Älvsbytalo Oy

Förnyelsen av Älvsbytalos husfabrik är klar – De första husen från den nya kollektionen har levererats till kunderna

Jaa

Det största förändringsarbetet i Älvsbytalos historia, lanseringen av en helt ny huskollektion och moderniseringen av husfabrikens produktionslinjer har färdigställts. Först ut på produktionslinjen var populära Siiri, den minsta husmodellen i Älvsbytalos kollektion. De första husen som byggts på den nya linjen har redan levererats till kunderna och monterats. Finjusteringen av apparaterna är klar och fabriken fungerar enligt plan.

Planeringen av den nya produktionslinjen till Älvsbytalos fabrik i Kauhajoki började efter att företagsbesök till Tyskland och den första skissen ritades på en servett. 
– Den slutliga linjen är rätt lik originalplanen, säger verkställande direktören Jan-Erik Rusk.
Planeringen av den nya produktionslinjen till Älvsbytalos fabrik i Kauhajoki började efter att företagsbesök till Tyskland och den första skissen ritades på en servett. – Den slutliga linjen är rätt lik originalplanen, säger verkställande direktören Jan-Erik Rusk.

I början har man byggt ett hus i veckan i husfabriken. Målet är att öka takten till fem hus i veckan före sommaren. 

–Det nya, effektivare produktionssättet möjliggör en fördubbling av produktionskapaciteten vid fabriken i Kauhajoki under de närmaste åren, förutser Älvsbytalos verkställande direktör Jan-Erik Rusk. 

I ett energieffektivt hus bor man förmånligt 

Startskottet för planeringen av den nya huskollektionen var beskedet om att energinormerna kommer att stramas åt. Byggnadsbestämmelserna på EU:s nivå skärps enligt nuvarande kunskap i och med direktivet som träder i kraft 2021, men i Norge stramades kraven åt redan i år. Därför har den nya ytterväggskonstruktionen i huskollektionen som är gemensam för alla tre länderna i Älvsbyhuskoncernen, Finland, Sverige och Norge, planerats för de tuffa väderförhållandena på Norges västkust. 

– Vår nya energieffektiva väggkonstruktion fungerar i områden där det regnar 170 dagar om året, i huvudsak horisontellt. Vi kan lita på att konstruktionen är effektiv även i de finländska förhållandena, säger Rusk. 

För de boende syns husets energieffektivitet som en konkret besparing. 

– När man jämför husets energiförbrukning och pris är Älvsbytalo med säkerhet det bästa valet på marknaden, uppskattar Rusk. 

Finländskt kunnande till de nordiska länderna 

Planeringen av väggkonstruktionen inleddes 2014 och produktionslinjen för ytterväggar, som nu står klar, planerades till sina huvuddrag under 2016. Projektet gav även möjlighet att exportera det finländska automatikkunnandet till de nordiska länderna: Team Vesmes Oy från Kauhajoki har levererat de nya linjerna till Älvsbyhuskoncernens alla husfabriker. 

– För oss var det en betydande fördel att få arbeta med ett lokalt företag när vi genomförde förändringen, säger Rusk. – Det är dessutom fint att få vara med om att möjliggöra internationaliseringen av finländskt kunnande.

De nya produktionslinjerna skapar även bättre arbetsförhållanden 

På den nya ytterväggslinjen byggs hela väggen från början till slut, från insidan till ytterpanelen. Byggandet av den nya väggkonstruktionen omfattar fler arbetsmoment än tidigare. Trots att man ökat automatiken är byggandet fortfarande till en del ett hantverk. Den fysiska belastningen i arbetet har minskat tack vare den nya linjen, eftersom behovet av lyft har minskat.

De nya husmodellerna byggs ännu färdigare i fabriken än tidigare. Redan före förnyelsen skyddades husen väl under transporten och på byggplatsen kunde elementen fort fås undan väder och vind, men när vissa arbetsmoment som görs före montering av takets tätskikt nu utförs i fabriken, har risken för väta minskat ytterligare.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mer information: Jan-Erik Rusk, verkställande direktör, Älvsbytalo Oy
tfn 020 7939 620, jan-erik.rusk@alvsbytalo.fi

Kuvat

Planeringen av den nya produktionslinjen till Älvsbytalos fabrik i Kauhajoki började efter att företagsbesök till Tyskland och den första skissen ritades på en servett. 
– Den slutliga linjen är rätt lik originalplanen, säger verkställande direktören Jan-Erik Rusk.
Planeringen av den nya produktionslinjen till Älvsbytalos fabrik i Kauhajoki började efter att företagsbesök till Tyskland och den första skissen ritades på en servett. – Den slutliga linjen är rätt lik originalplanen, säger verkställande direktören Jan-Erik Rusk.
Lataa
Först ut på Älvsbytalos nya produktionslinje var populära Siiri, den minsta husmodellen i Älvsbytalos kollektion.
Först ut på Älvsbytalos nya produktionslinje var populära Siiri, den minsta husmodellen i Älvsbytalos kollektion.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Älvsbytalo Oy
Älvsbytalo Oy
Keskustie 23
61850 Kauhajoki

020 7939 620http://www.alvsbytalo.fi/

Hög kvalitet till marknadens lägsta pris är orsaken till att Älvsbyhus är Nordens största tillverkare av volymelementhus av trä. Under företagets 74-åriga historia har fler än 41 000 familjer valt ett hus från Älvsbytalo som sitt hem. Husen byggs inomhus som färdiga volymelement som sedan monteras av yrkeskunniga montörer. Älvsbyhus är ett svenskt företag med dotterbolag, husfabrik och 14 försäljningskontor i Finland. Fabriken i Kauhajoki har levererat fler än 3 000 hus sedan 2005.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Älvsbytalo Oy

Älvsbytalos inflyttningsklara huspaket Saara visar hur en effektiv planlösning ser ut2.5.2018 13:20Tiedote

Det nya huspaketet Saara är ett 85 kvadratmeter stort inflyttningsklart egnahemshus där en välgjord planering kompenserar för husets färre kvadratmetrar. Tack vare sina rymliga umgängesytor och sin energieffektivitet är Saara en fungerande lösning även som fritidshus. Leveranserna av nyheten Saara börjar i början av november 2018. Du som beställer Saara före midsommar får det inflyttningsklara huset till ett förmånligt pris: endast 133 870 euro. Priserbjudandet gäller de trettio första beställningarna. I priset ingår ett inflyttningsklart hus samt husgrund jämte montering och frakt.

Älvsbytalon muuttovalmis talopaketti Saara näyttää mallia tehokkaaseen tilasuunnitteluun2.5.2018 12:58Tiedote

Uusi talopaketti Saara on 85-neliöinen, muuttovalmis omakotitalo, jossa hyvä suunnittelu korvaa suuret neliöt. Avarien oleskelutilojen ja energiatehokkuutensa ansiosta Saara on pätevä ratkaisu myös vapaa-ajankodiksi. Uutuusmalli Saaran toimitukset alkavat marraskuun 2018 alusta. Saaran edullinen hinta muuttovalmiina on ennen juhannusta tilaaville vain alk. 133 870 euroa. Hintatarjous on voimassa 30 ensimmäiselle. Hinta sisältää muuttovalmiin talon, sekä myös perustukset asennettuina ja rahdin.

Älvsbytalon talotehtaan uudistus valmistui – ensimmäiset uuden talomalliston talot on toimitettu asukkaille23.2.2018 09:59Tiedote

Älvsbytalon historian suurin muutostyö, kokonaan uuden talomalliston lanseeraus ja talotehtaan tuotantolinjaston uusiminen on valmistunut. Ensimmäisenä linjastolle pääsi suosittu Siiri-talo, joka on Älvsbytalon malliston pienin talomalli. Ensimmäiset uudelta linjastolta valmistuneet talot on jo toimitettu asiakkaille ja pystytetty. Laitteiston hienosäätö on suoritettu ja tehdas toimii suunnitellusti.