Genom det nya svenskspråkiga spelet Arbetslivets spelregler får eleverna i nian lära sig om sina rättigheter och skyldigheter i arbetslivet
Nu kan också eleverna i de svenskspråkiga skolorna lära sig om arbetslivets spelregler och de färdigheter som behövs i arbetslivet genom ett nytt inlärningsspel. Spelet är en del av fackcentralen FFC:s tjänst Arbetslivets spelregler, som läroanstalterna kan utnyttja i undervisningen.
Spelet Arbetslivets spelregler är utvecklat för elever i årskurs 9 och det kan spelas till exempel på lektioner i samhällslära och elevhandledning. Skolorna kan beställa spelet kostnadsfritt och eleverna kan spela spelet på sina egna mobiler. Läraren fungerar som spelhandledare.
– Spelet har varit populärt och uppskattat på finskt håll och vi är glada över att vi nu också kan göra spelet tillgängligt för de svenskspråkiga skolorna. Elev- och studiehandledarna har berättat att det finns en stor efterfrågan på svenskspråkigt material om arbetslivet som kan användas i undervisningen, säger Kristiina Linna som är region- och organisationsexpert på FFC och ansvarar för FFC:s svenska organisationsverksamhet.
Spelet är det senaste tillskottet i FFC:s utbud av svenskspråkiga tjänster som grundskolorna och läroanstalterna på andra stadiet kan utnyttja helt gratis. Webbtjänsten Arbetslivetsspelregler.fi innehåller pålitlig information om det finländska arbetslivet på svenska och 22 andra språk. Därtill kan läroanstalterna beställa kostnadsfria exemplar av den tryckta guiden Arbetslivets spelregler och det är också möjligt att be en expert från FFC besöka läroanstalten för att berätta om rättigheterna och skyldigheterna i arbetslivet.
Spelet har utvecklats tillsammans med lärare och elever
Huvudpersonen i spelet är Jesse, och tillsammans med honom får eleverna lära sig om hur man söker jobb, förbereder sig för en anställningsintervju, ingår ett arbetsavtal, får introduktion i arbetet och kollar igenom sin lönespecifikation. Dessutom får eleverna lära sig om de lagar som gäller unga arbetstagare och olika faktorer som förändrar arbetslivet.
Genom konkreta uppgifter lär sig eleverna förstå sina egna rättigheter och skyldigheter, samtidigt som de får en möjlighet att fundera över vilka val de själva kan göra och vilka möjligheter de har att påverka i arbetslivet.
Spelet Arbetslivets spelregler har utvecklats av Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC tillsammans med Nuorten Akatemia, som har specialiserat sig på utveckling av digitala undervisningsspel. Också lärare och elever har fått vara med och påverka spelets innehåll.
FFC lanserade den finskspråkiga versionen av spelet Arbetslivets spelregler för ett år sedan och spelet har hittills spelats av 15 079 elever i 817 olika klasser runt om i Finland.
Projektet för att utveckla tjänsten Arbetslivets spelregler, där också det nya spelet ingår, har fått finansiering från Arbets- och näringsministeriet 2021–2022.
Nyckelord
Kontakter
Jonny Smedskommunikationsexpert
Tel:041 451 3162jonny.smeds@sak.fiLänkar
Om

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev
Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.
Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena31.1.2023 14:23:21 EET | Tiedote
Sosiaaliturvan uudistamista pohtiva komitea esittää perusturvaetuuksien yhtenäistämistä ja yhdistämistä pitkällä aikavälillä. SAK, Akava ja STTK kannattavat asian selvittämistä, mutta muistuttavat, että etuuksien yhdistäminen ei saa johtaa väliinputoamisiin tai turvan tason heikkenemiseen. Järjestöt korostavat, että ansioturvaa on jatkossakin kehitettävä kolmikantaisesti.
FFC-undersökning: Strejkberedskapen är stor över hela löntagarfältet31.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
En stor del av löntagarna är beredda att strejka för att förbättra sin egen lön. Orsaken är oron över hur man ska klara sig när priserna stiger.
SAK:n tutkimus: Lakkovalmius laajaa halki palkansaajakentän31.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Palkansaajista löytyy runsaasti valmiutta lakkoilla oman palkkansa puolesta. Syynä on huoli omasta pärjäämisestä hintojen noustessa.
SAK:n Jarkko Eloranta: Suomen EU-ero ei olisi palkansaajien etu26.1.2023 15:54:41 EET | Tiedote
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa EU-jäsenyyden tuomia etuja palkansaajille. EU-lainsäädäntö on vahvistanut esimerkiksi palkansaajien oikeutta vuosilomaan, Eloranta muistuttaa.
SAK:n työsuhdeneuvontaan tulleiden yhteydenottojen määrässä iso kasvu26.1.2023 13:15:00 EET | Tiedote
SAK:n työsuhdeneuvonnan yhteydenotot kasvoivat viime vuonna yli neljänneksellä vuoteen 2021 verrattuna, 417:stä 526:een. Yhteydenottajien joukossa oli paljon muun muassa Ukrainasta Suomeen paenneita henkilöitä.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum