Akava ry

Fjäder: Meidän on luotava kestävää sukupolvipolitiikkaa

Jaa

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder otti kantaa liittokokouspuheessaan Suomen hallituksen linjaukseen helpottaa määräaikaisten työsopimusten tekemistä alle 30-vuotiaiden kanssa. Fjäder kommentoi sukupolvipolitiikan näkökulmasta lisäksi viime päivien eläkekeskustelua. Akavan liittokokous pidetään tänään Helsingissä.

– Mielestäni kaikenlainen toiminta, joka hankaloittaa nuorten siirtymistä työmarkkinoille tai muuten murentaa heidän uskoaan tulevaisuuteen, on erittäin lyhytnäköistä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen esitys korottaa eläkkeitä veropohjaa muuttamalla tai Juha Sipilän hallituksen päätös nuorten määräaikaisuuksista eivät mielestäni ole oikeanlaista ja uskottavaa sukupolvipolitiikkaa, sanoo Fjäder.

Tällä hetkellä 25–34-vuotiailla on pienemmät tulot kuin 65–74-vuotiailla eläkeläisillä. Näin on ensimmäistä kertaa historiassa. Työelämässä olevista korkeakoulutetuista alle 30-vuotiaista naisista 39 prosenttia ja miehistä 32 prosenttia oli vuonna 2016 määräaikaisissa työsuhteissa.

– Perusasteen varassa olevien työllisyysaste on 42 prosenttia ja korkeakoulutettujen yli 80 prosenttia. Kaikin tavoin tulee tukea kouluttautumista sekä nuorten luottamusta tulevaisuuteen, muuten nuorille jää pelkästään hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen maksajan rooli, Fjäder korostaa.

Puheenjohtaja Fjäderin liittokokouspuhe on liitteenä.

Lähteet:
Euro ja talous 2016 analyysi, Suomen Pankki
Työssäkäyntitilasto, Tilastokeskus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava korostaa sosiaaliturvan uudistamisessa ennaltaehkäisyä, kannustavuutta ja osallistavuutta7.5.2019 12:58:30 EESTTiedote

Akava pitää sosiaaliturvauudistusta yhtenä merkittävimmistä tulevalla hallituskaudella aloitettavista uudistuksista. Sosiaaliturvauudistus pitää toteuttaa vaiheittain ja useassa osassa, jotta muutosprosessi toteutuu hallitusti ja sen vaikutukset voidaan arvioida kattavasti. Sosiaaliturvauudistuksen pitää perustua tutkittuun tietoon ja laaja-alaiseen asiantuntijoiden kuulemiseen eri näkökulmien ottamiseksi huomioon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme