Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Finskt-norskt ledarskapsprogram uppmuntrar unga till gränsöverskridande samarbete

Dela

Idag startar det nya finsk-norska ledarskapsprogrammet Arctic Lead.

Projektchef Erik Lund. Foto: Robert Lindström/Hanaholmen
Projektchef Erik Lund. Foto: Robert Lindström/Hanaholmen

Programmet riktar sig till unga professionella från Norge och Finland som vill utveckla och förbättra sina ledaregenskaper och skapa nya gränsöverskridande kontakter.

”Vi har en spännande samling deltagare från både Norge och Finland. Det är representanter från allt från näringsliv till kultur som trots sin unga ålder redan skapat sig en position i samhället. Det kommer säkert att bli en fin och konstruktiv gruppdynamik”, berättar Hanaholmens projektchef Erik Lund.

Det nya ledarskapsprogrammet har ambitiösa mål.

”Finland och Norge har redan nu mycket gemensamt och samarbetar på många plan, inte minst inom näringslivet och försvarspolitiken. Men det finns också utrymme för nya initiativ, kontakter och kreativa samarbetsformer och här kan de unga visa vägen”, konstaterar ordföranden för Kulturfonden för Finland och Norges norska styrelse, Christian Bjelland.

I årets program deltar sammanlagt 9 unga från Finland och 9 från Norge, Deltagarna kommer att erbjudas insyn i norskt och finskt samhälls- och näringsliv och tanken är att låta dom lära sig av varandra och av de föreläsare som gästar programmet.

”Eftersom vi är ett flertal finsk-norska aktörer som driver programmet kommer vi att kunna erbjuda deltagarna kunniga och insatta föreläsare från både Finland och Norge. Efter programmet kommer vi att ordna alumni-evenemang för att följa upp kursdeltagarnas erfarenheter och höra hur de utnyttjat kunskapen i sitt yrkesliv”, säger ordföranden för Kulturfonden för Finland och Norges finska styrelse, Eero Hokkanen.  

Utbildningsprogrammet Arctic Lead är ettårigt och innebär 2 studiehelheter som sträcker sig över två dagar per helhet. Däremellan uppmuntras deltagarna arbeta tillsammans på ett utmanande, finskt-norskt projekt.

”På grund av pandemiläget ordnar vi den första kursen som ett hybridevenemang där man både möts på plats i respektive länder och över nätet”, berättar Erik Lund.

Arctic Lead drivs av Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Kulturfonden för Finland och Norge i samarbete med Norges ambassad i Helsingfors och Finlands ambassad i Oslo. Programmet instiftades 2019 med anledning av Kulturfonden för Finland och Norges 40-årsjubileum.  

För ytterligare information och eventuella intervjuer, vänligen kontakta projektchefen för Arctic Lead, Erik Lund: tel.: +358 50 583 6541, e-post: erik.lund@hanaholmen.fi

Läs mera om Arctic Lead: www.hanaholmen.fi/en/culturalcentre/society-and-education/society-and-business/leadership-network/

Kulturfonden för Finland och Norge

Kulturfonden för Finland och Norge grundades år 1979. Fondens uppgift är att främja kontakterna och kulturutbytet mellan Finland och Norge samt öka den ömsesidiga kännedomen om respektive länder. Fonden delar ut stipendier och bidrag och arrangerar olika program. Fonden, som leds av generalsekreterare Gunvor Kronman, är också huvudman för det finsk-norska kulturinstitutet i Oslo.

Läs mera: www.hanaholmen.fi/sv/kulturcentrum/hanaholmen/fonderna/kulturfonden-finland-och-norge/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Projektchef Erik Lund. Foto: Robert Lindström/Hanaholmen
Projektchef Erik Lund. Foto: Robert Lindström/Hanaholmen
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum