Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Förbättrad säkerhet i tornkranar

Jaa

Enligt arbetarskyddsmyndighetens tillsynsobservationer har arbetarskyddet vid tornkranar förbättrats. För några år sedan blev tornkranar en nationell förstasidesnyhet. Samtidigt upptäcktes många brister i arbetsskyddet vid tornkranar vid arbetarskyddsinspektioner.

”Till exempel gjordes 29 arbetarskyddsinspektioner i norra Finland 2019. Dessa ledde till ålägganden av 112 förpliktelser att få tornkranens arbetarskydd på den nivå som lagstiftningen kräver. I år har det gjorts ett tjugotal motsvarande inspektioner och endast i en bråkdel av fallen jämfört med hur det var för några år sedan har man varit tvungen att ålägga förpliktelser”, berättar inspektör Markku Oravainen. Oravainen leder arbetarskyddsmyndigheternas riksomfattande tillsynsprojekt som fokuserar på arbetarskyddet vid tornkranar.

Oravainen bedömer att en viktig anledning till att säkerhetssituationen förbättrats har varit ett konstruktivt samarbete med arbetsgivare inom byggbranschen och aktörer som äger tornkranar där bägge parter fått gehör för sina synpunkter.

Både prima och svarta får

Enligt arbetarskyddsmyndigheternas tillsynsobservationer finns det många tornkranar i prima skick på byggplatserna. Men det finns också svarta får. ”Fallskydd för tornkranens stegar och vilplan saknas eller är bristfälliga, skyddsräcken som förhindrar fall har monterats lite ditåt, lyftkranstillverkarens anvisningar är försvunna och de följs inte och så vidare”, säger inspektör Oravainen och räknar upp de brister i arbetarskyddet som fortfarande upptäcks i vissa tornkranar.

Enligt Oravainen är det i hög grad fråga om attityden hos arbetsgivarna och de aktörer som äger tornkranar. ”Om man vill få arbetarskyddet vid tornkranen i skick går det nog att göra till relativt måttliga kostnader”, säger Markku Oravainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Inspektör Markku Oravainen, tfn 0295-017 605, markku.oravainen@rfv.fi
Ledare av arbetarskyddsmyndigheternas riksomfattande tillsynsprojekt för tornkranar

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketArbetarskydd - sunt arbete!
I egenskap av arbetarskyddsmyndighet säkerställer vi att arbetet i Finland är sunt, tryggt och rättvist. Vi övervakar hur arbetet utförs på arbetsplatser. Vi tillhandahåller också vägledning och rådgivning samt uppmuntrar arbetsplatser till självmant och förebyggande arbetarskyddsarbete.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme