Vaasan kaupunki - Vasa stad

Försöket med personlig budget i Österbotten avslutas i oktober

Dela

Försöket med personlig budget (PB) i Österbotten har lyckats väldigt bra. Den respons som fåtts under försökets gång av såväl klienter som serviceproducenter har varit mycket positivt och uppmuntrande. Alla PB-försök avslutas planenligt 31.10.2019.

Bild: Adobe Stock
Bild: Adobe Stock

– Vi är ytterst glada över den fina respons som fåtts från klienter och serviceproducenter i fråga om försöket med personlig budget. Vi har effektivt även tillämpat de erfarenheter som fåtts av personalen, gläder sig projektchef Pirjo Wadén.

I början av försöket var det utmanande att få korrekt och enhetlig information om hur agerande med klienter ska ske och med vilka grunder och vilken service som kan beviljas åt klienterna. Vartefter försöket framskridit har servicen blivit välorganiserad och verksamhetsmetoderna har blivit klarlagda.

– Försöket med personlig budget i Österbotten har löpt mycket väl. Ni kan vara nöjda, tackar sektordirektören för social- och hälsosektorn Jukka Kentala.

Personlig budget med i nya regeringsprogrammet

Den respons och de erfarenheter som erhållits i försöket i Österbotten har förts vidare till Social- och hälsovårdsministeriet (SHM). Erfarenheterna har varit så bra och betydande att det i det kommande regeringsprogrammet bereds en reform av servicesedellagen och samtidigt görs linjedragningar ifråga om ibruktagningen av personlig budget.

– Den personliga budgeten är med mycket tydligt i det nya regeringsprogrammet. Genom de nationella försöken erhölls mycket goda resultat i fråga om det nya sättet att ordna social- och hälsovårdsservice, försäkrar Kentala.

– Ministeriet har lyssnat på oss mycket bra. I synnerhet SHM:s projektchef Vuokko Lehtimäki har utfört effektivt samarbete med oss projektchefer för de nationella försöken, tackar Wadén.

Klienterna önskar en fortsättning

Klienterna har varit mycket nöjda med den personliga budgeten. Efter osäkerheten i början lyckades man få verksamhetsmetoderna sådana att de nationellt motsvarade varandra och fungerade smidigt. Användningen av budgeten klarlades till en metod att ordna service för att främja välbefinnandet bland 55 år fyllda personer.

– I den respons som fåtts av klienterna framkommer lättheten att använda personlig budget genom webbsidorna palse.fi, även bland seniorer. Klienterna har önskat att personlig budget fortsätter, eftersom de har varit ytterst nöjda och upplevt att försöket har gått mycket bra och problemfritt, ler Wadén.

Nyckelord

Kontakter

Projektchef Pirjo Wadén, tfn 040 481 3243, pirjo.waden@vasa.fi
Social- och hälsosektorns sektordirektör Jukka Kentala, tfn 040 718 3660, jukka.kentala@vasa.fi

Bilder

Bild: Adobe Stock
Bild: Adobe Stock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum