Institutet för hälsa och välfärd THL

Forskning: Oren vedförbränning kan försämra närområdets luftkvalitet märkbart - se tips för uppvärmningen av din eldstad

Dela

Genom att bränna ved orent, alltså ineffektivt, kan enskilda hushåll försämra luftkvaliteten i sitt eget närområde visar en färsk undersökning som Institutet för hälsa och välfärd (THL) har gjort.

THL utredde den tidsmässiga och regionala variationen i luftföroreningarna under vintersäsongen 2020–2021. Utredningen genomfördes i Kuopio på ett småhusdominerat område. Mätningarna genomfördes under olika veckodagar och tider med hjälp av en skjutbar mätningsvagn.

"Vi uppmätte även mycket höga halter av luftföroreningar, som i allmänhet var kortvariga. Men särskilt under kalla kvällar med lite blåst var halterna höga hela kvällen. Utsläppen från till och med enskilda hus försämrade väsentligt närområdets luftkvalitet i dessa situationer", berättar Tarja Yli-Tuomi, specialforskare vid THL. 

Även om resultaten av undersökningen gäller vintersäsongen orsakar vedförbränningen utsläpp och hälsoolägenheter även under andra årstider, särskilt i tätt bebyggda områden och vid lugnt väder. 

Nästan lika många mikropartiklar som på en livligt trafikerad väg i Helsingfors

Enligt undersökningen kan man exponeras för en lika stor mängd luftföroreningar under en utomhusvistelse på ett lugnt småhusområde som under en promenad längs en livligt trafikerad gata.

"Halten på svart kol som frigörs ut i luften vid förbränningsprocesserna var enligt vår mätning till och med 5 mikrogram per kubikmeter luft på undersökningsområdet under en lördag kväll. Det är mycket när vi vet att den högsta timhalten svart kol på Mannerheimvägens mätningsstation i Helsingfors år 2020 var 7 mikrogram per kubikmeter luft”, säger Yli-Tuomi.

Enligt Mikko Sokura, miljöinspektör vid Kuopio stad, var följderna av småskalig vedeldning klart synliga vid mätstationerna för luftkvalitet på småhusområdena i Kuopio och Siilinjärvi år 2021. 

"Småskalig förbränning av ved höjde uttryckligen halterna av hälsovådliga mikropartiklar", konstaterar han.

För att minsta möjliga mängd hälsovådliga föreningar ska frigöras i luften vid förbränningen ska veden brännas så rent som möjligt speciellt i tättbebyggda bostadsområden.
"För att minimera olägenheterna lönar det sig att fästa särskild uppmärksamhet vid de egna förbränningssätten när man värmer upp bastuugnen, eftersom just utsläppen från bastuugnar lätt blir stora. Bastuugnar kräver stor förbränningseffekt för en kort stund jämfört med värmelagrande eldstäder. Ugnarnas struktur är ju ganska enkel och på grund av den låga verkningsgraden förbrukas mycket ved jämfört med den nytta som fås. Att lära sig elda renare är lönsamt även ur ekonomisk synvinkel eftersom utsläppen innebär förlorad energi, berättar Yli-Tuomi. 

Så här kan du minska mängden skadliga partiklar vid eldandet, även under midsommaren på stugan

Även om mätningarna för denna undersökning gjordes på vintern lönar det sig att utnyttja tipsen om renare vedeldning även för att värma midsommarbastun.

Så här kan du bränna ved renare:

  • ta in veden 1–2 dygn i förväg
  • töm askan och öppna spjället
  • kontrollera att skorstenen drar, värm vid behov via sotningsluckan till exempel med hjälp av värmefläkt eller hårtork eller genom att bränna en liten mängd tidningspapper 
  • försäkra dig om att det kommer tillräckligt med tilluft in i rummet
  • bränn endast torr och ren ved - inget skräp, inget behandlat trä
  • använd små vedträn i det första boet, diameter cirka 5 cm, rada veden luftigt
  • lämna minst 1/3 av eldstadens höjd tom
  • tänd på upptill ifall eldstadens tillverkare inte givit andra instruktioner
  • ha luckorna för tilluft tillräckligt öppna, undvik pyreldning
  • lägg till mer ved först när de tidigare nästan brunnit ner till en glöd
  • lägg till endast stora vedträn, omkrets ca 30 cm, rada dem tätt
  • undvik att röra om elden i onödan
  • stäng spjället först när det inte längre finns några glödande kolbitar kvar i eldstaden
  • följ tillverkarens instruktioner för eldstaden.

Genom att använda en spis eller ugn med hög verkningsgrad kan man minska uppkomsten av och exponeringen för rök, samt genom att sota eldstaden regelbundet. Med hjälp av effektiv filtrering av tilluft kan man dessutom minska mängden rök som tar sig in utifrån.

Vilka hälsorisker kan partiklarna orsaka?

Höga partikelhalter från träförbränning kan orsaka symtom redan vid kortvarig exponering. De vanligaste olägenheterna är irritationssymtom och lindriga symtom i andningsorganen, såsom klåda i halsen och ögonen, snuva och hosta. 

Risken att insjukna i kroniska hjärt- och luftvägssjukdomar ökar i och med en långvarig exponering för rök under flera år eller årtionden. I undersökningar på befolkningsnivå har höga dagliga halter dessutom noterats i samband med dödsfall orsakade av sjukdomar i andningsorganen och hjärtat.

Referens: 

Yli-Tuomi T, Taimisto P & Siponen T. Puun pienpolton savuille altistuminen ja hiukkaspitoisuuden alueellinen vaihtelu asuinalueella. Institutet för hälsa och välfärd (THL). Arbetsdokument 33/2022. 

Mer information 

Förbränning av ved (THL) 

Guide för val och användning av eldstad (RIL rf) (på finska)

Videon Sotarens tips för eldstaden (Nuohoojan niksit tulisijan käyttöön, på finska)    

Slutrapport från Östra Finlands universitet om bastuugnarnas utsläpp och minskningen av dessa (på finska, pdf 3,3 Mt)  

Tarja Yli-Tuomi
specialforskare
THL
tfn 029 524 6302
fornamn.efternamn@thl.fi

Mikko Sokura
miljöinspektör
Kuopio stad
tfn 044 718 2147
fornamn.efternamn@kuopio.fi

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Vaccinationstäckningen bland småbarn är mycket god i Finland – andelen ovaccinerade barn födda 2021 något större än i tidigare åldersklasser27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret. Det finns skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. I områden med lägre täckning har man dock gjort långsiktigt arbete för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin. Det är sällsynt att vara ovaccinerad, men en liten ökning har skett I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad. Av de barn som föddes 2021 är 1,7 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Av dem som är födda 2020 var 1,4 procent ov

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade klart i fjol – det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas på flera orter15.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote

År 2023 anmäldes före utgången av september sammanlagt 160 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar, vilket är 37 fler än året innan. År 2022 anmäldes 123 fall av TBE till registret under hela året, 2021 var antalet 148 och under tidigare år under hundra. Enligt uppföljningsuppgifterna för 2019–2023 har incidensen av fästingburen hjärninflammation varit högst i kommuner i kustområdet – i Gustavs (67 fall per 100 000 invånare) och Pargas (45/100 000) samt på Åland (35/100 000). I dessa områden har man länge känt till den höga risken för sjukdomen. ”Största delen av de personer som smittats har saknat vaccinationsskydd. Det är viktigt att se till att man har ett vaccinationsskydd i synnerhet om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet”, säger THL:s forskare Henna Mäkelä. År 2023 inte helt jämförbart med tidigare år Tidigare år har förekomsten av fästingburen hjärninflammation följts upp per kalenderår, men häda

Undersökning: Drömmar om barn blir till en allt senare ålder – fertilitetsrådgivning, stöd för barnfamiljer och en positiv diskussion kan stöda nativiteten10.1.2024 12:00:48 EET | Tiedote

Allt fler kvinnor under 35 år är barnlösa. Enligt THL:s undersökning Hälsosamma Finland har 73 procent av kvinnorna i åldern 20–34 år inte fött barn. Antalet kvinnor som inte fött barn har ökat med hela åtta procentenheter sedan 2017. Bland kvinnor som fyllt 35 har däremot antalet förlossningar ökat och andelen kvinnor som fött barn har ökat med två procentenheter. Barnlöshet är inte något som bara gäller kvinnor. Enligt tidigare statistik har också andelen barnlösa män ökat mycket. "Resultaten är betydande både samhällsmässigt och på individnivå. Den sjunkande nativiteten leder till att antalet personer utanför arbetslivet ökar i förhållande till personer i arbetsför ålder”, berättar utvecklingschef Satu Majlander. ”När man blir äldre är det inte nödvändigtvis längre möjligt att bli gravid. När man är äldre medför graviditet och förlossning risker som kan försämra den blivande moderns och fostrets hälsa. En annan faktor som ökar komplikationer under graviditeten är fetma bland kvinnor

Undersökningen Hälsosamma Finland: En allt större andel av finländarna upplever att tillgången till social- och hälsovårdstjänster försvåras av långa köer och höga klientavgifter14.12.2023 09:37:33 EET | Tiedote

Allt fler av de som använder hälso- och sjukvårdstjänster upplever att det finns problem med tillgången till tjänsterna. 57 procent av männen och 63 procent av kvinnorna anser att alltför långa köer har försvårat tillgången till vård. Problemen med tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster har ökat med cirka 10 procentenheter jämfört med 2020. Tillgången till tjänster upplevs ha försvårats ytterligare av höga klientavgifter. Ungefär en tredjedel av dem som använder hälso- och sjukvårdstjänster och nästan hälften av dem som anlitat socialservice är av denna åsikt. Inom hälso- och sjukvårdstjänsterna har ökningen varit 15 procentenheter och inom socialservicen 17 procentenheter jämfört med 2020. Cirka 60 procent av de män och kvinnor som anlitat socialservice upplever problem med att hitta lämplig service och med att få tillgång till service tillräckligt snabbt. Situationen är oförändrad jämfört med 2020. "Det är oroväckande att det upplevs som svårt att hitta lämplig service och att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye