Suomen Punainen Risti SPR

FM i första hjälpen avgörs i Åbo

Jaa

Finska mästerskapen i första hjälpen ordnas i Åbo centrum lördagen den 16 juni. I tävlingen som ordnas vart tredje år deltar i år över 30 lag med totalt över 100 tävlande från olika håll i Finland. Lagen består av Röda Korsets frivilliga första hjälpen-grupper som hjälper cirka 15 000 personer årligen.

Tävlarna hjälpte vid en fiktiv fyrhjulingsolycka i FM i första hjälpen i Rovaniemi 2015. Bild: Antti Kurola
Tävlarna hjälpte vid en fiktiv fyrhjulingsolycka i FM i första hjälpen i Rovaniemi 2015. Bild: Antti Kurola

Det finns fyra kategorier i tävlingen: barn i skolåldern (7–12 år), ungdomar (13–18 år), vuxna och första hjälpen-par. Lagen tar sig runt på olika kontroller där de ska bevisa sina färdigheter i första hjälpen och sin förmåga att agera i verkliga situationer. Tävlingsuppgifterna gäller allt från små vardagliga skador till stora olyckor och återupplivningssituationer.

De frivilliga som tävlar i vuxenkategorin arbetar ofta som jourhavande inom första hjälpen på olika evenemang runt om i Finland. Det sydligaste laget kommer till Åbo från Åland, det nordligaste från första hjälpen-gruppen Napapiirin ensiapuryhmä i Rovaniemi.

– Röda Korsets första hjälpen-grupper tränar regelbundet för att kunna arbeta som jourhavande inom första hjälpen på olika evenemang. Tävlingen i första hjälpen är ett trevligt sätt för grupperna att testa sina färdigheter i första hjälpen och samtidigt visa vad de kan för publiken, berättar programchefen för första hjälpen Minna Rautanen från Röda Korset.

Allmänheten har möjlighet att heja på lagen vid tävlingskontrollerna och samtidigt lära sig livsviktiga färdigheter i första hjälpen.

Övning i första hjälpen ger mod att agera i verkliga situationer

FM i första hjälpen utgör en del av upprätthållandet av hjälpberedskapen i hela landet. Röda Korsets frivilliga första hjälpen-grupper har årligen jour på nästan 3 000 evenemang och ger första hjälpen till cirka 15 000 människor.

– Färdigheterna i första hjälpen är livsuppehållande medborgarfärdigheter. Det kräver övning för att kunna upprätthålla färdigheterna, eftersom en stor del av första hjälpen är praktiska färdigheter och att ha kontroll över situationen, säger Rautanen.

Alla som intresserar sig för att öva sig i färdigheter i första hjälpen är välkomna som nya frivilliga i första hjälpen-grupperna. Röda Korset har upp till 250 första hjälpen-grupper i Finland.

– Var och en har rätt att få hjälp och skyldighet att hjälpa. Därför är det viktigt att man också själv kan hjälpa om man råkar vara den första på platsen vid en olycka. Utöver att första hjälpen-verksamheten är en trevlig hobby ger den också kurage att agera, säger Rautanen.

I tävlingsarrangemangen i Åbo deltar nästan 400 frivilliga inom Röda Korset som har bland annat roller som patienter eller domare under evenemanget.

Det vinnande laget i vuxenkategorin i FM i första hjälpen får representera Finland i EM i första hjälpen som ordnas nästa år.

Representanter för medier är välkomna att följa med tävlingen. Mer information:

Programchefen för första hjälpen och hälsovården Minna Rautanen, tfn 020 701 2404

Organisationschefen för Egentliga Finlands distrikt Sirpa Lehtimäki, tfn 020 701 2406

Kommunikationsexpert Outi Huovinen, tfn 020 701 2244 (intervjubegäran av de tävlande lagen från olika orter)

Kuvat

Tävlarna hjälpte vid en fiktiv fyrhjulingsolycka i FM i första hjälpen i Rovaniemi 2015. Bild: Antti Kurola
Tävlarna hjälpte vid en fiktiv fyrhjulingsolycka i FM i första hjälpen i Rovaniemi 2015. Bild: Antti Kurola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme