Helsingin yliopisto

Globalisaatio, kestävyys ja Ukrainan sota – Miten kestävyystiede selittää menneet ja tulevat kehityskulut?

Jaa

Helmikuussa 2022 globaali rauha hajosi Venäjän ja Ukrainan välisestä konfliktista, joka eskaloitui Venäjän aggressiiviseen hyökkäykseen Ukrainaan. Tilannetta on puitu paljon mediassa, mutta kestävyystieteen näkökulmat ovat jääneet uupumaan keskusteluista.

Kuva: Samuel F. Johanns
Kuva: Samuel F. Johanns

Nostaakseen kestävyystieteen näkökulmat mukaan keskusteluun, Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutti (HELSUS) järjestää monitieteellisen paneelikeskustelun kestävyystieteilijöiden kanssa Tiedekulmassa kesäkuun 3. päivänä klo 13.00-15.00. Tilaisuus on englanninkielinen.

Paneeli nostaa esiin kestävyystieteen ääniä ymmärtääksemme paremmin tapahtumien historiaa ja kysyy, mitä voimme oppia globaaleista ja paikallisista riippuvuussuhteista.

Ukrainan ja Venäjän pitkä yhteinen historia kytkeytyy tämän hetken sotaan. Sota linkittyy vahvasti globaaleihin kestävyyshaasteisiin, minkä vuoksi kohtaamme uusia haasteita sosiaalisissa ja ekologisissa järjestelmissä samanaikaisesti kuin taistelemme meneillään olevia ilmasto- ja luontokatokriisejä vastaan.

Kestävyystutkimus pystyy tunnistamaan tämänkaltaiset yhteydet monitieteellisen asiantuntijuuden ja työkalujen avulla sekä kykenee hyödyntämään tämän tiedon globaalin kestävyyden ja rauhan turvaamiseksi.

Kriisi on paljastanut erinäisiä valheita ja epäkohtia, ja se on myös haastanut meitä kyseenalaistamaan vallitsevia globaaleja suhteita; ovatko nämä riittävän vahvoja ylläpitääkseen rauhaa? Globaalit keskinäisriippuvuudet heijastuvat muun muassa ruokaturvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja energiasiirtymään liittyvissä kysymyksenasetteluissa. Kaikki nämä koskettavat ihmisten jokapäiväistä elämää. Miten kestävyystiede huomioi nämä?

Ymmärtääksemme paremmin kytkökset globalisaation, turvallisuuden ja meneillään olevan kriisin välillä, seuraavat panelistit keskustelevat, miten kestävyystiede selittää niitä historiallisia polkuja, jotka ovat johtaneet Ukrainan kriisin eskaloitumiseen ja miten nämä nivoutuvat globaaleihin kestävyyspolkuihin:

• Professori Marianna Muravyeva  ja
•  Professori Veli-Pekka Tynkkynen  Aleksanteri-instituutista
• Apulaisprofessori Olena Maslyukivska Kyiv-Mohyla-akatemian kansallisen yliopiston ympäristötutkimuksen tiedekunnasta;
• journalisti ja luennoitsija Nataliya Teramae Helsingin yliopiston ukrainan tutkimuksen ohjelmasta
• Apulaisprofessori Hanna Tuomisto Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellisestä tiedekunnasta

Tilaisuuden ohjelma:


13:00-13.10 Tervetuloa ja alkusanat

13:10-13:40 Ukrainan kriisin tulkitseminen ja selittäminen kestävyystieteen näkökulmasta. Voiko kestävyystiede auttaa vastaavanlaisien kriisien tunnistamisessa, ennakoinnissa ja ehkäisemisessä? Mitä kestävyystieteeltä on mahdollisesti jäänyt huomaamatta?

13:40-14:10 Globalisaation ja riippuvuussuhteiden rooli globaalin rauhan ylläpitämisessä. Mitä merkittäviä näkökulmia sukupuolten väliseen tasa-arvoon, yhtenäisyyteen, rauhaan, kaupankäyntiin ja sanktioihin liittyen kestävyystiede voi tuoda esiin?

14:10-14:40 Huoltovarmuus, ruokaturvallisuus, ympäristö ja energiasiirtymä

14:40-14:50 Yleinen keskustelu ja kysymyksiä yleisöltä

14:50-15:00 Paneelin päätöskysymys

Lisätietoa HELSUSin verkkosivuilta

Yhteystiedot:

Nina Janasik
Tutkimuskoordinaattori
HELSUS
nina.janasik@helsinki.fi
0400 936 693

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Samuel F. Johanns
Kuva: Samuel F. Johanns
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme