle att tala till yngre generationer och att vara en del av samhället. Fenomenet har kommit från USA, men kommer allt mera till Europa och Norden, glädjer sig Sparv.

Han uppmuntrar också andra idrottare att modigt använda sin röst.

– Det gäller att ha ett ämne som ligger en varmt om hjärtat: arbete mot rasism, främjande av likabehandling eller vad som helst. Inom idrotten har vi väldigt mycket makt, men vi har ännu inte förstått det. Inom idrotten tas många stora beslut som vi idrottare inte har någonting att säga till om. Jag tror att det här kommer att ändras och hoppas att idrottarna i framtiden har en betydligt större roll i beslutsfattandet.

Finlands Röda Kors beviljar utmärkelsen Humanitär handräckning årligen till en särskilt förtjänt person eller sammanslutning som genom sina åtgärder har främjat humanitära teman, värden eller verksamhet.Utmärkelsen beviljades första gången år 1988.

Ytterligare upplysningar:

Kommunikationssakkunnig Sari Häkkinen, Finlands Röda Kors, tfn 040 664 3236, sari.hakkinen@rodakorset.fi

Nyckelord

Bilder

Foto: Juha Tamminen / FBF
Foto: Juha Tamminen / FBF
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Namnet kan försvåra karriärsavancemang – Veckan mot rasism uppmuntrar att ingripa i diskriminering i arbetslivet20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Enligt undersökningar utsätts personer med utländsk bakgrund nästan dubbelt oftare än den övriga befolkningen för diskriminering när det gäller att avancera i arbetskarriären. Veckan mot rasism som startar 20.3 fokuserar i år på diskriminering som upplevs i arbetslivet. Under veckan premieras också fördomsfria föregångare som genom sin verksamhet har främjat likabehandling.

Nimi voi vaikeuttaa uralla etenemistä – Rasisminvastainen viikko kannustaa puuttumaan työelämän syrjintään20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Tutkimusten mukaan ulkomaalaistaustaiset kohtaavat työuralla etenemiseen liittyvää syrjintää lähes kaksi kertaa useammin kuin muu väestö. 20.3. starttaava Rasisminvastainen viikko keskittyy tänä vuonna työelämässä koettuun syrjintään. Viikolla palkitaan myös Ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum