Sitra

Fyra förslag till Finland om ansvarsfulla val och en strategisk modell till regeringsprogrammet 

Dela

Mitt i världens kaos uppmuntrar framtidshuset Sitra att Finland ska hålla fast i en modell för regeringsprogrammet som ser över valperioderna samt göra fyra stora val.

Bild: Topias Dean / Sitra
Bild: Topias Dean / Sitra

Sitra har samlat in fyra stora förändringsförslag för beslutsfattarna i Finland. Att välja dessa förändringsförslag förbättrar den hållbara ekonomin och konkurrenskraften, utvecklar demokratin samt tryggar finländarnas välbefinnande och förmåga att agera i förändrande omständigheter samt att möta störningar och kriser.  

Sitras överombudsman Jyrki Katainen efterlyser förmåga att förutsäga av de nuvarande och kommande beslutsfattarna: ”Världsläget förutsätter beslutsfattande med ett strategiskt grepp som sträcker sig över flera valperioder. Coronakrisen och kriget i Ukraina har förstört både människors trygghetskänsla och de bärande pelarna i politiken. Samtidigt har de långsiktiga utvecklingsgångarna, megatrenderna, inte försvunnit någonstans.”  

I att sikta över valperioderna får man hjälp av den strategiska modellen för regeringsprogrammet utvecklad av Sitra. Den utgår från en vision skapad tillsammans, framskrider till strategiska mål och preciseras som mål för regeringsperioden och förvandlas till verksamhet genom lösningsförslag. Målet är att människorna ska må bra inom ramen för jordklotets bärkraft. 

De fyra stora strategiska val som Sitra för fram får stöd i en ekonomi som stärker klimatet och naturen, ansvarsfullt utnyttjande av data, demokratins förnyelseförmåga samt utveckling av kunnande och bildning. De strategiska målen som sträcker sig över en valperiod har enligt modellen för regeringsprogrammet indelats i 15 mål för regeringsperioden och 23 lösningsförslag. I bakgrunden av valen finns Sitras långsiktiga framtidsarbete: utredningar, prövningar och utvecklingsarbete med pionjärer inom olika sektorer. 

Sitra har presenterat den strategiska modellen för regeringsprogrammet redan år 2015 och nu har den utvecklats vidare. 

Framtidshuset uppmanar att hålla fast vid modellen även i tider som känns hopplösa – med hjälp av det kan man i beslutsfattandet sikta mot en hoppfull framtid som är rättvis, hållbar och inspirerande.

Sitras fyra förslag till Finland för strategiska mål som överskrider valperioder:

  • En ekonomi som stärker klimatet och naturen gör Finlands välbefinnande möjligt. I Finland förstår vi att människornas välbefinnande beror helt på klimatets och naturens goda tillstånd. Minskningen av biologisk mångfald, klimatkrisen och överkonsumtionen av naturresurser har lösts som en helhet. 
  • Ansvarsfullt och hållbart utnyttjande av data har förnyat Finlands ekonomi. Effektiv användning av data och rättvisa spelregler har hjälpt till att förbättra Finlands konkurrenskraft och lösa hållbarhetskrisen. 
  • Demokratin är stark och mångsidig och besitter förnyelseförmåga. Demokratins utveckling är en strategisk prioritet och görs mångsidigt. 
  • Kompetens och bildning ger Finland hållbar framgång. Människorna har en heltäckande uppfattning av sina kompetenser och hur de kan utnyttja dem. 

Nyckelord

Kontakter

Elina Ravantti, kommunikationschef, elina.ravantti@sitra.fi, tfn 0294 618 520 

Bilder

Bild: Topias Dean / Sitra
Bild: Topias Dean / Sitra
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum