Helsingin yliopisto

Fosfataasit voivat olla lupaava kohde uusille syöpälääkkeille

Jaa

Proteiinikinaasit ovat pitkään olleet keskeisiä kohteita uusien syöpälääkkeiden kehittelyssä. Tuore suomalaistutkimus nostaa esille uuden lupaavan kohdealueen, proteiinifosfataasit.

Terveessä kudoksessa solujen jakaantuminen, niiden lukumäärä ja poisto ovat tarkan säätelyn alaisia, ja häiriöt tässä säätelyjärjestelmässä voivat johtaa muun muassa syövän kehittymiseen. Lähes kaikkia solun keskeisiä toimintoja säätelee joukko proteiinikinaaseja ja -fosfataaseja sekä näihin sitoutuvia proteiineja.

Proteiinikinaasit ovat entsyymejä, jotka säätelevät omien kohdeproteiiniensa toimintaa liittämällä niihin fosfaattiryhmiä. Proteiinifosfataasit puolestaan ovat entsyymejä, jotka poistavat fosfaattiryhmiä proteiineista.

Proteiinikinaasien keskeinen merkitys solunsisäisessä viestinnässä ja solun toimintojen säätelyssä on tiedetty pitkään; samoin on tiedetty niiden tärkeä rooli syövän kehittymisessä. Kinaasit ja niiden toimintaa estävät molekyylit ovatkin olleet pitkän aikaa syöpälääkkeitä koskevan tutkimuksen keskiössä, kun taas fosfataasit ovat jääneet melko vähälle huomiolle. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet, että myös fosfataaseilla on hyvin suuri merkitys solun toimintojen säätelyssä.

Dosentti Markku Varjosalon tutkimusryhmä (Biotekniikan instituutti, Helsingin yliopisto) on yhteistyössä professori Ruedi Aebersoldin (ETH Zurich) tutkimusryhmän kanssa määrittänyt proteiinifosfataasien toimintaympäristöä selvittämällä noin 50 %:lle fosfataaseista niiden kanssa vuorovaikuttavat proteiinit eli fosfataasien säätely- ja myös niiden kohdeproteiinit. Tutkimus antaa kattavan kokonaiskuvan proteiinifosfataasien toiminnasta ja mekanismeista joilla ne säätelevät solun signalointia. Tutkijat osoittivat myös, että fosfataasit aivan kuten proteiinikinaasitkin sitoutuvat moniin syövän syntyyn vaikuttaviin proteiineihin ja säätelevät niiden toimintaa.

– Olemme tutkineet viimeiset kymmenen vuotta proteiinikinaaseja ja osoittaneet melko laajamittaisesti miten kinaasit vaikuttavat solusignalointiin ja sen häiriöihin. Fosfataasit ovat käytännössä kolikon toinen puoli: solujen tasapaino säilymiseksi tarvitaan kinaasien ja fosfataasien yhteisvaikutusta. Fosfataasit ovatkin kinaasien ohella hyvin houkuttelevia tulevaisuuden lääkekehityskohteita, Varjosalo toteaa.

Cell Systems -tiedelehdessä julkaistua tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Helsingin yliopisto, Sigrid Juséliuksen Säätiö, Eemil Aaltosen säätiö, Instrumentariumin tiedesäätiö, ja Syöpäsäätiö.

Lisätietoja:

Dosentti Markku Varjosalo
Puh. 029 4159413
Sähköposti: markku.varjosalo@helsinki.fi

Viite:Leena Yadav, Fitsum Tamene, Helka Göös, Audrey van Drogen, Riku Katainen, Ruedi Aebersold, Matthias Gstaiger, and Markku Varjosalo. Systematic Analysis of Human Protein Phosphatase Interactions and Dynamics. Cell Systems 4, 1–15, April 26, 2017 (online March 15, 2017)


**************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Kuvat

Lataa
Proteiinifosfataasien vuorovaikutusten kartoittaminen on kuin palapelin kokoamista. (Markku Varjosalo)
Proteiinifosfataasien vuorovaikutusten kartoittaminen on kuin palapelin kokoamista. (Markku Varjosalo)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Gaian aineisto paljasti, että tähtien ratoihin vaikuttaa nyt menossa oleva pienemmän galaksin törmäys Linnunrataan26.4.2018 16:24Tiedote

Euroopan avaruusjärjestön Gaia-missio on tuottanut äärimmäisen tarkan tiedon Linnunradan tähtien paikoista ja liikkeistä Auringon lähellä. Paikkojen ja liikkeiden rakenteista tutkijat päättelevät, että tähtien ratoihin vaikuttanee parhaillaan meneillään oleva pienemmän galaksin törmäys Linnunrataan. Suomalaisittain kiinnostavaa on uusi data Aurinkokuntamme kohteista; nyt julkaistiin ensimmäistä kertaa paikka- ja kirkkaushavaintoja 14 099 asteroidista.

Akateemiset urajärjestelmät ja tutkimuksen ohjaus aiheuttavat yliopistoissa sisäisiä jännitteitä26.4.2018 08:30Tiedote

Paineet menestyä kansainvälisessä tutkimuskilpailussa kannustavat yliopistoja terävöittämään tutkimukseen ja akateemisiin urajärjestelmiin liittyviä tavoitteitaan ja uudistamaan niihin liittyviä toimintojaan. Tuore Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että yliopistojen sisäisen monimuotoisuuden vuoksi yhtenäisten tavoitteiden ja prosessien luominen aiheuttaa suomalaisissa yliopistoissa sisäisiä jännitteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme