Espoon kaupunki - Esbo stad

Försöket i Esbo bevisade: Artificiell intelligens identifierar stödbehövande

Jaa

Esbo stad och Tieto Oyj meddelar: Esbo stads och mjukvaru- och serviceföretaget Tietos unika försök med artificiell intelligens gav önskat resultat: artificiell intelligens klarar av att från en enorm ärendedatamassa sålla fram servicestigar, alltså bunta samman riskfaktorer som när de realiseras hos en och samma person utlöser behovet av tunga och dyra tjänster. Försöket var unikt, eftersom man aldrig tidigare kombinerat och analyserat med artificiell intelligens en lika stor mängd klientskapsdata inom den offentliga förvaltningen.

Servicetorget i Iso Omena
Servicetorget i Iso Omena

I försöket som startade sommaren 2017 kördes social- och hälsodata för hela befolkningen i Esbo samt småbarnspedagogikens klientskapsdata för åren 2002–2016 genom analyser med artificiell intelligens. Data ackumulerades om cirka 520 000 personer och över 37 miljoner klientkontakter.

Personuppgifterna doldes i datamassan redan i informationssökningsfasen och all informationshantering gjordes med beaktande av ytterst noggrann datasäkerhet. Enskilda klienter har i inget skede kunnat identifieras.

Ny information utmanar staden

Datamassans omfattning och det faktum hur väl artificiell intelligens kan kombinera information överraskade även experterna vid Esbo stad. Försöket gjorde det möjligt att för första gången granska klientskapsstigar familjevis, eftersom stadens datasystem vanligtvis är individcentrerade.

− Med stöd av ny teknologi producerar sammanslagningen av data från olika datasystem alldeles ny information, som kan utmana staden. Vi har även fått viktig information om kvaliteten på data och registreringsförfarandena, säger dataanalyskonsult Tomas Lehtinen.

Vissa iakttagelser kan dock summeras. Den artificiella intelligensen hittade cirka 280 faktorer som förebådar ett klientskap hos barnskyddet. Ingen faktor för sig utgör en risk, men förekomsten av flera faktorer samtidigt kan göra det.

”Försöket som gjordes i Esbo bevisar att utnyttjande av data och artificiell intelligens spelar en betydande roll inom hälso- och sjukvården, oavsett om det gäller utvecklingen av nya servicestigar eller stöd för det dagliga arbetet som utförs av yrkesutbildade personer inom socialtjänsterna och hälso- och sjukvården. Försöket visar också att Tietos Intelligent Wellbeing-plattform som kan implementeras snabbt utvecklar datakompetensen inom socialtjänsterna och hälso- och sjukvården”, säger Matti Ristimäki, direktör för Tietos datacentrerade affärsfunktioner.

Preliminära resultat om klientskap hos barnskyddet och barnpsykiatrin

Ur data kunde man till exempel undersöka hurdana skillnader det finns i den tidigare användningen av tjänster hos familjer om vilka det gjorts en barnskyddsanmälan eller som remitterats till barn- eller ungdomspsykiatrin.

En barnskyddsanmälan eller en remiss till barn- eller ungdomspsykiatrin föregicks av en 3−5-faldig användning av hälsotjänster jämfört med referensgruppen. Också familjemedlemmarna i den ifrågavarande gruppen använde hälsotjänster mer jämfört med referensgruppen.

− Resultaten är emellertid mycket preliminära och kan i sin nuvarande form inte användas för slutsatser. Det behövs mer forskning, fler försök och mer analys av materialet. Materialet omfattade inte användningen av den privata hälso- och sjukvården och i fortsättningen borde data slås samman med FPA:s databas för att få ett mer specifikt resultat, säger Mari Ahlström, Esbo stads direktör för familje- och socialtjänsterna.

Utvecklingsarbetet har precis börjat

Esbo stads och Tietos försök med artificiell intelligens har varit unikt, eftersom man aldrig tidigare kombinerat och analyserat med artificiell intelligens en lika stor mängd klientskapsdata inom den offentliga förvaltningen. Man utgick från att testa huruvida artificiell intelligens kan hjälpa i att allokera tjänsterna i ett förebyggande syfte. Svaret är ett bestämt ja.

De data som sammanställdes för försöket och analyserades med artificiell intelligens har nu förstörts.

− Vi har nu en modell, med vilken vi vid behov kan på nytt hämta motsvarande färska data. Därför lönade det sig inte att spara de gamla data, säger Tomas Lehtinen.

Det fortsatta arbetet förutsätter bland annat etiska överväganden till exempel gällande huruvida man skulle kunna utnyttja den information som den artificiella intelligensen producerar för larm så att systemet skulle meddela till vårdpersonalen när en klient som kommer till mottagningen har flera riskfaktorer. Bland annat denna fråga dryftar Esbo stad tillsammans med experter i området, såsom det finländska kunskapscentret för artificiell intelligens FCAI som grundats av Aalto-universitetet och Helsingfors universitet.

Förutom FCAI har även bland annat Institutet för hälsa och välfärd samt FPA visat intresse för samarbete inom området artificiell intelligens.

− Vi har under året byggt en stark grund för kommuntjänsternas framtid. Intresset är stort även inom staden och många idéer har lyfts fram, gläder sig Esbo stads serviceutvecklingsdirektör Päivi Sutinen.

”Data från den finländska hälso- och sjukvården håller mycket hög kvalitet och när de samlas till ett och samma ställe, till exempel en datapool, kan de utnyttjas ännu bättre än tidigare såväl i utvecklingen av samhället och kommunala tjänster som för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och för enskilda klienter”, fortsätter Matti Ristimäki.

Försöket är en av Esbo stads satsningar på projektet 6Aika, där de sex största städerna utvecklar mer öppna och intelligenta tjänster med stöd av den gemensamma 6Aika-strategin. Vid sidan av utvecklingen av tjänster har 6Aika som mål att skapa nytt kunnande, ny affärsverksamhet och nya arbetsplatser i Finland.

Ytterligare information

Esbo stad

Tomas Lehtinen, dataanalyskonsult, +358 43 826 9177, tomas.lehtinen@espoo.fi

Mari Ahlström, direktör för familje- och socialtjänsterna, +358 43 825 6658, mari.ahlstrom@espoo.fi

Tieto
Matti Ristimäki, direktör, datacentrerade affärsfunktioner
+358 (40) 7487373, matti.ristimaki@tieto.com

Tieto
Tieto utnyttjar möjligheterna i den datacentrerade världen och producerar med hjälp av dem värde för individer, organisationer och samhället. Vårt mål är att vara våra kunders bästa partner i förnyelsen av affärsverksamheten. Utöver vårt mjukvaru- och servicekunnande utnyttjar vi starkt de möjligheter som finns inom innovation och ekosystem.
www.tieto.fi

Kuvat

Servicetorget i Iso Omena
Servicetorget i Iso Omena
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Konsernijaoston päätöksiä 20.5.201920.5.2019 09:50:55 EESTTiedote

Konsernijaosto merkitsi tiedoksi tammi - maaliskuun 2019 konserniraportin. Merkittävimpien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta kaikilla muilla paitsi Omnialla, jolla se pysyi samalla tasolla. Espoon Asuntojen tuloksen ennustetaan olevan talousarviota parempi. Länsimetrolla ja Espoon Sairaalalla tuloksen ennustetaan olevan talousarvion mukainen ja Cateringilla sekä Omnialla hieman talousarviota heikompi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme