Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Georges Bizet: Carmen suviyössä saa ensi-iltansa 18.1.2019 Kanneltalossa

Jaa

OperArte ry tuottaa yhdessä Kanneltalon kanssa Kanneltalon konserttisaliin Georges Bizet'n kokoillan oopperan ”Carmen suviyössä”. Teoksen ensi-ilta on 18.1.2019 ja esityksiä on tammikuun aikana yhteensä viisi.

Georges Bizet: Carmen suviyössä, kuva Miikka Pirinen
Georges Bizet: Carmen suviyössä, kuva Miikka Pirinen

Juhannuksena se alkoi

Carmen suviyössä saa alkunsa Punkaharjun Kultakiven juhannusjuhlilla 1979. Varusmies Joose (Don José: Kimmo Turunen/Antti Tolvanen) ei saa mielestään riehakasta Carmenia (Mari Hautaniemi) ja ajautuu loputtoman intohimon ja kouristavan mustasukkaisuuden koukuttavaan ansaan. Tyttöystävä Mikaelan (Micaëla: Pirjo Leppänen) yritykset kääntää Joosen pää on tuomittu epäonnistumaan.

        ”Punk is not dead!” huutavat Carmenin bestikset Raija (Frasquita: Emmi Kaijan­sinkko) ja Merja (Mercedes: Viivi Tulkki), joilla on vipinää Ekin ja Roken (Dancairo: Vikke Häkkinen ja Remendado: Petteri Loukio) kanssa, jotka pyörittävät pimeän viinan bisnestä. Mukana kohtalon vinossa portaikossa on myös rock-a-billy -tähti Esko Millo (Escamillo: Ronnie Karlsson/Aapo Kilpelä). Ratkaisun hetket nähdään saman kesän heinäkuun lopulla Kotkan Meripäivillä satama-altaan reunalla.

        Carmen suviyössä on itsenäisen, rohkean, yksilöllisen ja ristiriitaisen naisen saaga miesten hallitsemassa Kekkoslovakiassa, jossa juhannuskokot palavat ja kasettisoittimet huudattavat punkia tai rock-a-billyä ja Village People laulaa Nuorten Miesten Kristillisestä Yhdistyksestä. Carmenin usko ihmisen vapauteen ja itsemäärämisoikeuteen on luja ja polttava, niin kuin kaikkien jalat rakoille saava kuuma moottoritie.

Oopperamelodraamaa

Carmenin alkuperäisissä versioissa Prosper Meriméen tarinaa Carmenista on kerrottu laulunumeroiden lisäksi joko puhutun dialogin tai laulettujen resitatiivien avulla. Carmen suviyössä on musiikiltaan täysin uskollinen Georges Bizet'n alkuperäiselle sävellykselle ja musiikki esitetään alkuperäiskielellä ranskaksi. Suomeksi esitettävät dialogit ovat tätä teosta varten osittain näyttämöimprovisaation pohjalta kirjoitettuja. Ne kertovat traagista tarinaa toisaalta Joosen lapsuudesta tämän aikuistumisen pyörteisiin, eri alakulttuurien kohtaamisiin ja oman tien valintoihin, toisaalta Carmenin radioaktiivisuuden lailla polttavan intohimon ympärilleen jättämistä palovammoista.

        Teoksen ohjaa TeM Juha Pikkarainen yhdessä apulaisohjaaja Jussi Lankosken kanssa. Solistit ovat pääosin helsinkiläisiä free lance -oopperalaulajia. Teoksen musiikinjohdosta vastaa ja pianistina toimii pianotaitelija Tiina Korhonen. Teos tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

OperArten tuotantoa

Carmen suviyössä on OperArte ry:n toinen oopperaproduktio vuonna 2014 toteutetun Puccinin Suor Angelican jälkeen. OperArte ry on tuottanut myös laulumusiikin konsertteja ja konserttisarjoja.

        Taiteen vaikutus henkiseen hyvinvointiin on tutkimusten mukaan merkittävä. OperArte ry:n tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia kulttuurielämykseen myös niille, joille se muuten olisi vaikeasti ylitettävän kynnyksen takana. Yhdistys on tehnyt yhteistyötä myös mm. Suomen Mielenterveysseuran ja Helsingin Klubitalon kanssa.

        Tarjoamalla ilmaistapahtumia nk. matalan kynnyksen tiloissa yhdistys panostaa mm. vanhusten, työttömien ja mielenterveyskuntoutujien hyvinvointiin sekä ennalta­ehkäisevään mielenterveystyöhön. Tämä ooppera tuodaan lähelle yleisöä yhteistyössä Kanneltalon kanssa helposti saavutettavan esitystilan ja oopperatuotannolle edullisten lippujen hintojen kautta.

Työryhmä

Carmen: Mari Hautaniemi (mezzosopraano)

Raija (Frasquita): Emmi Kaijansinkko (sopraano)

Merja (Mercedes): Viivi Tulkki (mezzosopraano)

Mikaela (Micaëla): Pirjo Leppänen (sopraano)

Joose (Don José): Kimmo Turunen/Antti Tolvanen (tenori)

Esko Millo (Escamillo): Ronnie Karlsson/Aapo Kilpelä (baritoni)

Eki (Remendado): Petteri Loukio (tenori)

Roke (Dancairo): Vikke Häkkinen (baritoni)

Mortti (Morales): Vikke Häkkinen (baritoni)

Sunila (Zuniga): Aapo Kilpelä/Ronnie Karlsson (baritoni)

Pianisti: Tiina Korhonen

Ohjaaja: Juha Pikkarainen

Apulaisohjaaja: Jussi Lankoski

Valosuunnittelu: suunnittelu ja toteutus: Kanneltalo/Mirkka Saari

Puvut, lavasteet: Työryhmä

Valokuvat: Miikka Pirinen, Oona Söderblom

Tuotanto: OperArte ry/Pirjo Leppänen, Mari Hautaniemi yhteistyössä Kanneltalo                   

OperArte ry: G. Bizet: Carmen suviyössä
pe 18.1. klo 19 ensi-ilta
la 19.1. klo 19
ke 23.1. klo 19
la 26.1. klo 19
ke 30.1. klo 19 

Liput: 30 / 25 / 18 €, lippu.fi

Kesto 2 h 45 min (sis. väliajan)Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat ja lisätiedot:

OperArte ry, puheenjohtaja Pirjo Leppänen
040 586 5574

Kanneltalon kulttuurituottaja Sonja Taimiaho
sonja.taimiaho@hel.fi
040 162 7464

Viestintäsuunnittelija Anne Malmström
anne.malmstrom@hel.fi
040334 1089
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika, Viestintä- ja markkinointi

Kuvat

Georges Bizet: Carmen suviyössä, kuva Miikka Pirinen
Georges Bizet: Carmen suviyössä, kuva Miikka Pirinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kanneltalo on rouhea teatteri- ja konserttitalo, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, 13 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta.

kanneltalo.fi
Kanneltalo Facebookissa
Kanneltalo Instagramissa

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. Kanneltalo kuuluu kulttuurin palvelukokonaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Chinese New Year to be celebrated in Helsinki at Kansalaistori and in Oodi on 4 February 201921.1.2019 09:01Tiedote

Dancing dragons and lions abound in the Chinese New Year outdoor event on Monday 4 February 16:00–20:00 as the Year of the Dog changes to the Year of the Pig in accordance with the Chinese zodiac. In addition to dragons and lions, the celebrations at Kansalaistori and in Helsinki Central Library Oodi will feature performances from skilled groups of artists arriving from Beijing. Naturally, the wintry festivities will also include a Chinese New Year market, complete with food stalls. During the event, participants will also have the opportunity to watch a live broadcast of the Chinese New Year’s celebration in Beijing. The festivities culminate in fireworks at Töölönlahti.

Det kinesiska nyåret firas i Helsingfors på Medborgartorget och i Ode 4.2.201921.1.2019 09:00Tiedote

Måndagen den 4 februari kl. 16–20 dansar drakar och lejon för att fira det kinesiska nyåret i ett utomhusevenemang, då Hundens år byter till Grisens år enligt det kinesiska horoskopet. Festen sprider sig från Medborgartorget till centrumbiblioteket Ode och utöver de dansande drakarna och lejonen ser vi också uppträdanden av skickliga konstnärsgrupper från Peking. Det kinesiska nyårets marknad med sina matstånd är också en väsentlig del av denna vinterkarneval. Vid evenemanget kan man också följa med de kinesiska nyårsfestligheterna i direktsändning från Peking. Festligheterna kulminerar i fyrverkeri vid Tölöviken.

Kiinalaista uuttavuotta vietetään Helsingissä Kansalaistorilla ja Oodissa 4.2.201921.1.2019 08:59Tiedote

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat kiinalaisen uudenvuoden ulkoilmatapahtumassa maanantaina 4. helmikuuta klo. 16–20 kun Koiran vuosi vaihtuu Sian vuodeksi kiinalaisessa horoskoopissa. Kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodiin levittäytyvässä juhlassa nähdään tanssivien lohikäärmeiden ja leijonien lisäksi Pekingistä saapuvien taidokkaiden taiteilijaryhmien esityksiä. Kiinalaiset uudenvuoden markkinat ruokakojuineen ovat nekin olennainen osa talvista karnevaalia. Tapahtumassa voi myös seurata kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia suorana lähetyksenä Pekingistä. Juhlan huipennuksena ilotulitukset paukkuvat Töölönlahdella.

Nuorten tuottamassa Signaali Goes Live -tapahtumassa keskustellaan somesta – keskustakirjasto Oodissa järjestettävä tapahtuma lähetetään livenä YouTubessa18.1.2019 09:18Tiedote

Signaali Goes Live on toimitus- ja tuotantoyhteisö Signaalimedian nuorten suunnittelema ja tuottama tapahtumasarja. Ensimmäinen neljästä tapahtumasta järjestetään lauantaina 26.1.2019 keskustakirjasto Oodissa. Tapahtuman teemana on sosiaalinen media ja sen moninaiset ilmiöt. Tapahtumassa vierailevat mm. tubettaja PakolaiShow ja somevaikuttaja Sami Kieksi ja se huipentuu helsinkiläisyhtye Vanillan livekeikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme