Pohjois-Savon ELY-keskus

Globaalit kriisit heijastuvat Pohjois-Savon pk-yritysten suhdannenäkymiin

Jaa
Pk-yritysbarometristä käy ilmi, että Pohjois-Savon yritysten arvio investointien arvosta on laskenut ja halukkuus kasvuun ja kansainvälistymiseen on heikentynyt. ELY-keskuksen kehittämisrahoitusta on kuitenkin paljon tarjolla.

Pohjoissavolaisten yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet. Tämä käy ilmi 16.2.2023 julkaistussa Pohjois-Savon pk-yritysbarometrissä, jossa kuvataan pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä lähitulevaisuudestaan.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtaja Jan Blomberg kertoo, että tämänhetkinen taloustilanne vaikuttaa luonnollisesti yritysten odotuksiin ja toimenpiteisiin. -Yritykset haluavat selkeästi varmistaa toimintakykynsä kriisin yli ja välttää tarpeetonta riskinottoa. Samoja havaintoja on tullut esiin syksyn ja talven aikana myös ELY-keskuksen erilaisissa asiakastapaamisissa, Blomberg kuvaa.

Barometristä käy ilmi, että yritysten arvio investointien arvosta on laskenut ja halukkuus kasvuun ja kansainvälistymiseen on heikentynyt. Pohjois-Savossa on paljon valmistavan teollisuuden yrityksiä, jotka perinteisesti investoivat koneisiin, laitteisiin ja rakennuksiin. ELY-keskus arvioi, että näitä investointeja edelleen tehdään, mutta selkeästi vähemmän kuin aiemmin. Samoin kehittämispanostukset innovaatioihin, tuotantoon ja tuotteisiin ovat laskussa. 

-Ilahduttava yksityiskohta on, että yritykset investoivat digitaalisuuteen. Näillä pyritään toivottavasti kehittämään kasvuvalmiuksia ja tehostamaan toimintaa, varsinkin kun maakunnassa on jatkuva pula osaavasta työvoimasta, Blomberg toivoo. 

Työllisyyden osalta saldoluku oli Pohjois-Savossa nolla. ELY-keskuksen arvion mukaan maakunnan yritykset näkevät epävarman tilanteen tällä hetkellä väliaikaisena, jolloin kaikki ylimääräinen laitetaan jäihin, mutta ei haluta mennä irtisanomisiin ja suuriin leikkauksiin. Mahdolliset henkilöstöä koskevat sopeuttamistoimet liittyvät pääasiassa lomautuksiin ja työaikajärjestelyihin. Osaavan työvoiman saatavuus on ollut todella merkittävä kysymys yrityksille ja työvoimasta halutaan pitää kiinni. 

 

ELY-keskuksen kehittämisrahoitusta on paljon tarjolla 

ELY-keskuksella on uuden rakennerahasto-ohjelmakauden käynnistyessä erinomaiset mahdollisuudet olla tukemassa yritysten kehittämistoimenpiteitä. Kuluvalle vuodelle on tulossa yritystukiin lisää rahaa 35 miljoonaa ja näin yrityskohtaisiin kehittämishankkeisiin on käytettävissä kaikkiaan 54 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi lisäksi ESR+ - ohjelmalla voidaan tukea alueen työllisyyttä, osaamista ja elinkeinoja 5,6 miljoonalla.

Pk-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtaja Jan Blomberg, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 552, jan.blomberg@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.3.202330.3.2023 13:48:39 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,05. Nyt taso on 14 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on laskenut 3 cm maaliskuun aikana. Nyt pinnan taso on laskennallisesti 4 cm korkeampi verrattuna siihen tasoon, missä Kallaveden vedenpinta olisi säännöstelemättömässä luonnontilassa. Pohjois-Savon ELY-keskus aloittaa tänään lisäjuoksutuksen Naapuskosken säännöstelypadosta kevättulvan madaltamiseksi, koska Kallaveden säännöstelykäytännön perusideana on kaventaa tulvahuippujen ja alimpien vedenkorkeuksien välistä vaihtelua. Tämän hetken tulvaennuste pinnan nousulle on noin 60 cm. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa kesäkorkeuksissa ja juoksutus on ollut viime viikkoina pientä. Yksittäiset lämpimät päivät eivät vielä ole näkyneet vesistöjen virtaamissa. Nyt maastoon kertynyt lumimäärä näyttää siltä, että Iisalmen reitin säännöstelyluvissa olevat harkinnanvaraiset kevät juoksutukset pintojen alentamiseksi ennen tulvien alkua

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme