Akava ry

Fjäder: EU:n budjetissa on panostettava osaamiseen ja kilpailukykyyn

Jaa

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder katsoo, että keskustelussa Euroopan unionin budjettikehyksestä tulisi siirtää huomiota budjetin painotuksiin ja sisältöihin. Euroopan komissio julkaisee toukokuussa ehdotuksensa EU:n budjettikehyksestä. Akavan mielestä koulutuksen, tutkimuksen ja osaamisen osuutta budjetista tulisi kasvattaa.

– Akava haluaa vahvan, osaavan ja kilpailukykyisen Euroopan. On tervetullutta, että sisältökeskustelu EU-budjetista on alkanut. Pidän valtiovarainministerin linjauksia budjettikeskusteluun oikeina, toteaa puheenjohtaja Fjäder.

Keskustelua on toistaiseksi käyty lähinnä budjetin suuruudesta ja jäsenmaiden maksuosuuksista. Esimerkiksi Yle kartoitti kyselyssään Euroopan parlamentin jäsenten mielipidettä nettomaksujen kasvattamisesta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo osallistui keskusteluun Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa. Hän totesi, että EU-budjetin pitää vastata uusiin prioriteetteihin ja haasteisiin, kuten muuttoliikkeeseen, sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen sekä puolustukseen. Talouskasvun, työllisyyden ja osaamisen vahvistamisen pitää korostua budjetissa.

– Koulutuksen Erasmus-ohjelma ja tutkimusohjelma Horisontti ovat olleet molemmat menestystarinoita. Niistä syntyy työpaikkoja, kilpailukykyä ja tietotaitoa. Näiden ohjelmien osuus budjetista tulisi nostaa neljännekseen nykyisestä noin 10 prosentin osuudesta. Pidämme Akavassa tervetulleena, että komissio valmistelee parhaillaan ehdotuksia EU:n tutkimusohjelma Horisontin ja koulutusohjelma Erasmuksen uudistamisesta, Fjäder jatkaa.

Akava on ehdottanut, että EU panostaa tulevaisuudessa osaamiseen. Erinomainen teema Suomen puheenjohtajuuskaudelle olisi osaaminen, oppiminen ja tutkimus.

– Menestyksemme kulmakivi on ollut jo pitkään korkeatasoinen koulutus ja sen tuottama osaaminen. Talouskasvu ja hyvinvointi rakentuvat pitkälti niiden perustalle. Osaamisen lisäksi tulevaisuuden työpaikkojen ja talouskasvun edellytyksenä on, että EU korostaa voimakkaasti tutkimusta ja innovaatioita. Jotta EU pysyy kansainvälisessä kilpailussa mukana, tutkimuksen osuus EU-maiden bruttokansantuotteesta pitää saada kasvatettua kolmeen prosenttiin, Fjäder sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Palkansaaja- ja korkeakoulujärjestöt esittävät Henna Pursiaista Allianssin varapuheenjohtajaksi2.11.2018 13:17Tiedote

Akava, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto kannattavat valtiotieteiden opiskelija Henna Pursiaista Suomen nuorisoyhteistyö – Allianssin varapuheenjohtajaksi seuraavalle toimikaudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme