PES-Arkkitehdit

FUZHOU STRAIT CULTURE AND ART CENTRE - PES-Arkkitehtien suunnittelema kulttuuri- ja taidekeskus avattu Fuzhoussa, Kiinassa

Jaa

PES-Arkkitehtien suunnittelema Strait Culture and Art Centre -kulttuurikeskus Fuzhoussa Kiinassa avattiin yleisölle 10.10.2018. Avajaiskonsertissa esiintyi Kiinan filharmoninen orkesteri. Suomea edusti avajaisissa PES-Arkkitehtien kansainvälinen suunnittelijaryhmä rakennuksen pääsuunnittelija Pekka Salmisen johdolla. Tilaisuuteen osallistuivat myös Suomen Kiinan-suurlähettiläs Jarno Syrjälä ja lehdistösihteeri Jyri Lintunen. Avajaiset huomioitiin kattavasti paikallisissa viestimissä. Pekka Salmisen haastattelu esitettiin Fuzhoun FZTV-1-kanavan edellisen illan pääuutislähetyksessä ja avajaiskonsertti välitettiin suorana lähetyksenä maakunnallisella televisiokanavalla.

Marc Goodwin SCAC Birdseye
Marc Goodwin SCAC Birdseye

Lähes kahdeksan miljoonan asukkaan Fuzhou on Fujianin maakunnan pääkaupunki ja nopeasti kasvava metropoli. Fuzhoun kaupunki järjesti vuonna 2013 kansainvälisen kutsukilpailun uuden kulttuuri- ja taidekeskuksen (Strait Culture and Art Centre, SCAC) rakentamisesta kaupungin ja kehittyvän Mawei New Town -alueen kulttuuri-imagon vahvistamiseksi. PES-Arkkitehtien voittoehdotuksen tavoitteena oli tarjota kävijöille arjen ylittäviä elämyksiä luomalla uudenlainen ”kulttuurin kauppakeskus”. Keskuksen kulttuuritoimintoja täydentää kaupalliset ja perheille suunnatut vapaa-ajan palvelut. Tällainen moderni hybridikompleksi on muodostunut yleiseksi malliksi Kiinan uudessa kulttuurirakentamisen vaiheessa.

Suuren kulttuurikeskuksen jakaminen pienempiin yksiköihin muodostaa ihmisen mittakaavan mukaisia tiloja ja helpottaa tilan hahmottamista sekä sisällä että ulkona. Jokaisessa rakennuksessa on puolijulkinen, kaartuva galleriatila, joka seuraa pääjulkisivun kaarta ja liittää julkiset sisätilat rakennusta ympäröivän Jasmiinipuutarhan maisemaan ja edelleen keskuksen edustalla sijaitsevaan Mahangzhoun saaren luonnonsuojelualueeseen.

Suunnitelman muotokielessä voi nähdä viittauksia sekä purjeisiin että Fuzhoun nimikkokukan jasmiinin valkoisiin terälehtiin. Jasmiinin terälehtiä edustaviin viiteen erilliseen rakennuksiin sijoittuvat oopperasali, konserttisali, monitoimiteatteri, näyttelytiloja ja elokuvakeskus. Niitä yhdistää ”kulttuurihalli” ja laaja kattoterassi. Kattoterassille on yhteys ramppien kautta sekä Jasmiinipuutarhasta että keskeiseltä Jasmiiniaukiolta, joka liittää kulttuurikeskuksen saumattomasti Minjiang-joen rantaan. Maanalaisen tason kauppagalleria seuraa Liangcuo-tulvajoen reunaa ja luo yhteyden metroaseman ja keskuksen välille.

Rakennusten päämateriaalina on käytetty keramiikkaa sen kulttuurihistoriallisen merkityksen takia; keramiikalla on ollut tärkeä asema osana merten silkkitien luomaa yhteyttä Kiinan ja muun maailman välillä. Pääjulkisivun kahden metrin pituiset, linssin muotoiset keramiikkaprofiilit mahdollistavat valtavan lasijulkisivun tehokkaan varjostamisen. Parametrisen tietokonesuunnittelunavulla on määritelty optimaaliset kulmat ja etäisyydet säleiden välille.

Kahteen pääsaliin suunniteltiin yhteistyössä taiwanilaisen keramiikkataiteilija Samuel Hsuan-yu Shihin kanssa akustisten vaatimusten mukaiset taidekeramiikkapinnat käyttäen legendaarista “China White” -keramiikkaa ja uudenlaista valmistustekniikkaa.

Kohdetiedot:

Tilaaja:

Fuzhou New Town Development Investment Group Co., Ltd.

Sijainti:

Mawei New Town, Fuzhou, China

Valmistuminen:

Avajaiset 10.10.2018

Kilpailu 2013, suunnittelu 2014-, rakennustyöt 2015-

Pinta-ala:

153 000 m2

Tilaohjelma:

Oopperatalo (1600 henkeä), konserttitalo (1000 henkeä), monitoimiteatteri (700 henkeä), näyttelykeskus, elokuvakeskus

Korkeus:

64 m

Materiaalit:

Teräs, betoni, bambu ja keramiikka

PES-Arkkitehdit/ suunnitteluryhmä:

Pääsuunnittelijat, arkkitehtuuri ja sisustus

Pekka Salminen (pääsuunnittelija), Martin Lukasczyk (projektiarkkitehti), Samuel Hsuan-yu Shih (ooppera- ja konserttisalin taidekeramiikka), Lai Linli (projektipäällikkö)

Pääsuunnitteluryhmä

Li Wei (projektikoordinaattori), Guang Xiaojing (projektipäällikkö),

Yizhou Zhao, Masahide Nakane, Matti Kankkunen (sisustus), Anna Blomqvist, Clara Juan, Uros Kostic, Antonio Barquinha, Martin Genet, Dou Jian

Erikoisasiantuntijat

Eckhard Kahle, Henrik Möller (akustiikka)

Matti Haaramo (teräsrakenteet)

Harri Ripatti (LVI)

Wilfried Kramb (valaistus)

Gretel Hemgård (maisemasuunnittelu)

Nick Li (julkisivut)

Lu Yi (sisustus)

Johan Storgård (teatteri)

Timo Tuovila (ooppera)

Paikallinen arkkitehti

Xu Zhongwu, CCEDGC Co. Ltd.

Liitekuvat 5 kpl, © Marc Goodwin/Archmospheres ja Virgile Simon Bertrand

Ilmakuva / Kuva: Marc Goodwin/Archmospheres
Yöulkokuva / Kuva: Virgile Simon Bertrand
Pääaula / Kuva: Virgile Simon Bertrand
Oopperasali / Kuva: Marc Goodwin/Archmospheres
Konserttisali / Kuva: Virgile Simon Bertrand

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Pekka Salminen
pekka.salminen@pesark.com
puh. 040 545 6845

Aineisto- ja julkaisupyynnöt:
Berit Nordman
berit.nordman@pesark.com
puh. 040 569 0396

Kuvat

Marc Goodwin SCAC Birdseye
Marc Goodwin SCAC Birdseye
Lataa
Marc Goodwin SCAC Opera hall
Marc Goodwin SCAC Opera hall
Lataa
Virgile Bertrand SCAC lobby
Virgile Bertrand SCAC lobby
Lataa
Virgile Bertrand SCAC night
Virgile Bertrand SCAC night
Lataa
Virgile Bertrand SCAC concert hall
Virgile Bertrand SCAC concert hall
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

PES-Arkkitehdit
PES-Arkkitehdithttp://www.pesark.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.