Sitra

Finländskt verktyg påskyndar användingen av genominformation – Estland först med att ta informationen i bruk inom den förebyggande hälsovården

Jaa

Ute i världen blir användingen av genominformation allt snabbare en del av vardagen. Också i Finland borde genominformation utnyttjas inom den förebyggande hälsovården. Enligt en finländsk undersökning som tillkännager sina första preliminära resultat i dag kan genominformation tillsammans med traditionell hälsoinformation sporra människor till att förändra sina levnadsvanor och förbättra sin hälsa.

Användingen av genetisk information gör det möljigt att mera träffsäkert identifiera personer med hög risk att insjukna. I Finland kunde detta vara till stor nytta isynnerhet för personer som löper stor risk för hjärt- och kärlsjukdom, vilken hör till de allra vanligaste sjukdomarna inom befolkningen.

”Användingen av genominformation blir allt snabbare en del av vardagen på olika håll i världen. Till exempel USA:s livsmedels- och läkemedelsverk (FDA) godkände i början av mars ett gentest som förutspår risken för bröstcancer som kan göras hemma utan läkarremiss. I Estland håller man på att starta ett projekt där 100 000 ester ges möjlighet att få information om den egna arvsmassan tillsammans med övrig hälsoinformation. Även i Finland är det nu hög tid att agera så att genominformationen kan tas ibruk”, säger Antti Kivelä, direktör vid Sitra.

En lösning som kan möjliggöra användingen av genominformation, dvs. information som omfattar människans hela arvsmassa, är det finländska verktyget KardioKompassi®, som är en riskkalkylator som utnyttjar digital genominformation. Kalkylatorn är webbaserad och analyserar genominformation tillsammans med traditionell hälsoinformation, som t.ex. uppgifter om personens levnadsvanor. Kalkylatorn visar sedan hur stor personens risk är att insjukna i kranskärlssjukdom.

Nya forskningsrön bekräftar att genominformation påverkar hälsobeteendet

I KardioKompassis hjärta pulserar den unika algoritm som en forskningsgrupp vid Institutet för molekylärmedicin i Finland (FIMM) vid Helsingfors universitet utvecklat. Algoritmen baserar sig på 49 000 genomvarianter som som kopplats till risken för kranskärlssjukdom.

För närvarande undersöks på vilket sätt KardioKompassi-vertyget kan påverka hälsobeteende inom ramen för det av Business Finland finansierade forskningsprojektet GeneRISK. Just nu kallar forskingsprojektet tillbaka studiepersonerna till en andra undersökning efter en 1,5 år lång uppföljningsperiod. Studiepersonernas sjukdomsrisk har bedömts med hjälp av genominformation som erhållits från ett blodprov, information om hälsan som fåtts genom olika mätningar utförda i samband med en hälsogranskning och hälsouppgifter som deltagaren gett via ett enkätformulär.

Sammanlagt 7 000 personer i åldern 45–64 år från Kymmenedalen och huvudstadsregionen deltog i det första skedet av undersökningen. Närmare 2 000 av dem har redan deltagit i uppföljningsundersökningen och i samband med detta rapporterat om sina upplevelser av att få information om sin risk för att insjukna i kranskärlssjukdom via KardioKompassi-verktyget.

”Vi har bland annat undersökt hur deltagarna upplevt att riskinformation påverkat det egna hälsobeteendet. Merparten (88 %) av deltagarna uppgav att riskinformationen har motiverat dem att förändra sina levnadsvanor”, berättar Elisabeth Widén vid FIMM, ansvarig läkare för undersökningen.

Också det faktum att över 10 procent av dem som deltagit i uppföljningsundersökningen har lyckats gå ner i vikt och så många som 15 procent av rökarna har slutat röka efter att ha tagit del av sina resultat vittnar om en motiverande effekt. Största delen av dem som deltog i undersökningen har bedömt att KardioKompassi var ett enkelt sätt att få tillgång till information. GeneRISK-studiens uppföljningsbesök kommer att fortsätta fram till hösten.

Varje år avlider drygt 10 000 personer till följd av hjärt- och kärlsjukdomar i Finland. Användingen av genetisk information kan underlätta en mera träffsäker indetifiering av personer med hög sjukdomsrisk. Sitra var med och finansierade projektet KardioKompassi i det inledande skedet år 2014.

Estland börjar i omfattande utsträckning utnyttja genominformation inom hälso- och sjukvården

I Estland håller man för närvarande på att starta ett projekt där kommer att ge 100 000 ester möjlighet att få information om den egna arvsmassan tillsammans med övrig information om hälsan. Genomcentret i Tartu har redan förmedlat personlig riskinformation till cirka 600 informationstörstiga medborgare. Informationen gäller bland annat bröstcancer och kranskärlssjukdom samt vissa läkemedels lämplighet.

”Vi har redan tillräckligt med evidensbaserad information för att i omfattande utsträckning kunna ta i bruk genominformation inom hälso- och sjukvården”, konstaterade Estlands hälso- och arbetsminister Jevgeni Ossinovski i samband med att projektet offentliggjordes i december.

I Projektet EstPerMed I kommer Estland att testa förmedla riskinformation till medborgare med hjälp av det digitala verktyget Kardiokompassi® som utvecklats i Finland. Projektet presenterades för beslutsfattare inom hälso- och sjukvården vid seminariet Health Analytics som ordnades i Tallinn den 14 mars 2018.

Mer information:

Tuula Tiihonen, projektledare, Sitra, tuula.tiihonen@sitra.fi, 040 160 9070
Jukka Vahti, expert, kommunikation, Sitra, jukka.vahti@sitra.fi, 040 566 5152
Mari Kaunisto, FIMM, Helsingfors universitet, mari.kaunisto@helsinki.fi, 050 317 548

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbar välfärd.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Finland kan minska sina utsläpp på ett kostnadseffektivt sätt19.11.2018 04:00Tiedote

Finland kan minska sina utsläpp med 60 procent fram till 2030, i enlighet med målen i Parisavtalet. Det kräver dock tydlig politisk styrning. Enligt en utredning som nu publicerats kan Finlands utsläpp minska med nästan hälften med åtgärder som inte medför några extra kostnader under sin livstid eller som rentav innebär inbesparingar. I synnerhet vindkraft och elektrifiering av trafiken erbjuder en möjlighet för Finland att minska utsläppen på ett kostnadseffektivt sätt.

Finland can reduce its emissions cost-effectively19.11.2018 04:00Tiedote

It is possible for Finland to achieve a 60 per cent reduction in emissions by 2030 in accordance with the Paris Agreement. But for this to happen, clear political steering is required. According to a recently published report, Finland's emissions can be reduced by almost half through measures that will not, during their lifecycle, cause additional costs and may even produce savings. Wind power and the electrification of transport in particular provide opportunities to reduce emissions cost-effectively.

Suomi voi vähentää päästöjään kustannustehokkaasti19.11.2018 04:00Tiedote

Suomen on mahdollista vähentää päästöjään 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Tämä vaatii kuitenkin selkeää poliittista ohjausta. Nyt julkaistun selvityksen mukaan Suomen päästöjä voidaan vähentää miltei puolella sellaisin toimin, joista ei koidu elinkaarensa aikana lisäkustannuksia tai jotka jopa tuovat säästöjä. Erityisesti tuulivoima ja liikenteen sähköistyminen tarjoavat Suomelle mahdollisuuden vähentää päästöjä kustannustehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme