Institutet för hälsa och välfärd THL

Förekomst av coronavirus i avloppsvatten kan vara tecken på ökad smitta – fler fynd i augusti

Jaa

I samband med uppföljningen av avloppsvatten i slutet av augusti konstaterade man fynd av coronavirus på fem orter där man ännu inte hade hittat fynd i början av månaden. I uppföljningarna den 23–24 och 30–31 augusti påträffades coronavirus vid reningsverken i Jyväskylä, Tavastehus, Kuopio, Villmanstrand och Kouvola.

En sak som är värt att notera är att Kouvola inte haft ett enda konstaterat coronafall från persontester under fem veckor före provtagningen (24 augusti).

”Det är ett varningstecken att viruset förekommer i avloppsvattnet fastän området inte har några konstaterade sjukdomsfall. Det kan finnas smittade personer i området som inte har identifierats, och viruset kan cirkulera bland befolkningen i området. Då kan det vara nödvändigt att myndigheterna inför effektivare åtgärder för att bekämpa epidemin, såsom att uppmuntra invånarna att söka sig till coronatest genast om man får ens mindre symtom”, säger specialforskare Tarja Pitkänen vid THL.

I synnerhet i Jyväskylä och Tavastehus har man konstaterat coronasmitta i samband med persontester sedan slutet av juli. I Kuopio och Villmanstrand har man efter våren konstaterat endast enstaka fall av smitta först i augusti.

Omfattande uppföljning hittat virus i 8 sjukvårdsdistrikt

I den senaste omfattande insamlingen av avloppsvattenprover den 23–24 augusti konstaterades coronavirus i sammanlagt 8 olika sjukvårdsdistrikt. Insamlingen omfattade prover från 5 veckouppföljningsobjekt och 23 andra avloppsreningsverk.

I insamlingen den 23–24 augusti konstaterades coronavirus i följande områden:

  • Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt: Helsingfors (Viksbacka), Esbo (Finno)
  • Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt: Åbo (Kakolabacken)
  • Birkalands sjukvårdsdistrikt: Tammerfors (Viinikanlahti)
  • Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt: Jyväskylä (Nenäinniemi)
  • Satakunta sjukvårdsdistrikt: Raumo (Maanpäänniemi)
  • Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt: Kouvola (Mäkikylä)
  • Södra Karelens sjukvårdsdistrikt: Villmanstrand (Toikansuo)
  • Centrala Tavastlands sjukvårdsdistrikt: Tavastehus (Paroinen)

”Coronavirus har förekommit i individuella tester på olika håll i Finland, men antalet fall har inte ökat nationellt under de senaste veckorna. Även uppföljningen av avloppsvattnet visar att sjukdomsfall förekommer på flera områden”, säger Pitkänen.

Tätare provtagning i en del uppföljningsobjekt – regionala skillnader kan förekomma i testernas känslighet

Under september kommer THL att ta fler prov av avloppsvatten från de avloppsreningsverk som deltar i månadsuppföljningen. På så sätt strävar man efter att effektivare kunna upptäcka smittspridning i områden där man inte nödvändigtvis har konstaterat smitta genom individuella tester.

”I förhållande till antalet fall som konstaterats via individuella tester är testerna av avloppsvatten ställvis mycket känsliga. Till exempel i Södra Karelens sjukvårdsdistrikt har man under de senaste veckorna endast konstaterat enstaka fall av coronavirus. Trots det konstaterades coronavirusets arvsmassa i prover från avloppsreningsverket i Villmanstrand”, konstaterar Pitkänen.

Å andra sidan kan det förekomma skillnader mellan avloppsnäten i metodens känslighet, till exempel på grund av avloppsvattnets temperatur eller på mängden ämnen i vattnet som stör enzymerna som används i PCR-testet.

Till exempel har man tills vidare inte konstaterat coronavirusets arvsmassa i veckouppföljningen i Uleåborg, trots att man i individuella tester har konstaterat flera sjukdomsfall under de senaste veckorna inom Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

THL:s projekt undersöker förekomsten av coronavirus i avloppsvatten genom att mäta mängden av coronavirusets RNA, dvs. virusets arvsmassa, i orenat avloppsvatten som kommer till avloppsreningsverken. Förekomsten av RNA i avloppsvattnet påvisar inte virusets smittsamhet, utan beskriver förekomsten av coronavirus i hushåll som är anslutna till avloppsnätet.

Insamlingen av prov inleddes i mitten av april och kommer att fortsätta till slutet av 2020.

Mer information

Resultat från sommarens uppföljning av avloppsvattnet

Tarja Pitkänen
specialforskare
THL
tfn 029 524 6315
fornamn.efternamn@thl.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Institutet för hälsa och välfärd THL

Flera exponeringssituationer i skolor och daghem – tills vidare liten smittspridning konstaterad11.9.2020 11:24:07 EESTTiedote

Från och med skolstarten har THL fått kännedom om över 40 situationer där en person som smittats av coronaviruset har utsatt flera personer för smitta inom småbarnspedagogiken, i skolor och på läroanstalter på andra stadiet. Sammanlagt över 1 700 personer har placerats i karantän på grund av exponering. Tills vidare har man konstaterat liten smittspridning bland de exponerade. "De första uppföljningsuppgifterna från skolorna tyder på att man lyckas identifiera smittade och exponerade elever mycket väl. Liksom under våren 2020 har smittspridningen hittills varit låg", berättar sakkunnigläkare Emmi Sarvikivi vid THL. THL intensifierar uppföljningen av infektioner bland barn och unga genom att samla in uppgifter om exponering och smittspridning. Även personer med lindriga symtom ska testas THL:s anvisning om att testa barn för coronavirus har ställvis tolkats vagt. Lindriga symtom i luftvägarna hos barn under skolåldern kan följas med hemma under några dagar före man söker sig till test.

Expertgruppens ställningstagande: Symtom i inomhusmiljöer har många orsaker, termen inneluftssjukdom har inga medicinska grunder20.8.2020 07:15:00 EESTTiedote

Det finns inga medicinska grunder för användningen av termerna inneluftssjukdom, mögelhussjukdom eller mögelsjukdom och därför ska de inte användas inom hälso- och sjukvården. Detta framgår av ställningstagandet från expertgruppen för hälso- och sjukvård inom det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Även i andra sammanhang ska man undvika att använda termerna, eftersom de förmedlar antagandet att till exempel symtom som stör en persons funktionsförmåga i inomhusmiljöer eller en persons insjuknande enbart beror på föroreningar i inomhusluften. Användningen av termerna orsakar förvirring och försvårar vården och rehabiliteringen av patienterna. Personer med symtom ska få hjälp enligt bästa medicinska kunskap De symtom som människor upplever i inomhusmiljöer kan bero på många orsaker. Långvariga symtom som stör funktionsförmågan ska utredas inom hälso- och sjukvården. På så sätt kan man säkerställa att eventuella sjukdomar som kräver behandling diagnostiseras, att rätt behandl

THL rekommenderar användning av ansiktsmask för att skydda andra – handtvätt och säkerhetsavstånd är de viktigaste sätten att förebygga coronasmitta13.8.2020 14:59:35 EESTTiedote

THL rekommenderar att medborgarna använder ansiktsmask i vissa situationer för att skydda andra människor. Att använda ansiktsmask är ett sätt att förebygga spridningen av coronaviruset. Det är fortfarande av största vikt att man håller 1–2 meters säkerhetsavstånd alltid när det är möjligt, att tvätta händerna, hosta i ärmen eller i en engångsnäsduk, samt att undvika att röra vid ansiktet. Om man har symtom bör man undvika sociala kontakter och omedelbart testa sig för corona. "Risken för att coronaviruset sprids ökar nu när vi återgår till vardagen och människorna börjar röra på sig mer. Nu vet vi också att smittorisken är särskilt stor vid trängsel. Att använda ansiktsmask är ett sätt att förhindra att epidemin tilltar", säger generaldirektör Markku Tervahauta vid THL. Vem bör använda ansiktsmask och i vilka situationer? THL:s rekommendation gäller de sjukvårdsdistrikt där det har förekommit coronavirussmitta under de senaste två veckorna. Rekommendationen gäller inte arbetsgemenskap

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme