Gasum Oy

Gasum laajentaa LNG-tankkausasemaverkostoaan Ruotsiin ja Norjaan

Jaa

Suomalainen energiayhtiö Gasum laajentaa toimintaa Ruotsin ja Norjan liikennemarkkinoille ja alkaa tarjota nesteytettyä kaasua raskaan kaluston ajoneuvoille. Raskaan kaluston siirtyminen nesteytettyyn biokaasuun (LBG) tai maakaasuun (LNG) vähentää merkittävästi hiilidioksidi-, typenoksidi-, hiukkas- ja melupäästöjä. Kaasulla on tulevaisuudessa tärkeä rooli siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Pohjoismaiden johtava kaasualan yritys Gasum laajentaa vuoden 2018 aikana LNG-tankkausasemaverkostoaan Ruotsiin ja Norjaan. Tankkausasemat tullaan sijoittamaan raskaan liikenteen liikennevirtojen kannalta keskeisiin paikkoihin, ja samalla LNG-käyttöisten ajoneuvojen toiminta-alue laajentuu entisestään Pohjoismaissa. Tulevaisuudessa Gasum uskoo LNG:n yleistyvän raskaan liikenteen polttoaineena. LNG-tankkausasemaverkosto kasvaa nopeasti myös ympäri Eurooppaa, mikä edistää markkinoiden ja infrastruktuurin kehittymistä.

Gasum on avannut viimeisen vuoden aikana LNG-tankkausasemat Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylään. Marraskuun loppuun mennessä avautuu vielä yksi asema Vantaalle.Gasum on lisäksi mukana avaamassa Tornioon uutta LNG:n tuontiterminaalia, joka laajentaa LNG:n jakelualuetta entisestään.

Puhdasta ja taloudellista polttoainetta liikennekäyttöön

Euroopan unionissa ja Pohjoismaissa on asetettu korkeat tavoitteet liikennepäästöjen vähentämiselle. LNG tarjoaa erinomaisen ratkaisun näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Se on puhdas polttoaine, josta ei synny lainkaan pienhiukkaspäästöjä. Sen typenoksidi- ja hiilidioksidipäästöt ovat muita fossiilisia polttoaineita pienemmät, ja LNG-käyttöisistä rekoista syntyy vähemmän ääntä. Lisäksi nesteytetty biokaasu eli LBG mahdollistaa merkittävän kasvun täysin uusiutuvan polttoaineen käytölle raskaassa liikenteessä.

Raskaan kaluston päästöjen vähentäminen on yksi avaintekijöistä liikenteelle asetettujen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, koska yhden rekan päästöt vastaavat kymmenien henkilöautojen yhteenlaskettua päästömäärää. Uusia LNG-käyttöisiä rekkamalleja on saatavilla useilta ajoneuvovalmistajilta, esimerkiksi Ivecolta, Scanialta ja Volvo Trucksilta.

“Uskomme, että nyt on oikea aika laajentaa verkostoamme, sillä asiakaskysyntä kasvaa vauhdilla päästötavoitteiden myötä. Liikennepäästöt ovat keskeisessä osassa useimpien yritysten arvoketjuissa, ja kuluttajat vaativat ympäristön kannalta kestävämpiä tuotteita ja palveluja. Nesteytetyn maakaasun ja biokaasun käyttö on erinomainen keino vastata tähän kysyntään. Polttoaineen saatavuutta ja kysyntää edistävät myös valtioiden toimeenpanemat tukijärjestelmät.”, sanoo Gasumin biokaasuliiketoimintayksikön johtaja Jukka Metsälä.

Biokaasu ja maakaasu ovat kumpikin koostumukseltaan metaania. Niitä voidaan käyttää erillään, tai tarpeen mukaan sekoittaa keskenään. Gasum on nykyisin Ruotsin ja Suomen suurin biokaasun tuottaja. Gasum investoi tuotanto- ja jakelukapasiteetin kasvattamiseen vastatakseen raskaan kaluston polttoaineen kysynnän kasvuun. Tytäryhtiönsä Skangasin kautta Gasum on myös merkittävä LNG:n toimittaja teollisuudelle ja meriliikenteelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Metsälä, johtaja, biokaasuliiketoiminta, Gasum
puh. +358 40 5633 756, jukka.metsala@gasum.com

Markus Olsson, johtaja, biokaasuliiketoiminta, Gasum AB
puh. +46 (0)76 146 98 79, markus.olsson@gasum.com

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiayhtiö Gasum on suomalainen kaasualan (maa- ja biokaasu) asiantuntija, joka rakentaa siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa maalla ja merellä. Yhtiö edistää kestävän energiatalouden syntyä lisäämällä biokaasun tarjontaa, kehittämällä pohjoismaista kaasuekosysteemiä ja huolehtimalla kaasun hintakilpailukyvystä. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, tuottaa ja jalostaa biokaasua Suomessa ja Ruotsissa sekä siirtää ja toimittaa niitä energiantuotantoon, teollisuudelle, kotitalouksille ja maa- ja meriliikenteelle. Gasum on Pohjoismaiden johtava biokaasun tarjoaja. Gasumin tytäryhtiö Skangas on nesteytetyn maakaasun (LNG) johtava pohjoismainen osaaja, joka jatkaa LNG:n aseman ja infrastruktuurin vahvistamista ja uusien kaasuratkaisuiden hyödyntämistä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Gasum-konsernissa työskentelee noin 400 henkeä, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 843 milj. euroa. www.gasum.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gasum Oy

Gasum investerar i tankstationer för flytande biogas och naturgas till tunga fordon i Sverige och Norge29.11.2017 09:02:00 EETTiedote

Det finska energigasföretaget Gasum följer sin vision, att bygga ett nordiskt gasekosystem, genom att investera i tankstationer för flytande gas till tunga fordon. Genom att ersätta diesel med flytande biogas (LBG) eller flytande naturgas (LNG) går det att kraftigt minska utsläppen av koldioxid (CO2), kväveoxid (NOx), partiklar och buller. I framtiden kommer gas att spela en viktig roll vid övergången till ett fossilfritt samhälle.

Gasum käyttää jatkossakin puhdistamolietteitä biokaasun ja kierrätysravinteiden tuotannossa20.11.2017 15:53:10 EETTiedote

Gasum käyttää yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoiden lietettä (puhdistamoliete) jatkossakin biokaasun ja kierrätysravinteiden tuotannossa. Yhtiö käsittelee koko Suomen yhdyskuntien puhdistamolietteistä tällä hetkellä noin neljänneksen. Yhtiö investoi biomassan käsittelyratkaisuihin ja mädätysjäännöksen lisäkäsittelyyn ravinteiden jatkojalostamiseksi. Biokaasun tuotanto on tehokas tapa toteuttaa kiertotaloutta, jolla sivuvirtojen ja biojätteiden arvo voidaan maksimoida energiana ja orgaanisena ravinteena. Biokaasua käytetään lämmön ja sähkön tuotantoon, teollisuudessa, kotitalouksissa ja liikenteessä.

Helsingin ikoninen ravintola Storyville kokkaa jatkossa kotimaisella biokaasulla – myös terassiasiakkaita lämmitetään biokaasun voimin16.11.2017 08:00:00 EETTiedote

Helsinkiläinen jazzklubi Storyville satsaa toimintansa ympäristöystävällisyyteen. Myös ravintolana toimiva klubi valmistaa tarjoilemansa ruoan jatkossa kotimaisella biokaasulla, jolla lämmitetään myös paikan kuuluisa terassi. Storyvillen käyttämän biokaasun tuottaa Gasum ja sen myynnistä ja siirrosta vastaa Suomen Kaasuenergia Oy.

Kaasun liikennekäyttö vahvasti mukana Euroopan komission puhtaan liikkuvuuden paketissa – LNG ja biokaasu mahdollistavat merkittävät päästövähennykset14.11.2017 15:39:10 EETTiedote

Euroopan komission tuore puhtaan liikkuvuuden paketti ehdottaa uusia standardeja autojen ja pakettiautojen hiilidioksidipäästöille. Samalla komissio esittää vaihtoehtoisten polttoaineiden, muun muassa LNG:n infrastruktuurin vahvistamista. Uusiutuvan kaasun mahdollisuudet nostetaan paketissa esiin, ja komission mukaan biokaasun käyttöä olisi lisättävä tulevaisuudessa.

Gasum on tuonut vuonna 2017 kymmenien miljoonien ajokilometrien edestä lisää puhdasta polttoainetta Suomen liikenteeseen2.10.2017 09:30:00 EESTTiedote

Gasumin kaasutankkausasemaverkostoa on laajennettu vuonna 2017 neljällä uudella asemalla ympäri Suomen. Uudet asemat tuovat liikenteeseen vuodessa kymmenien miljoonien ajokilometrien edestä puhdasta polttoainetta. Nyt lokakuussa Vantaan Tuupakkaan avautuva asema sekä aiemmin kesällä Vantaan Petikkoon avautunut asema täydentävät entisestään pääkaupunkiseudun asemaverkostoa. Tuupakan asema laajentaa samalla raskaan liikenteen kaasun tankkausmahdollisuuksia.