Aluehallintovirasto

Forssan ja Loimaan tarkastuksista tilaajille syttyi kipinä laittaa tilaajavastuuasiat kuntoon

Jaa

Neljä yritystä oli noudattanut tilaajavastuulakia eli hankkinut lain vaatimat selvitykset ennen sopimuksien solmimista. Tarkastuksia tehtiin yhteensä 75 yritykseen.

Tilaajavastuutarkastajat aloittivat helmikuussa tarkastukset Forssassa ja Loimaalla. Viimeisimmät tarkastuskertomukset valmistuivat tällä viikolla. Tarkastuksissa selvitettiin, kuuluvatko yrityksen tekemät sopimukset lain soveltamisalaan ja miten selvitysvelvollisuutta on noudatettu. Tilaajavastuulaki koskee tilanteita, joissa yritys toimii tilaajana käyttämällä ulkopuolista työvoimaa, joko vuokraamalla työntekijöitä tai ostamalla toiselta yritykseltä esimerkiksi rakentamis-, kuljetus- tai huoltopalveluita.

Suuressa osassa tarkastuksia tilaajayritykset olivat hankkineet selvitykset vasta sopimuksien solmimisen jälkeen ja osa vasta tarkastusta varten. Toinen yleinen puute oli se, että selvityksiä ei ollut säilytetty. Lain mukaan selvitykset tulee hankkia ennen sopimuksen solmimista ja säilyttää vähintään kaksi vuotta sopimuksen mukaisen työn päättymisestä.

Kolmessa tarkastuskertomuksessa päädyttiin laiminlyöntimaksun harkintaan. Näistä kahdessa tapauksessa verojenmaksua koskevat selvitykset olivat puutteelliset. Yhden osalta kyse oli ulkomaisen sopimuskumppanin tilaajavastuuselvitysten puutteista. Näiden osalta tilaajia kuullaan hallintolain mukaisesti ja tämän jälkeen päätetään, onko asioissa syytä määrätä laiminlyöntimaksut.

Tarkastuksilla tuli esiin 13 sellaista tapausta, joissa tilaajayrityksen ei tarvinnut hankkia selvityksiä. Jos esimerkiksi sopimuksen arvo ei ylitä alihankinnassa 9000 euroa, tilaajan ei tarvitse hankkia lain vaatimia selvityksiä sopimuskumppanistaan. Raja-arvon laskennassa tulee kuitenkin huomioida useiden peräkkäisten sopimusten yhteenlaskettu arvo.

Tarkastusten tarkoituksena oli tehdä tilaajavastuulakia tunnetuksi ja valvoa, että alueen yritykset noudattavat lakia. Ennen tarkastuksia tarkastajat järjestivät verkossa infotilaisuuden, johon osallistui noin puolet tarkastusilmoituksen saaneista yrityksistä. Info oli avoin kaikille ja siihen osallistui yhteensä 80 osallistujaa.

Tarkastuksilta välittyi tietoa, että tilaajavastuuasioista keskusteltiin paikkakunnilla tarkastusten aloittamisen jälkeen, ja muutkin kuin tarkastuksen kohteina olevat yritykset selvittivät tilaajavastuuasioita. Tilaajayritysten asenne tarkastuksiin oli positiivinen ja monella yrityksellä syttyi kipinä laittaa tilaajavastuuasiat kuntoon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Taru Rikula, 0295 016 125, etunimi.sukunimi@avi.fi.
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme