Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Framgångsrikt första år för Helsingfors centrumbibliotek Ode

Dela

Den 5 december fyller Helsingfors centrumbibliotek Ode ett år. Det första året för Ode som öppnades den 5 december 2018 har varit en framgång. Det beräknade besökarantalet har redan överskridits med råge. Under året har Ode också fått ta emot flera olika pris och det har också fått mycket positiv feedback från allmänheten. Torsdagen den 5 december firar Ode sin ettårsdag i arbetets tecken med ett mångsidigt program.

Odes vackra arkitektur har väckt förtjusning och bibliotekets estimerade besökarantal har också överskridits med råge. Tremiljonstrecket nås sannolikt runt ettårsdagen. Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Odes vackra arkitektur har väckt förtjusning och bibliotekets estimerade besökarantal har också överskridits med råge. Tremiljonstrecket nås sannolikt runt ettårsdagen. Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

”Vårt ursprungliga mål när det gällde besökarantal var 2,5 miljoner besökare per år, men i år kommer vi att uppnå 3 miljoner besök. I slutet av oktober hade besökarantalet för detta år redan stigit till 2 718 879. Tremiljonersstrecket kommer troligen att nås just vid födelsedagen. I Ode har man gjort verkligt många nya bibliotekskort, i slutet av oktober var de redan 18 400 stycken. Utlåningen från Ode har i år varit över en halv miljon exemplar, om man räknar med de förnyade lånen blir det över en miljon lån”, säger Odes chef Anna-Maria Soininvaara.

Besökarna har tagit emot Ode väl och största delen av feedbacken är mycket positiv. Besökarna har varit förtjusta bl.a. i den vackra arkitekturen, de mångsidiga tjänsterna, de dagliga överraskningarna och möjligheten att göra saker själv. Mera negativ feedback har gällt de könsneutrala toaletterna, bristen på CD-skivor och det buller som uppstår emellanåt.

”Vi kommer att behålla de könsneutrala toaletterna, eftersom det är en princip som förverkligar våra jämlikhetsideal. De underlättar också wc-besöken t.ex. för föräldrar och barn. Tyvärr uppstår det buller ibland, eftersom 10 000 personer om dagen också ger ifrån sig ljud. I någon mån har det också kommit feedback om brister i själva byggnaden, garantiarbetena pågår som bäst. Det visade sig genast att dörren i Odes södra flygel var för liten. Vid årets slut kommer vi att ha en ny, bättre fungerande dörr”, berättar Soininvaara.

Ettårsdagen femte december
Ode firar sin ettårs födelsedag torsdag 5 december. Alla instanser som fungerar i Ode, dvs. Helsingfors stadsbibliotek, EU@Oodi, Brygga, Helsinki-info, Fazer Food & Co, Kino Regina och Lekparken Loru arrangerar program på festdagen. Det blir olika slags program från morgon till kväll.

Miiko Toiviainen, årets unga recitatör, läser en festdikt till Ode skriven av Henriikka Tavi i Bokhimlen i tredje våningen kl. 16.30. EU@Oodi bjuder på glögg åt de tusen första besökarna från kl. 12. Dessutom står musikuppträdanden och olika slags verkstäder på programmet. Se mera detaljerat program på Odes webbplats www.oodihelsinki.fi

Priser och kandidaturer
Ode har erhållit ett flertal priser och priskandidaturer under sitt första år. Viktigast av dessa är kanske valet till världens bästa nya allmänna bibliotek på biblioteksorganisationen IFLAs (The International Federation of Library Associations and Institutions) världskonkgress i Aten i augusti. Ode har också haft en stor inverkan då Helsingfors valdes till Årets bibliotekskommun 2019 i en tävling arrangerad av Kommunförbundet.

Också byggandet av Ode har fått pris, i tävlingen Vuoden Teräsrakenne 2018 (årets stålkonstruktion) gick första priset till Ode. I juni fick Ode allmänhetens pris den internationella tävlingen AZ-Award. Det fick priset bästa byggnad i serien hus större än 1000 kvadratmeter. I oktober fick Ode priset European Steel Design Award. Tidningen Ilta-Sanomats läsare valde i augusti Ode till Finlands vackraste byggnad. Ode var kandidat till Finlandiapriset i arkitektur år 2019. Det är också kandidat till årets Puupalkinto (träpris). Vinnaren offentliggörs i Helsingforsmässcentrum 28.11.2019.

Konstmattorna som är planerade enkom för Ode vann priset Hopeahuippu i tävlingen Vuoden huiput 2019. I oktober belönades Ode för Suomen Paras Asiakasteko (Finlands bästa kundgärning) 2019. Ode tog priset för att det förnyat bibliotekets koncept på ett övergripande sätt, för att det är en stressfri mötesplats, samt en upplevelserik miljö som erbjuder mångsidiga tjänster för vardagens olika göromål. I augusti kom Ode med på TIME Magazines lista World's Greatest Places. Dessutom var Ode kandidat i tävlingen British Guild of Travel Writers’ International Tourism Awards 2019 i kategorin Europa.

Ode har ökat intresset för bibliotek
”Ode har ökat intresset för bibliotek i hela Helsingfors i ännu högre utsträckning än vi förväntade oss. Med Ode som drivkraft är besökarantalet i Helsingfors stadsbiblioteks övriga bibliotek ökat med en procent. Detta är en positiv överraskning, för vi hade förutspått att besökarantalet i de andra biblioteken skulle sjunka med i medeltal ca 5 %. Människor har röstat med sina fötter för biblioteken, hittat fram till de förnyade tjänsterna i alla bibliotek och visat att närbiblioteken är viktiga i deras vardag. Man ser samma trend också i många andra städer i Finland.”, säger Katri Vänttinen, direktör för bibliotekstjänsterna i Helsingfors.

Nästa år för med sig nya tjänster till Ode, bl.a. till studiorna och Cityverkstaden i andra våningen. Dessutom blir det en mängd olika evenemang. Tjänsterna förbättras hela tiden i samarbete med besökarna. Bl.a. under ettårsdagen kommer feedback och idéer att samlas in i Odes nedre aula. Samarbetet mellan de olika aktörerna i Ode kommer göras ännu tätare för att få ännu mångsidigare och intressantare evenemang. Vi hoppas också på kommentarer och idéer när det gäller planeringen av evenemang.

Nyckelord

Kontakter

Tilläggsinformation fås av:

Anna-Maria Soininvaara, chef för Ode
Helsingfors stadsbibliotek
050 434 5979, anna-maria.soininvaara@hel.fi

Katri Vänttinen, direktör för bibliotekstjänsterna i Helsingfors
Helsingfors stadsbibliotek
040 554 8861, katri.vanttinen@hel.fi

Kommunikationsexpert Marjo Haatainen
Helsingfors stad/ Kultur och fritid/ Kommunikations- och marknadsföringstjänster
050 382 8150, marjo.haatainen@hel.fi

Bilder

Odes vackra arkitektur har väckt förtjusning och bibliotekets estimerade besökarantal har också överskridits med råge. Tremiljonstrecket nås sannolikt runt ettårsdagen. Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Odes vackra arkitektur har väckt förtjusning och bibliotekets estimerade besökarantal har också överskridits med råge. Tremiljonstrecket nås sannolikt runt ettårsdagen. Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors centrumbibliotek Ode är en levande mötesplats på Medborgartorget, i hjärtat av Helsingfors. Det är ett av Helsingfors stadsbiblioteks 37 verksamhetsställen och en del av biblioteksnätverket Helmet.

Ode kompletterar den kultur- och mediekoncentration som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Biblioteket erbjuder ett icke-kommersiellt offentligt stadsrum, mittemot riksdagshuset, som är öppet för alla.

Helsingfors centrumbibliotek Ode
Tölöviksgatan 4
00100 Helsingfors
www.oodihelsinki.fi/sv

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten kevätohjelmisto on julkaistu23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo ovat julkistaneet kevään ohjelmistonsa. Keskuksissa nähdään kevään aikana lähes tuhat tapahtumaa koko perheen työpajoista tanssiesityksiin sekä teatteri- ja sirkusesityksistä konsertti-iltoihin, näyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Ohjelmisto on tuttuun tapaan kaikille avoin, korkeatasoinen, monipuolinen ja osallistava. Osa tapahtumista on maksuttomia.

Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats23.1.2020 07:59:00 EETTiedote

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

Savoy-teatteri teki kaikkien aikojen kävijäennätyksen 201917.1.2020 12:07:07 EETTiedote

Savoy-teatterin kävijämäärä kasvoi viime vuonna ennätykselliseen lukuun 120 100. Viime vuosi oli muutoinkin Savoy-teatterille menestyksekäs: ensi kertaa järjestetty Savoy JAZZFest keräsi salit täyteen ja sai kriitikoilta loistavat arviot. Muita yleisömenestyksiä olivat mm. maailmanmusiikkikonsertit, joiden esiintyjinä olivat The Mystery of Bulgarian Voices ja Gisela João, Fado Flamenco -esitykset, UMO Helsinki Jazz Orchestran lounaskonsertit sekä kotimaisten artistien Juha Tapion ja Anneli Saariston konsertit.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum