Finnvera Oyj

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus: Ahdinkoon ajautunut Argentiina sai ulkomaiset rahoittajat paniikkiin – Aasiassa kasvu jatkuu

Jaa

Finnvera alkaa julkaista eri markkinoita suomalaisen viennin näkökulmasta luotaavaa Maat ja markkinat -katsausta. Ensimmäinen katsaus keskittyy Aasiaan ja toisaalta Latinalaiseen Amerikkaan. Aasian markkinoilla kasvu jatkuu. Argentiinassa poliittinen epävarmuus on romahduttanut luottamuksen maan talouteen, mikä vaikuttaa myös suomalaisten vientiyritysten mahdollisuuksiin Argentiinassa. OECD-maiden vientitakuulaitokset pudottivat Argentiinan äskettäin heikoimman maksukyvyn luokkaan.

Finnvera seuraa maan tilannetta tarkasti, eikä tällä hetkellä myönnä uusia pitkiä vientitakuita Argentiinaan suuntautuvaan vientiin. Lyhyen maksuajan remburssien takaaminen on vielä tapauskohtaisesti mahdollista. Syksyn 2019 presidentinvaaleja odotellessa poliittinen epävarmuus on romahduttanut luottamuksen talouteen. Peronistien paluu valtaan on alkanut näyttää hyvin mahdolliselta.

–Maan pelätään kääntyvän takaisin entiseen, suljetun ja populistisen politiikan suuntaan. Argentiina on aiemminkin aiheuttanut kansainvälisille sijoittajille luottotappioita ja sen velkoja on jouduttu useaan otteeseen uudelleenjärjestelemään, kertoo Latinalaiseen Amerikkaan erikoistunut aluepäällikkö Mika Relander.

–Esivaalien tulos laukaisi pelot ja sai ulkopuoliset rahoittajat kenties jopa ylireagoimaan tilanteeseen, jolloin lainahanat herkästi sulkeutuvat. Valuutansiirtorajoituksien asettaminen ei ainakaan paranna markkinoiden luottamusta uutta hallintoa odotellessa.

Suomalaista metsäteollisuuden vientiä paljon Latinalaiseen Amerikkaan

Vuoden 2018 lopussa Finnveran voimassa olevista vastuista ja sitovista tarjouksista 11 prosenttia oli Etelä- ja Keski-Amerikassa, ja Finnveran kaikista metsäsektorin vastuista yli 70 prosenttia Latinalaisessa Amerikassa. Alueen suurimmat vastuumaat ovat Brasilia, Chile ja Uruguay.

– Brasilia on iso markkina. Instituutioita pidetään vahvoina, vaikka poliittiset skandaalit ovat hyydyttäneet talouskasvun, Relander toteaa.

Muut maat: Kaukainen Aasia kiinnostaa

Kiina ja Aasian vientimarkkinat ovat suomalaisyrityksille kaukaisen kiinnostuksen kohteita. Finnveran ja Keskuskauppakamarin teettämässä vientikaupan rahoitusbarometrissa uusia kohdemaita kartoittavista vientiyrityksistä 7 prosenttia kertoi suunnittelevansa viennin käynnistämistä Kiinaan tai Japaniin. Aasia maanosana kiinnosti 6:ta prosenttia yrityksistä. Kiinan mainitsi tärkeimmäksi vientimaaksi vajaa viidennes kyselyyn vastanneista vientiyrityksistä.

Suomalaiset yritykset pärjäävät kertomansa mukaan Kiinassa verraten hyvin ja näkevät maassa merkittävää kasvupotentiaalia liiketoiminnalleen. Varsinkin cleantech- ja ict-aloilla näkymät ovat hyvät, mutta vaativat paikallisten markkinoiden tuntemusta ja pitkäjänteistä työtä asiakassuhteiden rakentamisessa.

Kiinassa ei automaattisesti ole ulkomaisen rahoituksen kysyntää toisin kuin länsimaissa, missä viennin rahoitustapojen käyttö on arkipäivää ja missä ostajayritykset usein itse kysyvät viejältä rahoitusjärjestelyä. Vientitakuiden tukeman vienninrahoituksen hyötyjä (ECA-rahoitus) täytyy selventää kiinalaisille, sanoo Latinalaisen Amerikan ohella Kiinaa seuraava Mika Relander. Rahoituksen tarjoaminen suomalaisviejän toimesta saattaa hyvinkin antaa viejälle kilpailuetua.

Nousevia markkinoita ovat myös muun muassa Vietnam ja Bangladesh, joissa molemmissa vuotuinen talouskasvu on 6 prosentin tasolla. EU:n ja Vietnamin allekirjoittama vapaakauppasopimus tullee voimaan alkuvuonna 2020 ja hyödyttää myös suomalaisia yrityksiä.

Suomalaisten vientiyritysten kiinnostus Bangladeshia kohtaan on kasvanut viime vuosina ja on näkynyt myös Finnveran palvelujen kysynnässä

Vientitakuulaitosten rooli kasvaa epävarmuuden noustessa

Finnveran puolivuosikatsauksen mukaan viennin rahoituksen kysyntä kasvoi alkuvuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna. Kysynnän kasvu kertoo paitsi suomalaisten vientiyritysten aktiivisuudesta, myös epävarmuuden lisääntymisestä maailmantaloudessa. Vientitakuulaitosten rooli vientikauppojen rahoittamisessa kasvaa tyypillisesti taloudellisten ja poliittisten epävarmuustekijöiden noustessa.

Suomen virallisena vientitakuulaitoksena Finnveran tehtävä on huolehtia kilpailukykyisellä vienninrahoitusjärjestelmällä siitä, että suomalaisten vientitoimialojen kehitysmahdollisuudet ovat vähintään samalla tasolla kuin kilpailijamaissa.

Lisää aiheesta:

Tutustu Maat ja markkinat -katsaukseen Finnveran uutishuoneessa.

Finnveran maapolitiikat ja maiden riskiluokat löytyvät maaluokituskartasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu-Leena Koskelainen, tiiminvetäjä, maa- ja ympäristöriskien hallinta, Finnvera, puh. 029 460 2819

Mika Relander, aluepäällikkö, Finnvera, puh. 029 460 2725

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus 1/2020: Venäjän kasvuodotukset vaatimattomat, Kaakkois-Aasian seuraava nousija voi olla Uzbekistan8.1.2020 13:00:00 EETTiedote

Venäjä on perinteisesti ollut Suomen keskeisiä vientimarkkinoita, mutta markkinoiden epävarmuus ja viime vuosina kaupalle asetetut pakotteet puolin ja toisin ovat hidastaneet vientiä Venäjälle. Uzbekistan ja Kazakstan puolestaan ovat Keski-Aasian nousevia talouksia, joita kohtaan kiinnostus on Suomessa kasvussa. Suomalaisyritysten kannattaa hyödyntää vientipotentiaali. Finnveralla on mahdollisuus rahoittaa suomalaisyritysten vientiä maihin taloudellisista tai poliittisista epävarmuuksista huolimatta. Finnveran vuoden 2020 ensimmäisen Maat ja markkinat -katsauksen aiheena ovat Venäjä, Uzbekistan ja Kazakstan.

Kolmannes Etelä-Savon pk-yrityksistä uskoo viennin arvon kasvavan tulevana vuonna – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla19.11.2019 10:30:00 EETTiedote

Joka viides vienti- ja ulkomaanmarkkinoilla toimivista Etelä-Savon pk-yrityksistä aikoo tulevana vuonna lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen. Kolmannes yrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä. Julkisten kansainvälistymispalvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Finnvera: Funding enables export companies’ foreign trade14.11.2019 10:01:21 EETPress release

Finnvera’s funding has succeeded as planned this year. In October Finnvera, a Finnish state-owned specialised financing company, issued a USD 1 billion bond and in April a EUR 1 billion bond. Both of the issues’ order books were twice oversubscribed. Finnvera’s annual funding needs amount to some two billion euros. The goal is to obtain funding from capital market to enable Finnvera to provide competitive export credits to customers of Finnish export companies. Arranging financing to Finnish exporters’ foreign customers may play a crucial part in closing an export deal.

Finnvera: Varainhankinta mahdollistaa kauppoja vientiyrityksille14.11.2019 10:00:35 EETTiedote

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran varainhankinta on onnistunut suunnitellusti tänä vuonna. Finnvera laski lokakuussa liikkeeseen 1 miljardin Yhdysvaltain dollarin joukkovelkakirjalainan ja huhtikuussa 1 miljardin euron joukkovelkakirjalainan. Molemmat ylimerkittiin kaksinkertaisesti. Finnveran rahoitustarpeet ovat olleet vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Varainhankinnan päämääränä on kilpailukykyisen rahoituksen mahdollistaminen suomalaisten vientiyritysten asiakkaille. Ostajarahoituksen järjestäminen ulkomaisille ostajille on usein edellytys vientikaupan syntymiselle.

Puolet Etelä-Karjalan pk-yrityksistä aikoo lisätä panostuksia ulkomaanmarkkinoille – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla29.10.2019 12:00:09 EETTiedote

Noin puolet Etelä-Karjalan pk-vientiyrityksistä aikoo lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen tulevana vuonna ja reilu kolmannes odottaa viennin arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä, mikä näkynee hieman koko maan tasoa korkeampana julkisten kansainvälistymispalvelujen käyttönä. Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme