HUS

Försöket med distansmottagning inom samjouren utvidgas till Jorv 

Dela

Vid Jorvs sjukhus tar man den 15 oktober i bruk distansmottagning under en pilotperiod. Patienter kan få jourmässig vård på distans via videoförbindelse förverkligad på läkarens mottagning.

Invånare i Esbo, Grankulla och Kyrkslätt, som är 16 år fyllda, har möjlighet att besöka läkarmottagningen vid Jorvs samjour på distans via videoförbindelse under pilotperioden 15.10.–19.12.2021. Distansmottagningarna ordnas under jourens rusningstider, på fredagar kl. 16–22 samt lördagar och söndagar kl. 8–22.      

På distansmottagningen kan personen få jourmässig hjälp hemifrån och behöver inte åka på plats till samjouren. Distansmottagningen minskar mängden patienter vid samjouren och underlättar även deras tillgång till vård.     

Försök med distansmottagning redan i brudvid Pejas  

Vid Pejas samjour inleddes ett försök med distansmottagning den 1.10.2021 och erfarenheterna av det har varit bra. Detta ledde till att försök med distansmottagning även utvidgas till Jorvs samjour.    

Uppmärksamhet fästs speciellt vid patientsäkerheten   

Till distansmottagningen hänvisas enbart personer, som behöver jourmässig hjälp och vars besvär kan skötas på distans och som klarar av att använda distansmottagningen.    

”I användningen av distansmottagningen fäster vi speciellt uppmärksamhet vid patientsäkerheten och därför hänvisas dit enbart personer vars besvär kan skötas på distans. Allvarligt sjuka patienter vårdar alltid på plats på samjouren”, säger avdelningsöverläkare Arja Kobylin från HUS.   

Distansmottagningen förverkligas med hjälp av Maisas videomottagning   

Till distansmottagningen hänvisas man via Jourhjälpen 116117-servicenumret. Jourhjälpens sjukskötare gör en bedömning av vårdbehovet hos den som ringer och bokar vid behov en tid till läkarmottagningen.    

Distansmottagningen förverkligas via Maisas videomottagning. Du får tillgång till Maisas videomottagning via en smarttelefon eller surfplatta, genom att ladda ner Maisa- samt Maisa Videomottagning-applikationerna från applikationsbutiken eller via webbläsaren på adressen www.maisa.fi. Patienten identifierar sig i tjänsten med stark autentisering med hjälp av bankkoder eller mobilcertifikat.   

Nyckelord

Kontakter

Arja Kobylin  
avdelningsöverläkare, HUS  
arja.kobylin@hus.fi  
tfn 040 544 4359   

Hanna Vainio  
servicechef, Jourhjälpen 116117, HUS  
hanna.vainio@hus.fi   
tfn 040 583 8263    

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum