Kuopion alueen kauppakamari

Finnpulpin osaamistarpeet kiinnostivat noin 200 yritysedustajaa

Jaa

Suunnitteilla olevan biotuotetehtaan infotilaisuudessa kerrottiin millaisia yhteistyömahdollisuuksia Finnpulp loisi paikallisille yrityksille ja miten oppilaitokset ovat osaamistarpeeseen valmistautuneet.

Kuopion alueen kauppakamarin järjestämässä tilaisuudessa Technopoliksen auditoriossa ei löytynyt tiistaina iltapäivällä montaa tyhjää paikkaa. Suuri biotuotetehdas tulee tarvitsemaan laajalti eri alojen palveluntarjoajia ja vuonna 2021 käynnistyväksi suunnitellun tehtaan osaamistarpeita on ajankohtaista kartoittaa jo nyt.

”Kauppakamarin tavoitteena on, että seudun yritykset pääsevät mahdollisimman hyvin kiinni liiketoimintamahdollisuuksiin suurhankkeen toteutuessa. Tässä onnistuminen edellyttää, että valmistautuminen aloitetaan hyvissä ajoin”, toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi kauppakamarista taustoitti.

Tehtaan omien 200 työntekijän lisäksi yritys tulee ostamaan ison määrän erilaisia palveluita ulkopuolisilta palveluntuottajilta. Tässä ketjussa tulee työskentelemään arviolta 3 200 henkeä logistiikasta asiantuntija- ja koulutuspalveluihin. Myös tehtaan rakennusvaihe tulee olemaan iso projekti, joka toteutuessaan tuo ja luo alueelle paljon taloudellisia mahdollisuuksia.

Alihankkijoilta 1 300 osaajaa

Tehtaan vaikutukset pohjoissavolaiseen elinkeinoelämään tulevat olemaan merkittävät. Se kasvattaa alueen vientituloa reilulla kolmanneksella ja työllistää Pohjois-Savossa vakituisesti 1 500 henkilöä. Biotuotetehtaan toteutumisen uskotaan myös vauhdittavan alueen muun yritystoiminnan kannalta kriittisiä, isoja valtiollisia infrastruktuuri-investointeja.

”Finnpulp mahdollistaa biotalouden ekosysteemin muodostumisen Kuopion ja Savon alueelle. Tämä luo monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi sellutuotannon jatkojalostuksessa.

Meille on tärkeää varmistaa koulutuksen ja oppilasmäärien riittävyys erityisesti metsätalouden, logistiikan ja palvelun aloilla”, tilaisuudessa puhunut tehtaan toimitusjohtaja Martti Fredrikson kertoi.

Finnpulpista arvioidaan pohjoissavolaisten alihankintayritysten työllistävän 1 300 osaajaa. Puunkorjuun ja metsätalouden saralla työllisyysvaikutus on 500 henkeä sekä tehdaslogistiikan ja tuotannon ylläpitopalveluiden osalta noin 620 henkeä. Näistä 200 on kuljetusalalla. Erilaisina yritystoiminnan tukipalveluina, kuten laboratorio-, IT- ja taloushallinnon työtehtävinä Finnpulp tulee ostamaan vuosittain noin 130 henkilön työpanoksen. Edellä mainittujen lisäksi tulevat biotuotannon ekosysteemin myötä syntyvät työpaikat.

”Finnpulpin suorien tarpeiden lisäksi hankkeen luomia mahdollisuuksia kannattaa tarkastella laajemminkin. Kiinnostavaa on esimerkiksi sivuvirtojen luomat mahdollisuudet uusille innovaatioille sekä ylipäänsä lisäys alueen palvelukysyntään”, Huhtiniemi jatkoi.

Ennakoivaa yhteistyötä

Pohjois-Savon oppilaitokset ja Finnpulp ovat tehneet yhteistyötä alueellisen osaamispääoman ennakoimiseksi syksystä 2018 alkaen.

Savon Koulutuskuntayhtymän Sakkyn johtaja Heikki Helve ja Savonia vararehtori Mikko Vuoristo kertoivat tilaisuudessa osaamisen kehittämisestä. Oppilaitokset tarjoavat tutkintokoulutuksen lisäksi ammatillista koulutusta uusien osaamistarpeiden tyydyttämiseksi.

Sakky on panostamassa metsäsektorin koulutuksiin 1,9 miljoonaa euroa maakunnallista kärkihankerahoitusta. Tämä ohjautuu koulutusohjelmiin sekä niiden tarvitsemaan teknologiaan.

”Jo tänä keväänä oppilaitoksen metsäkoneenkuljettajakoulutukseen on tullut ennätysmäärä hakemuksia. Suuri kysyntä lisää paineita koulutuksen laajentamiseen, johon tarvitaan valtion mukaantuloa”, Helve kertoi.

Savonian roolina on vastata kone-, sähkö-, tietotekniikka-, energia-, ympäristö- ja rakennusalojen insinöörien sekä tradenomien tutkinto- ja muuntokoulutuksista.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi, Kuopion alueen kauppakamari, silja.huhtiniemi@kuopiochamber.fi, p. 050 412 0559

Toimitusjohtaja Martti Fredrikson, Finnpulp Oy, martti.fredrikson@finnpulp.fi, p. 050 310 4400

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Ahtiainen
pasi.ahtiainen@kuopiochamber.fi
044 744 7177

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuopion alueen kauppakamari
Kuopion alueen kauppakamari
Technopolis, Microkatu 1, M-osa
70210 Kuopio

http://www.kuopiochamber.fi/

Kuopion alueen kauppakamari kuuluu maailmanlaajuiseen yli 12 000 kauppakamarin verkostoon, joka tukee elinkeinoelämän menestystä. Suomessa toimii 19 paikallista kauppakamaria sekä Keskuskauppakamari.

Vuonna 1918 perustettu Kuopion alueen kauppakamari auttaa yrityksiä menestymään Pohjois-Savossa. Kauppakamariosastomme toimivat Kuopiossa, Varkaudessa ja Ylä-Savossa. Teemme vaikutustyötä yritysten puolesta, koulutamme ja tuotamme jäsenistölle palveluita mm. kansainvälistymiseen ja verkostoitumiseen. Lisäksi kauppakamari myöntää ulkomaankaupan asiakirjoja EU:n ulkopuoliseen vientiin.

Toimistomme on pääsääntöisesti auki arkisin klo 8-16 osoitteessa:

Kuopion toimisto:
Technopolis, Microkatu 1, M-osa (14 krs.)
70210 Kuopio

Postiosoite:
PL 1199
70211 Kuopio

Puhelin:
017 - 266 3800

Iisalmen toimisto:
Kauppakatu 11, liikehuoneisto 4
74100, Iisalmi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuopion alueen kauppakamari

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme