Akavan Erityisalat

Gallup: Laadukkaisiin liikuntapalveluihin panostettava

Jaa

Suomalaiset haluavat panostaa liikuntapalveluiden laatuun ja saatavuuteen. Yli 80 prosenttia kannattaa liikunnan tukemista verovaroin, jotta käyttömaksut pysyvät edullisina.

Laadukkaisiin liikuntapalveluihin on Suomessa panostettava. Täysin tai jokseenkin tätä mieltä on 85 prosenttia suomalaisista. 79 prosenttia katsoo, että liikuntapalveluiden laadun takeena ovat koulutetut asiantuntijat.

Suomalaiset hyväksyvät laajasti liikunnan tukemisen verovaroin, jotta pääsy- ja käyttömaksut pysyvät edullisina. Täysin tai jokseenkin tätä mieltä on 81 prosenttia.

Tulokset ilmenevät Kantar TNS:n toteuttamasta gallup-tutkimuksesta, jolla suomalaisten liikunta-asenteita selvitettiin nyt kolmannen kerran Akavan Erityisalojen ja sen jäsenyhdistyksen Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry:n toimeksiannosta. Edelliset selvitykset ovat vuosilta 2017 ja 2015.  

– Liikuntapalvelut ja niiden rahoittaminen valtion varoin nähtiin nyt tärkeämpinä kuin ennen Juha Sipilän hallituskautta. Arvostuksen nousu näkyi jo vuoden 2017 kuntavaalien alla ja silloin havaittu myönteinen muutos näyttää vakiintuneen osaksi kansalaisten ajattelua, arvioi Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Mika Pietilä.

– Hienoa myös, että suomalaiset näkevät liikunta-alan ammattilaisten olevan tärkeä osa laadukkaita liikuntapalveluja. Korkeakoulutetut liikunta-alan ammattilaiset ovat laaja-alaisesti koulutettuja hyvinvoinnin ja liikunnan ammattilaisia. 

Liikuntapalveluiden tärkeydestä vallitsee varsin laaja yhteisymmärrys yli puoluerajojen. Suurin tuki tuli vihreitä kannattavilta. Perussuomalaiset sen sijaan olivat kautta linjan muita kriittisempiä.

Tämä näkyi erityisesti kysyttäessä mielipidettä väitteestä ”Liikuntapalveluilla on tärkeä merkitys maahanmuuttajien kotoutumisessa”. Toisin kuin muista puolueista perussuomalaisista ei löytynyt lainkaan täysin väitteen kannalla olevia ja puolet perussuomalaisista oli eri mieltä väitteen kanssa.

Kaikkiaan 61 prosenttia suomalaisista oli täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että liikuntapalveluilla on tärkeä merkitys maahanmuuttajien kotoutumisessa.

Näin tutkimus tehtiin:

Viimeisimmän suomalaisten liikuntakäsityksiä selvittäneen gallupin aineisto koottiin TNS Gallup Oy:n internetpaneelissa 22.–28.2.2019. Tutkimusta varten haastateltiin 1 159 henkilöä. Vastaajajoukko edustaa maamme 15–74-vuotiasta väestöä Ahvenanmaan maakunnassa asuvia lukuun ottamatta. Tilastollinen virhemarginaali on keskimäärin 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa. (Tutkimuksessa selvitettiin myös käsityksiä nuorisopalveluista, kulttuurista ja hallinnosta. Koko tutkimuksen raportti liitteenä.)

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Mika Pietilä, Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry, puh. 050 370 7297, mika.pietila@nuoli.info 

Tutkimusjohtaja Sakari Nurmela, Kantar TNS Oy, puh. 040 578 5080, sakari.nurmela@kantar.com

Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry on Akavan Erityisalojen jäsenyhdistys.

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi, 040 525 8582

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat ja Kieliasiantuntijat tukevat Norjan av-kääntäjiä9.8.2019 10:33:58 EESTTiedote

Noin 30 kansainvälisen käännöstoimisto BTI:n norjalaista av-kääntäjää on ilmoittanut, ettei ota BTI:ltä töitä vastaan. Syynä tähän ovat palkkioneuvottelut, jotka eivät ole edenneet. (linkki: https://www.klassekampen.no/article/20190807/ARTICLE/190809978 https://www.klassekampen.no/article/20190807/ARTICLE/190809978) Akavan Erityisalat ja sen jäsenyhdistys Kieliasiantuntijat ovat yhdessä muiden kääntäjiä edustavien suomalaisten liittojen kanssa ilmaisseet tukensa norjalaisille. Tukikannanotto on lähetetty Norjan av-kääntäjiä edustavalle NAVIO:lle sekä myös tiedoksi Suomen BTI:lle. Suomessa on voimassa 31.1.2020 saakka av-käännösyritysten työehtosopimus. Myös Tanskasta ja Ruotsista on julkaistu tuenilmaisuja norjalaiskääntäjille. https://journalistforbundet.dk/nyhed/dansk-opbakning-til-norske-teksteres-protestaktion https://journalistforbundet.dk/nyhed/dansk-opbakning-til-norske-teksteres-protestaktion https://www.sjf.se/aktuellt/201908/stod-till-de-norska-undertextarnas-protest-mot-laga

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme