VTV Valtiontalouden tarkastusvirastoVTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Förändringarna i statens ekonomi- och personalförvaltning utmanar riskhanteringen

Jaa

Revisionsverket utredde om bestämmelserna och styrningen av statskoncernen stöder ordnandet av en fungerande intern kontroll och riskhantering. Dessutom utreddes om den interna kontrollen är ändamålsenlig i bokföringsenheterna och Statens servicecenter för ekonomi- och personalförvaltning. Bestämmelserna är tillräckliga men deras styrkraft har försvagats genom ändrade bestämmelser och anvisningar.

I en laglighetsgranskning av ordnandet av intern kontroll och riskhantering i statsförvaltningen utreddes om bestämmelserna och styrningen av statskoncernen stöder ordnandet av en fungerande intern kontroll och riskhantering. Dessutom utreddes om den interna kontrollen är ändamålsenligt ordnad i bokföringsenheterna och Statens servicecenter för ekonomi- och personalförvaltning.

De senaste åren har statens ekonomi- och personalförvaltning genomgått flera förändringar. Uppgiftskedjorna har blivit verksamhetsprocesser som överskrider ämbetsverkens gränser och ansvaret har splittrats. Samtidigt har man lättat på förfarandena för intern kontroll genom reformerad lagstiftning och anvisningar.

Intern kontroll kräver koordinerad och skärpt styrning

Eftersom den offentliga förvaltningen använder offentliga medel och riskerna avser användningen av dessa medel kan referensramen för intern kontroll inte bestå av samma förfaranden som i t.ex. små eller medelstora företag, där ägaren själv står för den interna kontrollen och bär de direkta riskerna i sin ekonomi. Finansministeriet, Statskontoret och finanscontrollerfunktionen bör ägna mer uppmärksamhet åt hur den interna kontrollen fungerar och är ordnad så att helheten täcker skötseln av statsfinanserna.

Ta med intern kontroll och riskhantering redan i planeringen av verksamheten

Den interna kontrollens och riskhanteringens funktion avgörs vid utvecklingen av processer, funktioner och datasy-stem. Intern kontroll och riskhantering bör integreras i verksamhetsplanering, förnyelsearbete och utveckling av lagstiftningen.

Vid revisionen konstaterades att bestämmelserna utgör en ganska bra grund för en fungerande intern kontroll. Dessutom är den interna kontrollen i statens ämbetsverk i regel ordnad på ett ändamålsenligt sätt.

Tillståndet för intern kontroll och riskhantering i statsförvaltningen (Revisionsberättelse 188/52/2016)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ledande redovisningsrevisor, OFR Pasi Tervasmäki
040 0810 406
pasi.tervasmaki@vtv.fi

direktören för redovisningsrevisionen, OFR Väinö Viherkoski
040 735 9808
vaino.viherkoski@vtv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme