Espoon kaupunki - Esbo stad

Försöket Peput penkkiin: Vi samåker helst med dem vi känner

Jaa

Samåkningsförsöket Peput penkkiin (”Finns det hjärterum så finns det stjärterum”), som Esbo stad genomförde under hösten och början av vintern, visade att det kräver en hel del marknadsföring att lansera en helt ny tjänst och att det tar sin tid. I försöket testades en mobilapplikation med vilken man kommer överens om samåkning i Esbos område. Målet var att underlätta dagliga resor, särskilt resor under rusningstid och resor till hobbyer.

Under det drygt tre månader långa försöket laddades applikationen ner av 541 personer. Via applikationen erbjöds 190 samåkningsresor och begärdes 75 samåkningsresor. Antalet genomförda samåkningsresor var 40. Mest samåkte man mellan Esbo centrum och Otnäs och mellan övriga huvudstadsregionen och Esbo.

De flesta ville samåka för att ersätta resor med omstigningar, men även för att ersätta direkta kollektivtrafikresor och resor med egen bil. Största delen av samåkningsresorna erbjöds dagen före resan och på vardagsmorgnarna stod det flest samåkningsresor till buds.

De deltagare som svarat på en enkät bedömde att samåkning passar bäst för resor till och från storevenemang, för resor på 10–100 kilometer och för regelbundna resor. Man samåker helst med vänner, kollegor, grannar eller andra man känner.

Mål: alla färdsätt via en och samma tjänst

Försöket visade att för att minska rusning och utsläpp och för att underlätta dagliga resor behövs en enda tjänst för ruttsökning, som samlar ihop både kollektivtrafiken och bland annat privat samåkning.

Efterfrågan och utbud på samåkning började mötas så småningom desto bättre, ju mer folk som engagerades i försöket. Vi var också tvungna att utveckla applikationen mer än väntat medan försöket pågick.

– Trots allt ansåg deltagarna att både samåkningstjänsten och stadens strävan att testa nya mobilitetslösningar var en god idé. För fortsättningen lärde vi att vi skulle behöva en kanal där kommuninvånaren ser de kollektiva och privata färdsätten. Dessutom borde man utveckla olika slags sporrar för att människor skulle engagera sig i att testa och använda ekologiska färdsätt, säger utvecklingschef Valia Wistuba.

– Försöket gav Esbo och samarbetspartner en hel del ny information som vi kan använda för att utveckla tjänster kring samåkning och andra mobilitetslösningar i framtiden, säger försökets ägare, trafikhanteringschef Johanna Nyberg

Samutveckling med olika partner

Försöket Peput penkkiin var ett av Esbo stads digitala försök med syftet att utveckla stadens tjänster genom att man utnyttjar digitala lösningar och ny teknik. I försöket testade vi om det går att höja bilarnas användningsgrad i Esbo för att staden ska nå sitt mål, att det ska vara slut på nettoutsläppet av växthusgaser i staden 2030. Försöksperioden som var öppen för alla började i slutet av september och slutade 10.1.2019. Till försöket inbjöds anställda vid staden, kommuninvånare och andra som rör sig i Esbo.

Försöket genomfördes som samutveckling med Blox Car Oy och Teknologiska forskningscentralen VTT. Vapa Impact skapade varumärket Peput penkkiin som använts för att marknadsföra försöket och producerade videor om försöket. Studerande i servicedesign vid Aalto-universitetet tog fram ett koncept där de beskrev vad samåkningstjänsten skulle kunna vara om 2–3 år.

Esbo stad fortsätter att utveckla hållbara mobilitetstjänster bland annat med hjälp av programmet En hållbar stad.

www.espoo.fi/peputpenkkiin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Utvecklingschef Valia Wistuba, Esbo stad, tfn 043 825 2905 valia.wistuba@esbo.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme