Expomark

Fysioterapia & Kuntoutus 2018: Ennakoiva itsehoito ylläpitää terveyttä – apuna uudenlaisia laitteita

Jaa

Erilaiset seuranta- ja mittauslaitteet, unen monitorointi, sykkeen ja palautumisen seuranta, kirkasvalolasit, anturat, syke- ja unimittarit, ovat biohakkeri Teemu Arinan välineitä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Loppuun palamisen ja vatsahaavan kokenut Arina on tehnyt seurantalaitteista ja niiden hyödyntämisestä itselleen sekä oman hyvinvoinnin välineen että työn. Arina puhui torstaina päättyneillä Fysioterapia&Kuntoutus-messuilla Helsingissä.

Biohakkeri ja teknologia-asiantuntija Teemu Arina puhui Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla hyvinvoinnin tärkeydestä ja keinoista sen optimointiin.
Biohakkeri ja teknologia-asiantuntija Teemu Arina puhui Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla hyvinvoinnin tärkeydestä ja keinoista sen optimointiin.

Laitteiden avulla voi mitata pitkäaikaista stressiä, hyvän unen laatua ja määrää sekä vaikuttaa omaan nopeampaan palautumiseensa. Kaiken taustalla ovat kuitenkin perusasiat: suhtautuminen ympäristöön ja stressiin, optimoitu vuorokausirytmi, ja vaikkapa makuuhuoneen kalustus, lämpötila ja ilmankosteus.

Tulevaisuuden näkymistä Arina pohti, määrääkö lääkäri jatkossa potilaille älylaitteen, jolla voi tehdä itseseurantaa. Tai älypuhelinsovelluksen, jota voi käyttää eri sairauksien hoidossa. Myös etälääkäripalvelut voivat lisääntyä. Tekoäly voi myös korvata lääkärin ja vähentää perusterveydenhuollon kuormitusta.

Omalla aktiivisuudella suuri vaikuttaa kuntoutujan saavutuksiin

Onnettomuudesta tai vammasta kuntoutujan pitää olla aktiivinen ja sitkeä, mutta apuna tarvitaan myös kannustavaa fysioterapeuttia. Ilman omaa motivaatiota tuloksia on vaikea saada.

”Tärkeitä eivät ole vain fyysiset harjoitteet vaan sosiaaliset ulottuvuudet. Kuntoutuksessa fysiikka kehittyy, mutta myös sosiaalisuus lisääntyy”, sanoi fysioterapeutti Tommi Lehto. Hän fysioterapeuttina pyörätuolirugbya pelaavalle Tuomas Tellalle, joka vammautui liikenneonnettomuudessa eikä hänen kehonsa toimi rintalastasta alaspäin.

Tella kertoi, että häneltä vei kolme vuotta päästä itsenäisesti autoon ja vielä pari vuotta lisää saada pyörätuolikin kyytiin. Varsinaisen urheiluvalmentautumisen lisäksi tarvitaan myös fysioterapiaa, että vammautuneen keho pysyy kunnossa.

Suomen Paralympiakomitean kehittämispäällikkö, alppihiihtäjä Katja Saarinen kertoi, että alan tunnettuudella on merkitystä motivaatiolle. Paralympialaisten suurempi tunnettuus innosti hänet kilpailemaan alppihiihdossa yhdellä jalalla. Kävelykouluunkin hän motivoitui menemään vasta vuosia proteesin saamisen jälkeen, kun virhe haittasi laskettelua.

Sanna ja Jari Mönkkönen kertoivat koskettavia omakohtaisia kokemuksia onnettomuuden ja sitä seuraavien hoitojaksojen vaikutuksesta ihmiselämään. Voimistelija Jari Mönkkönen loukkaantui vakavasti voimisteluharjoituksissa kesällä 2016, juuri kun perheen elämässä oli kaikki hyvin. Onnettomuus vei liikuntakyvyn.

Hoito alkoi kolmen kuukauden tehohoidolla Töölön sairaalassa. Vähitellen päästiin kuntouttamaan istumista ja seisomisasentoa lisätiin vähitellen. Seuraava kuntoutuspaikka oli Validian Synapsia-talo, jossa tarjottiin monipuolista kuntoutusta. Jari Mönkkönen pääsi kotiin yli vuosi onnettomuuden jälkeen.

”Kun ihminen ja hänen lähipiirinsä ovat kokeneet jotain tosi raskasta, on tärkeää ymmärtää kokonaisuus ja saada pienet palaset asettumaan yhteen. Tukitoiminta pitäisi räjäyttää uusiksi, ottaa yhden ihmisen tilanne kokonaisuutena ja turvata lakisääteiset palvelut ja tuet”, kertoivat Mönkköset kokemuksistaan.

”On myös hyvä koko ajan muistaa, että vaikka tapahtuisi jotain järisyttävää, siitä on mahdollista selvitä ja löytää elämäänsä jotain hyvääkin. Toistemme avulla me voimme selviytyä.”

Oma hoito tärkeää rintasyövässä

Myös fysioterapeutti Minna Syrjälä HUSin rintarauhaskirurgian yksiköstä korosti omahoidon merkitystä rintasyövästä toivuttaessa. Kun haava on parantunut riittävästi, on aika aloittaa fysioterapia, joka hoitaa ja ehkäisee virheasentoja, joista voi aiheutua vaivoja.

HUSin rintarauhaskirurgian yksikössä hoidetaan vuosittain lähes 1 400 rintasyöpäpotilasta, jotka ovat kaikki yksilöitä niin taudinkuvaltaan kuin oman ruumiinrakenteensa osalta. Oikeanlaisen proteesin löytäminen auttaa myös kuntoutusharjoituksissa ja oikean ryhdin saavuttamisessa.

Robotiikkaa kuntoutukseen

Kuntoutusteknologian käytöstä kuntoutuksessa on saatu hyviä tuloksia, kun robotiikkaa on yhdistetty perinteiseen kuntoutukseen. Fysiolinen myyntitiimipäällikkö Ville Tuominen esitteli kuntoutuksen väline- ja tarvikeratkaisuja, joihin kuuluvat myös välineet robottiavusteiseen kuntoutukseen.

Muun muassa kävelyharjoittelulaitteilla vähennetään sekä terapeuttien että kuntoutujien kuormitusta sekä parannetaan turvallisuutta verrattuna kävelyharjoitteluun perinteisin keinoin. Asiakas jaksaa tehdä harjoitteita paremmin, kun voimat eivät kulu vääriin asioihin ja laite avustaa oikeiden lihasten liikettä. Myös fysioterapeuttien työskentelyasento paranee, ja he pystyvät myös ohjaamaan useampaa asiakasta kerrallaan.

Myös Teemu Arina nosti puheenvuorossaan esiin robotisaation merkityksen sekä hoitotyössä että kuntoutuksessa, mahdollisuutena saada aikaan parempia tuloksia nopeammin.

Hyvä Ikä sekä Fysioterapia ja kuntoutus -messut kokosivat Helsingin Messukeskukseen 3.- 4.10.2018 saman katon alle vanhustyön, kuntoutuksen ja fysioterapian asiantuntijat. Messuilla vieraili noin 4500 kävijää. Messukaksikko järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja niiden yhteydessä järjestettiin myös Hyvän Iän -foorumi ja Suomen Fysioterapeuttien koulutuspäivät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Tomi Niemi, toimitusjohtaja, Expomark Oy
040 765 6248, tomi.niemi@expomark.fi

Median palvelut:
Taina Hiekkataipale, markkinointipäällikkö, Expomark Oy, 040 550 5950, taina.hiekkataipale@expomark.fi

Kuvat

Biohakkeri ja teknologia-asiantuntija Teemu Arina puhui Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla hyvinvoinnin tärkeydestä ja keinoista sen optimointiin.
Biohakkeri ja teknologia-asiantuntija Teemu Arina puhui Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla hyvinvoinnin tärkeydestä ja keinoista sen optimointiin.
Lataa
Fysioline esitteli Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla uutta kuntoutusteknologiaa. Kävelyharjoittelulaite hyödyntää robotiikkaa ja tuo etuja sekä kuntoutujalle että kuntouttajalle.
Fysioline esitteli Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla uutta kuntoutusteknologiaa. Kävelyharjoittelulaite hyödyntää robotiikkaa ja tuo etuja sekä kuntoutujalle että kuntouttajalle.
Lataa
Jari ja Sanna Mönkkönen kertoivat kuntoutuksesta kokonaisuutena Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla.
Jari ja Sanna Mönkkönen kertoivat kuntoutuksesta kokonaisuutena Fysioterapia & Kuntoutus -messuilla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Expomark
Expomark
Puistokatu 2 A
40100 JYVÄSKYLÄ

010 830 0800, info@expomark.fihttp://www.expomark.fi

Expomark Oy on järjestänyt teollisuuden ja terveyden alan tapahtumia vuodesta 1988. Olemme Suomen Messujen tytäryhtiö. 9 hengen tiimimme toimipaikka on Jyväskylä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Expomark

Suomen ja Euroopan rooli maailman energiakäänteessä16.10.2018 07:59Tiedote

Vuoden kattavin energia-alan ammattilaistapahtuma Energia 2018 kokoaa Tampereen Messu- ja urheilukeskukseen 23.–25.10. energia-alan keskeiset vaikuttajat, päättäjät ja eri teknologioiden edustajat. Tapahtuman aloittaa World Energy Council Finlandin yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa koostama Energiapäivä, jossa edustava joukko asiantuntijoita hakee ratkaisuja energia-alan akuutteihin haasteisiin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n raportin sähköistämässä ilmapiirissä.

Fysioterapia&kuntoutus 2018: Ikäihmisten kaatumisia voi ja pitää ehkäistä – fysioterapiasuosituksesta uusia keinoja28.9.2018 07:33Tiedote

”Kaatuilu ei kuulu normaaliin vanhenemiseen. Kaatumisia voi ja pitää ehkäistä”, muistuttaa erikoistutkija, FT, fysioterapeutti Saija Karinkanta UKK-instituutista. Hän esittelee Fysioterapia & kuntoutus -tapahtumassa uutta fysioterapiasuositusta kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyyn. Suositus kokoaa yhteen näytön vaikuttavista keinoista ehkäistä iäkkäiden kaatumisia ja niistä aiheutuvia vammoja.

Hyvä Ikä 2018: Sosiaalinen läsnäolo ennustaa pitkää ikää26.9.2018 07:30Tiedote

”Ihmisen tarve sosiaaliselle läsnäololle on suunnattoman suuri, ilman sitä ihmistä ei ole. Sosiaaliset suhteet vaikuttavat ja toimivat aivoissa ja kulkevat käsi kädessä ulkoisten olosuhteiden kanssa. Niiden vaikutus ihmisen elossa säilymiseen on jopa voimakkaampi kuin kuntoilun”, sanoo aivoterveyden tutkija, neurologian ja kuntoutuksen dosentti, THL:n eläkkeelle jäänyt ylilääkäri ja kirjailija Markku T. Hyyppä.

Hyvä Ikä 2018: Ikääntyville on luotava ennakkoluulottomasti erilaisia asumisen vaihtoehtoja27.6.2018 10:39Tiedote

Arvokas vanhuus on ihmisoikeus, muistuttaa Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara. Jokaisen ikääntyvän ja vanhuksen arki ja asumiseen liittyvät tarpeet ovat erilaisia, ja niihin on myös tarjottava vaihtoehtoisia ratkaisuja. ”Jokaisella tulee olla mahdollisuus hyvinvointiin, turvalliseen arkeen ja osallisuuden tunteeseen”, Lausvaara korostaa. Kotona asumisen arki ja tulevaisuus sekä omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuuteen ovat Hyvän Iän Foorumin teemoja 3.–4. lokakuuta Helsingissä. Hyvinvointiyhteiskunnassa hyvään elämään kuuluvat olennaisesti asumisen ja elämisen ympäristöt. Millaista kotona asumisen hyvä arki on vanhuusiässä? Entä miten hyvään vanhuuteen voi omaehtoisesti varautua? ”Omista tekemisistään päättäminen, haasteista selviytyminen sekä yhteydet toisiin ihmisiin ovat perustarpeita, joiden täyttymistä ihmisen hyvinvointi edellyttää. Jokaisen omat tavoitteet, kyvyt ja toimintamahdollisuudet luovat pohjan aktiiviselle vanhuudelle”, sanoo Jyväskylän yliopiston

Fysioterapia ja kuntoutus 2018: Fysioterapeuttien osaamisen kehittäminen on yhteinen etu26.6.2018 13:35Tiedote

Vuorovaikutusosaaminen vaikuttaa kuntoutuksen tuloksiin. ”Vuorovaikutus on taitoa keskustella ihmisenä ihmiselle eikä vain kysyä vaivaan liittyviä asioita”, toteaa Fysioterapia- & kuntoutus -koulutuspäivien puhuja, TtT Tapio Ojala. Koulutuspäivät pidetään tänä vuonna suurtapahtumassa Fysioterapia ja kuntoutus- sekä Hyvä Ikä -messujen yhteydessä 3.–4.10. Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme